Στα κλαδιά του «Δέντρου της Πλατείας» οι δημιουργίες της ομάδας του Σταθμού για την Άνοια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Στα κλαδιά του «Δέντρου της Πλατείας» οι δημιουργίες της ομάδας του Σταθμού για την Άνοια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Ανακοίνωση Δήμου Ηρακλείου:

Το «Δέντρο της Πλατείας», ή ArbreaPalaverόπως είναι η αυθεντική του ονομασία, γεννήθηκε εμπνευσμένο την περίοδο της απομόνωσης λόγω της πανδημίας από τον καλλιτέχνη Stephan Goldrajch.
Με ύψος έξι μέτρων, το Δέντρο κατασκευάστηκε από τη σύνθεση υφαντών και πλεκτών που έφτιαξαν επί τούτου και δώρισαν στον καλλιτέχνη άνθρωποι από διάφορες χώρες, όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, ως ένα μήνυμα αντάμωσης και ενότητας των λαών. Εκεί λοιπόν στα κλαδιά του τοποθετήθηκαν από τον Goldrajch, μεταξύ άλλων,οι κατασκευές που ετοίμασαν και του παραχώρησαν τα μέλη της ομάδας νοητικής ενδυνάμωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το Δέντρο,που φιλοξενεί πλέον και τις δικές τους κατασκευές,στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου θα εκτίθεται για το κοινό έως τις 30 Μαΐου 2022.
Θυμίζουμε, ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που λειτουργεί στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής υπό την αιγίδα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων με στόχο, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, να ενδυναμώνει το μυαλό και το σώμα ηλικιωμένων ατόμων που είτε πάσχουν από άνοια, είτε επιθυμούν να επιβραδύνουν τη νόσο στα πρώτα της σημάδια, είτε δεν νοσούν και απλά προληπτικά θέλουν να γυμνάσουν τον οργανισμό τους.
Μια από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η καλλιτεχνική απασχόληση, ως αποτέλεσμα της οποίας δημιουργήθηκαν τα υφαντά και τα κεντήματα που τοποθετήθηκαν στο «Δέντρο της Πλατείας» του Stephan Goldrajch.
Το Arbre a Palaver βρίσκεται συνήθως στις πλατείες των αφρικανικών χωριών και αποτελεί ένα κομβικό μέρος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, όπου οι ηλικιωμένοι μεταδίδουν ιστορίες στα παιδιά αλλά και ένας χώρος όπου παίρνονται σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το χωριό. Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με το πλατάνι που βρίσκεται στις πλατείες των ελληνικών χωριών, όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώνονται και συμμετέχουν στην καθημερινή κοινωνική ζωή.
«Το Δέντρο της Πλατείας είναι η ενσάρκωση του πώς η τέχνη συναντάει τη ζωή. Μέσα από δημιουργίες ξεχωριστών και διαφορετικών ανθρώπων, ο καθένας με τη δική του ιστορία, συνθέτετε το Δέντρο, ενώνοντας λαούς, ιδέες και βιώματα σε ένα κοινό μήνυμα. Είναι πράγματι τιμή για την πόλη μας να συμμετέχουμε και εμείς στα κλαδιά του με τις κατασκευές της ομάδας ενδυνάμωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια», σχολιάζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δέσποινα Αϊβατζίδου Ποριώτου.
Οι κυρίες – μέλη της ομάδας ενδυνάμωσης που δημιούργησαν τις κατασκευές για το Δέντρο της Πλατείας είναι οι Ηρακλειώτισσες: Μαρία Κυριακίδου, Ελεονώρα Γραμματά, Μαρία Αγγελική Χρηστάκη, Μαρία Ετζερίδου, Γεωργία Τσακιστού, Μαρία Ευαγγελοπούλου και Ντόρα Ζακυνθινού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή