Χρήστος Ζούπας: Πολλοί νοσούν με κορωνοϊό χωρίς να το πάρουν χαμπάρι

Χρήστος Ζούπας – Πολλοί νοσούν με κορωνοϊό χωρίς να το πάρουν χαμπάρι – Τι είπε για τον Γιώργο Τράγκα
https://www.megatv.com/2021/12/23/xristos-zoupas-polloi-nosoun-me-koronoio-xoris-na-to-paroun-xampari-ti-eipe-gia-ton-giorgo-tragka/

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να αρχίζει να διεισδύει στην κοινότητα, μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι συστήνουν τον εμβολιασμό ως το μόνο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιδιαίτερα, ο εμβολιασμός των ατόμων που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι καθοριστικός, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο παθολόγος – διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας. Ο κ. Ζούπας αναφέρθηκε και στον χαμό του Γιώργου Τράγκα από κορωνοϊό, καθώς ήταν ο γιατρός που χειριζόταν την υπόθεσή του. «Το πρόβλημα είναι ότι ένας καινούριος ιός που επιτίθεται στην ανθρωπότητα, δεν ξέρεις ποιον θα προσβάλλει η όχι. Υπάρχει κόσμος που περνάει τον κορωνοϊό χωρίς να πάρει χαμπάρι. Δεν είναι πολύς ο κόσμος που καταλήγει, αλλά δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο οργανισμός κι αυτό είναι ένα μυστικό που το ξέρει μόνο ο οργανισμός μας». Ο κ. Ζούπας τόνισε πως ένα από τα βασικότερα υποκείμενα νοσήματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση σχετικά με το ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τους προσβάλει ο ιός. Ως προς τα παιδιά και τους νέους με διαβήτη τύπου 1, εάν είναι καλά ρυθμισμένα σπάνια έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ο παθολόγος τόνισε πως αυτή η κατηγορία θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα. Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται στους ενήλικες, που είναι το 90% των περιπτώσεων του διαβήτη, και το 60% με 80% στους παχύσαρκους και υπέρβαρους. Ιδιαίτερα, υπάρχει περιορισμός της οξυγόνωσης των πνευμόνων στους παχύσαρκους λόγω βάρους. Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε: «Η τρίτη δόση έχει αυτό το πλεονέκτημα, αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη με πολύ καλύτερη αντιμετώπιση. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα είναι να εμβολιαστούμε». «Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τον οργανισμό, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που μπορεί να κάνει μία σπάνια αντίδραση. Θα χρειαζόμαστε επαναληπτικές δόσεις μέχρι να εισαχθεί μαζί με τα άλλα στελέχη στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο», τόνισε.

«Ο Γιώργος Τράγκας ‘έφυγε’ χωρίς να το πάρει χαμπάρι»

Ο κ. Ζούπας ήταν ο γιατρός του Γιώργου Τράγκα και ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποίησει πως έφυγε. Ο δημοσιογράφος είχε για πολλά χρόνια ζάχαρο και ο γιατρός τον χαρακτήρισε ως ένα ζωηρό παιδί, που δεν συμβιβαζόταν με την ηλικία και το πρόβλημά του. «Όταν είσαι ένας άνθρωπος της δραστηριότητας και της καθημερινότητας, πολλές φορές δεν συνειδητοποιείς ότι κουβαλάς 30 με 35 χρόνια γλύκας που έχουν προκαλέσει φθορά στα αγγεία σου. Νιώθω άσχημα, μετά από μία τέτοια περιπέτεια, δεν ξέρω, επειδή είχαμε καθημερινή επαφή τον τελευταίο καιρό νομίζω πως έχω πει τόσα πολλά, που νομίζω ότι η σιωπή είναι το καλύτερο φάρμακο». «Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος έφυγε χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Την παραμονή νόμιζε πως ήταν μία γρίπη και θα περάσει. Δυστυχώς ο ιός αυτός έχει μία επιθετικότητα, σε περιτρυγυρίζει σαν τον λύκο και σου ορμάει». Επιπλέον, ο κ. Ζούπας τόνισε πως μία λοίμωξη στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Μία πρώτη αντίδραση είναι η αύξηση του ζαχάρου, η οποία με την σειρά της ανεβάζει την πηκτικότητα του αίματος και το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο.

Εξαπλάσιος ο κίνδυνος της στυτικής δυσλειτουργίας

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA« για μία μελέτη σχετικά με το πως επηρεάζει η πανδημία την σεξουαλική ζωή των ανδών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία περιλάμβανε2.000 περιστατικά, αυξήθηκε δραματικά ο νέος πληθυσμός με στυτική δυσλειτουργία, πάνω από 30%. Όπως τόνισε ο ίδιος, η ηλικία των 60 ετών και των 30 ετών έμοιαζαν να συντονίζονται και να έχουν τα ίδια προβλήματα. Εάν οι συνέπειες του Covid στην στυτική δυσλειτουργία είναι μακροχρόνιες, απάντησε: «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Αυτός που παθαίνει στυτική δυσλειτουργία οργανικού τύπου μπορεί να πάρει ένα χρόνο να συνέλθει», είπε και πρόσθέσε ότι ο κορωνοϊός «λατρεύει» το οξυγόνο και οδηγεί σε σκλήρυνση των αγγείων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή