Γιάννης Οικονόμου: Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 χιλιάδες ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου:  Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 χιλιάδες ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον «Real Fm»
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μιχαλέλη και Αμαλία Κάτζου
:

Για τους εμβολιασμούς και τα φάρμακα
Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμού. Προσφέρουμε το εμβόλιο δωρεάν στον καθένα που θέλει, όποτε θέλει, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και κατ’ οίκον σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει ξεκινήσει η τρίτη δόση. Έχουμε 6,5 εκατ. ανθρώπους εμβολιασμένους, πάνω από το 72% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουμε, παράλληλα, ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο προσαρμόζεται στην όξυνση της πανδημίας, όπως γινόταν και όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε και ό,τι απαιτείται προκειμένου να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να έρθουν γιατροί του ιδιωτικού τομέα στο Ε.Σ.Υ.. Εάν δεν αποδώσουν τα κίνητρα, θα πάμε σε επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, όπως κάναμε και προηγουμένως.
Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φάρμακο και θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουμε διαθέσιμα φάρμακα όταν κυκλοφορήσουν για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν.
Αύξηση εμβολιασμών
Αυξάνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών τις τελευταίες μέρες, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως μία αποτελεσματικότητα αυτής έμμεσης πίεσης που ασκούμε με τα μέτρα στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 χιλιάδες ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000, που είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα και ελπίζω να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κρατήσουμε αυτά τα κεκτημένα που με σχεδιασμό, με σώφρονες κινήσεις πετύχαμε μαζί με την κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα. Να μην ξανακλειστούμε μέσα, να μην ξαναστέλνουμε sms για να κάνουμε δύο ώρες βόλτα, να μην είμαστε στημένοι πίσω από οθόνες υπολογιστών για να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα στα σχολεία, να μην ξαναζήσουμε τις σκηνές στο lockdown που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η χώρα να μην ξαναγυρίσει εκεί.
Για την υποχρεωτικότητα
Η υποχρεωτικότητα -για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει- δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, εκτός από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς. Με μισόλογα τότε άλλοι πολιτικοί χώροι τοποθετήθηκαν απέναντι ανακαλύπτοντας την επιλογή της… προαιρετικής υποχρεωτικότητας. Σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζα πολύ τα πράγματα. Ιδιαίτερα για την εστίαση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test.
Με ένα πλέγμα μέτρων, το οποίο εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή προστασία για εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι, προφανώς και για τον περίγυρο τους, προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την έξαρση της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε όπως και άλλες χώρες. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος που μας προφυλάσσει από τη βαριά νόσηση. Αυτό ακολουθούν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι.
Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ
Όλα αυτά και όλα όσα έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα για να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, τους συμπολίτες μας, την οικονομία, απέχουν πολύ από τον ισχυρισμό για «λευκή πετσέτα» εκείνων που, αντί να συμβάλλουν στον εμβολιασμό, έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Εκείνων που επιλέγουν -μόνοι σε ολόκληρο τον πλανήτη- να εργαλειοποιούν την πανδημία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Παρόλα αυτά, επειδή έχουμε ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό πρόβλημα, επειδή με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει, το δικό μας ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στο πως θα παρακινήσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται, να εμβολιαστούν. Να φροντίσουμε έτσι ώστε το πρόγραμμα της τρίτης δόσης να τρέξει γρήγορα. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας για να αντέξει την πίεση που δέχεται και θα δεχτεί το επόμενο διάστημα. Και να διασφαλίσουμε ότι η ζωή μας δεν θα ξανακλείσει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς, για την ίδια τη ζωή.
Για την εκπαίδευση
Έχουν ξεκινήσει τα σχολεία από τις 12, 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει κάποια τμήματα λιγότερα από δεκάδες στα ογδόντα χιλιάδες που έχουμε. Κι αυτό γιατί έχουμε ένα σύστημα πολύ πυκνού testing, το συχνότερο στην Ευρώπη, δωρεάν για τους μαθητές. Έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα με τα οποία λειτουργούν τα τμήματα και τα σχολεία. Δίνουμε μάχη, να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, να μείνουν τα παιδιά στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς, να είναι οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν δευτεροετείς φοιτητές που δεν είχαν γνωρίσει εργαστήριο και αμφιθέατρο. Δεν έχω καταλάβει καλά, για να είμαι ειλικρινής, αν υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη. Υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη από την Αντιπολίτευση που λέει κλείστε τα σχολεία, κλείστε τα πανεπιστήμια;
Όσοι με ευχολόγια προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια εναλλακτικής πρότασης, ας καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός. Δηλαδή, ξαφνικά φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει μία έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας ή αξιοποίησης κτιρίων; Γίνεται από την πλευρά της Πολιτείας και στην εκπαίδευση και παντού ό,τι είναι δυνατόν με την καλύτερη δυνατή διάταξη και συνεργασία των υγειονομικών που είναι στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή, και των εκπαιδευτικών. Τα παιδιά κάνουν τεστ για να πάνε στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί είναι σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένοι και για όσους δεν είναι ισχύει το πρωτόκολλο των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ. Στα πανεπιστήμια το ποσοστό των εμβολιασμών είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Για την στήριξη των πολιτών
Έχουμε δώσει πίσω, όχι μόνο στη μεσαία τάξη, αλλά σε όλη την κοινωνία πολλά από τα αυτά που της είχε πάρει με τα βάρη που είχε φορτώσει συνειδητά στις πλάτες της η προηγούμενη Κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και το εισόδημα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε για όλους τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της πολιτικής των μειώσεων στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι Έλληνες πολίτες, προφανώς και η μεσαία τάξη που το εισόδημα της κατακρεουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, βλέπουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από αυτό που είχε περασμένες χρονιές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής η οποία παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που επέτρεψαν να γυρίσουμε πίσω στους πολίτες όσα τους αφαιρέθηκαν με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Συνεχίζουμε με αυτή την πολιτική που φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που κάνει μεγάλους επενδυτές να κοιτάζουν προς την Ελλάδα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιστρέφουν Έλληνες από το εξωτερικό και να δουλεύουν εδώ. Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας να επιστρέφει πίσω μέρισμα στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το σημαντικό για τους οικονομικά πιο αδύναμους.
Αυτή την ώρα είμαστε εστιασμένοι στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των νοικοκυριών εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα. Διαθέτουμε 500 εκατομμύρια για το σκοπό αυτό για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το αποτύπωμα της ενεργειακής αύξησης, που κι αυτή έρχεται απ’ έξω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή