Παναγής Γαλιατσάτος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: Ο κορωνοιός θα μείνει και θα γίνει ενδημικός και θα κάνουμε ένα εμβόλιο το χρόνο

Ο επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»:«Ο κορωνοιός θα μείνει και θα γίνει ενδημικός και θα κάνουμε ένα εμβόλιο το χρόνο»
https://www.megatv.com/2022/01/10/koronoios-panagis-galiatsatos-ean-kratisoume-ton-covid-san-aplo-kryoma-nikisame/

Μία χαραμάδα αισιοδοξίας εμφανίστηκε μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Οι ειδικοί δηλώνουν πως οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, καθώς η Όμικρον μπορεί να είναι άκρως μεταδοτική, ωστόσο η νόσος είναι ήπια. Για την κατάσταση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ μίλησε ο Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins. Σύμφωνα με τον ίδιο η έκρηξη της Όμικρον γέμισε τα νοσοκομεία με ασθενείς, ωστόσο οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σαν από κρύωμα. «Η πανδημία ακόμα είναι εδώ. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, τώρα έχουμε πιο πολλά δωμάτια με ασθενείς που είναι άρρωστοι. Η πανδηαμία είναι εδώ, πρέπει να προσέχουμε. Οι ασθενείς που έχουμε, το 90% δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και έλαβαν την booster δόση είναι στο σπίτι», είπε ο κ. Γαλιατσάτος. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει αρκετός κόσμος και κράτη που δεν έχουν πάρει τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρχει τέταρτη δόση, αλλλά να μην ξεχνάμε ότι κάναμε άλλα τόσα εμβόλια για άλλες αρρώστιες, όπως η ευλογιά. Η πανδημία θα φύγει, θα τελειώσει κάποτε, δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα φύγει. Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον κορωνοϊό σαν κρύωμα. Εάν τον κρατήσουμε σαν κρύωμα που δεν στέλνει πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, νικήσαμε και μπορούμε να συνεχίζουμε τη ζωή μας», πρόσθεσε. Μία μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχει γίνει από Έλληνες επιστήμονες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το ANAKINRA για τη θεραπεία της νόσου COVID μετά από εξαντλητικό έλεγχο. «Εμείς τοποθετήσαμε ένα διαφορετικό θεραπευτικό πεδίο. Το φάρμακο υπάρχει διαθέσμιο στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας και εφόσον το ζητήσει ο θεράπων ιατρός μπορεί ένας ασθενής με κορωνοϊό να πάρει τη θεραπεία», είπε ο ο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, και εξήγησε: «Ένας άρρωστος έρχεται στ/νοσοκομείο, εισάγεται και έχει πνευμονία το. Του γίνονται εξετάσεις αίματος και εφόσον δείξουν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση αυτά τα στοιχεία πρέπει να αποφασιστεί η θεραπεία. Η θεραπεία δεν απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν καταλήξει σε ΜΕΘ, αλλά σε όσους νοσηλεύονται στον κοινό θάλαμο και έχει ως σκοπό να προλάβει την επιδείνωση των ασθενών και να προλάβει να μην μπουν οι ασθενείς σε ΜΕΘ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφορτίζεται το σύστημα υγείας, διότι μειώνονται οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και κατ’ επέκταση οι θάνατοι». Η φαρμακευτική πρόταση για την αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID δείχνει συνολική βελτίωση κατά 64% και μείωση των θανάτων κατά 55%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή