Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Τεχνικών κλιμακίων εθελοντών Σλοβάκων για παρεμβάσεις ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Βαρυμπόμπη

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Τεχνικών κλιμακίων εθελοντών Σλοβάκων για παρεμβάσεις ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Βαρυμπόμπη

Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Τεχνικών κλιμακίων εθελοντών Σλοβάκων για παρεμβάσεις ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Βαρυμπόμπη

Γ. Πατούλης:«Για την Περιφέρεια Αττικής οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι σε απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και να συμβάλουμε στην ταχύτερη αναζωογόνηση του περιβάλλοντος»

Με την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας και εργατοτεχνικού προσωπικού η Περιφέρεια Αττικής συνέβαλε στην υλοποίησητης κατασκευής πιλοτικών έργων ορεινής Υδρονομίας και παρεμβάσεων ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης που πραγματοποιήθηκαν στην Βαρυμπόμπη με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εθελοντών επιστημόνων της Σλοβακίας.

Ειδικότερα, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με τον συντονισμό του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Θ. Κατσιγιάννη, συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό(αλυσοπρίονα, προστατευτικά κράνη, εργαλεία), ένα φορτηγό, ένα μικρό ερπυστριοφόρο, υδροφόρο όχημα και τη συνδρομή εργατοτεχνικού προσωπικού υλοποίησαν σε πιλοτικό επίπεδο μια σειρά από παρεμβάσεις και υδρολογικά έργα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, με έμφαση στην κοιλάδα πάνω από την είσοδο των ανακτόρων του Τατοΐου.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό την καθοδήγηση, τις τεχνικές γνώσεις και τη στενή συνεργασία των Σλοβάκων εθελοντών κατασκευάστηκαν 14 εναλλακτικά έργα διαφόρων ειδών. Τα έργα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατακράτηση των ομβρίων και στην τροφοδότηση των υπόγειων υδάτων προκειμένου να παραμείνει το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και να συμβάλει στην ταχύτερη αναζωογόνηση του οικοσυστήματος.

Να σημειωθεί ότι η παροχή τεχνικής βοήθειας από εξειδικευμένους εθελοντές Σλοβάκους επιστήμονες, ήρθε σε συνέχεια τηςπρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ε. Hegerκαι την επιτόπια αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στις καταστραμμένες από την πυρκαγιά περιοχές της Βαρυμπόμπης.Για το συντονισμό της δράσης υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ του αρμόδιου Εντεταλμένου της Περιφέρειας Αττικής Αθ. Κατσιγιάννη με την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα I. Hiricova και τον Κ. Αραβώση Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με αφορμή τη σχετική πρωτοβουλία ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πολύ γόνιμη συνεργασία που είχε η Περιφέρεια Αττικής με τα τεχνικά κλιμάκια της Σλοβακίας, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για την πολύτιμη συνδρομή τους στη χώρα μας, τις κρίσιμες στιγμές. Με συστηματική δουλειά και αξιοποιώντας τη σημαντική εμπειρία που έχουν σε τέτοιές περιπτώσεις κατασκευάστηκαν μέσα σε περίπου 4 μέρες 14 εναλλακτικά έργα ορεινής υδρονομίας, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην κατακράτηση των ομβρίων, για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Και σ΄ αυτή την πρωτοβουλία η Περιφέρεια Αττικής ήταν παρούσα συνδράμοντας τα σλοβακικά συνεργεία με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και εργατοτεχνικό προσωπικό. Για εμάς οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά σε συνεργασία και με συναρμόδιους φορείς καθώς και με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς χρονοτριβές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή