Γιορτές με μάσκες παντού και self test για όλους

Τέσσερα μέτρα – ασπίδα απένταντι στην υπερμεταδοτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου και τα οποία ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 24/12, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής των Επιστημόνων.

Έτσι από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ ή των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
2. Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται.
3. Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους.
4. Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.
Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να εισηγηθεί.

«Επικρατεί δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε για να εξουδετερώσουμε τον κορονοϊό. Η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας, αυτό είναι αναπόφευκτο. Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα στην κοινωνία και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποφασίζουμε, Με συνέπεια που βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αλλά και χωρίς εφησυχασμούς», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην αρχική του τοποθέτηση, για να δώσει τον λόγο στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για να ανακοινώσει τις εισηγήσεις των ειδικών και τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα:
«Η χώρα μας βίωσε την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα και τις τελευταίας εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρξε η εξάπλωση της Όμικρον που βρίσκεται στη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις. Είναι υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα. Ήμασταν η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες πάρα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί συνολικά ο εμβολιασμός στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι εμβολιαστικά θωρακιζόμαστε», είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας.
«Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, από αύριο ως και τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων για το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα» είπε ο Υπουργός πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων.
Δυο μέρες πριν, στην εισηγητική τοποθέτησή του πριν το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει τη δωρεάν διάθεση δύο self test για όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών, με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. «Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις» είχε πει ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή