Γιάννης Οικονόμου: Εφαρμόζουμε μία πολύ δύσκολη στρατηγική, για να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία ανοιχτή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Εφαρμόζουμε μία πολύ δύσκολη στρατηγική, για να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία ανοιχτή

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον «ΑΝΤ1»
και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»
:

Για την κυβερνητική στρατηγική στη νέα φάση της πανδημίας
Εφαρμόζουμε μία πολύ δύσκολη στρατηγική, για να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία ανοιχτή, την οικονομία και την εκπαίδευση σε λειτουργία και ταυτόχρονα να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, με ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και προσθήκη κλινών από τον ιδιωτικό τομέα. Κάνουμε ταυτόχρονα μια τεράστια προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Βλέπουμε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μία αναζωπύρωση της πανδημίας παντού και πολλά κράτη να προσαρμόζουν τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίσουν. Τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Είτε λόγω του ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας συνειδητοποιούν τον κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου είτε εξαιτίας των περιορισμών στους ανεμβολίαστους. Βλέπουμε μια αύξηση στους εμβολιασμούς. Τον τελευταίο μήνα πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά και τα ραντεβού της τρίτης δόσης. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που με απόφαση του Πρωθυπουργού καταστήσαμε σαφές ότι για τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω, προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, να έχουν δηλαδή τα προνόμια των εμβολιασμένων σε ό,τι αφορά την κίνησή τους, πρέπει να έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Επίσης, βλέπουμε ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό μεν επίπεδο, αλλά υπάρχει.
Δεν θα μπουν περαιτέρω περιορισμοί στους εμβολιασμένους
Δεν θα κλείσει η χώρα, δεν θα βάλουμε περαιτέρω περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, εδώ είμαστε να το δούμε. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να υποβάλλονται σε συχνό τεστ, για να έχουν βασικές δραστηριότητες. Υπάρχουν χώροι στους οποίους δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση, αν επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι.
Εδώ που είμαστε τώρα, δεν υπάρχει σκέψη για τη θεσμοθέτηση rapid test και από εμβολιασμένους, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει αντίθετα η προετοιμασία για να κυλήσει γρήγορα ο εμβολιασμός με την τρίτη, την αναμνηστική δόση. Μόλις τελειώνει η περίοδος των έξι μηνών -όπως μας λένε οι επιστήμονες- να μπορεί ο κόσμος άμεσα να κάνει την τρίτη δόση.
Εδώ που βρισκόμαστε, τα μέτρα είναι αυτά που όλοι γνωρίζουμε: Δίνουμε έμφαση στην εφαρμογή τους, στον ελεγκτικό μηχανισμό, στη συνεργασία με τους ανθρώπους για να είναι αποτελεσματικά. Αξιολογούμε τα δεδομένα και προχωράμε.
Για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών
Είναι ένα θέμα πρωτίστως επιστημονικό. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όταν μιλάμε για εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες και για μικρότερα παιδιά, το ένα θέμα είναι περισσότερο ευαίσθητο. Οι πολιτικοί πρέπει να μιλάμε πολύ λιγότερο και να αντιγράφουμε ή να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες της επιστήμης. Θα παρακολουθήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις συστάσεις και τα συμπεράσματά τους και ανάλογα θα ακολουθήσουμε.
Για το Ε.Σ.Υ.
Γίνεται ένας πόλεμος καθημερινά στο Ε.Σ.Υ.. Είχαμε πει ότι ένας από τους λόγους που θα έπρεπε να αναλογιστούν όλοι την ανάγκη του εμβολίου ήταν για να μην φτάσει το Ε.Σ.Υ. σε αυτή την κατάσταση. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τους υγειονομικούς και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, έτσι ώστε και τα υπόλοιπα περιστατικά, νοσηλείες και χειρουργεία, να εξελίσσονται όσο πιο ομαλά γίνεται. Υπήρξε μια σύσταση από την πλευρά του Υπουργείου προς τους διοικητές των νοσοκομείων κατά την κρίση τους, εκεί που η πίεση είναι αφόρητη, εκεί που μπορεί στιγμιαία να μην υπάρχει δυνατότητα διασωλήνωσης στις Μ.Ε.Θ. και αξιοποιούνται τα χειρουργεία ή άλλοι χώροι, για να σωθούν όσο το δυνατό περισσότερες ανθρώπινες ζωές, εκεί χειρουργεία τα οποία μπορούν να πάνε λίγο πιο πίσω, κατά την αξιολόγηση των διοικήσεων ή των γιατρών, να πάνε λίγο πιο πίσω. Δεν είναι νόμος, δεν είναι κανόνας, δεν είναι αυτό που γίνεται. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οτιδήποτε χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, αντιμετωπίζεται χωρίς δεύτερη συζήτηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή