Κρίτων Αρσένης: Ενεργειακό συσσίτιο ,απαραίτητη ασπίδα απέναντι στους θανάτους από αναθυμιάσεις και στην ενεργειακή εξαθλίωση

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25- Κρίτων Αρσένης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Ενεργειακό συσσίτιο: απαραίτητη ασπίδα απέναντι στους θανάτους από αναθυμιάσεις και στην ενεργειακή εξαθλίωση

Με την 502/11.2.2020 Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα “Ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ενέργειας στους οικονομικά ασθενέστερους” είχα αναδείξει το πρόβλημα της πρόσβασης των νοικοκυριών στην ενέργεια και ιδιαίτερα στη Δυτική Αθήνα. Τότε μετά από την επίκαιρη ερώτησή μου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα διοικητικά κολλήματα που εμπόδιζαν τον Δήμο Ιλίου να εφαρμόσει το “ενεργειακό συσσίτιο” στους κατοίκους, που ήδη πριν την ακρίβεια αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το περασμένο έτος έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα -αριθμός ρεκόρ, κυρίως λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στην κατοικία τους είτε από την εισπνοή τοξικών / δηλητηριωδών αερίων είτε επειδή απανθρακώθηκαν είτε για άλλους λόγους. Την περίοδο από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι από φωτιές σε διαμερίσματα με πιθανότερη αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούσαν.

Στις 14 Δεκεμβρίου δύο αδέλφια ηλικίας 12 και 13 ετών βρήκαν φρικτό θάνατο στο σπίτι τους στο Καματερό από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από θερμαντικό σώμα. Στις 24 Δεκεμβρίου, πάλι στην ίδια περιοχή, φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε σπίτι με αποτέλεσμα πέντε άτομα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), τα θύματα των πυρκαγιών σε σπίτια είναι κυρίως ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα, που δεν αντιλαμβάνονται και δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τις φλόγες.

Οι θάνατοι είναι αποτελέσματα μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει μετατρέψει το αγαθό της ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα με τις τιμές να καθορίζονται στα καπιταλιστικά χρηματιστήρια. Η έκρηξη των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο έχει οδηγήσει στη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση πρώην ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, «το υψηλό κόστος θέρμανσης το πιθανότερο να οδήγησε τα θύματα στη χρήση πρόχειρων, και ως εκ τούτου μη ασφαλών μέσων θέρμανσης, αφού για οικονομικούς λόγους ήταν σχεδόν απαγορευτικό, δηλαδή αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τέτοια μέσα, όπως κεντρική θέρμανση ή αυτόνομη θέρμανση με τη χρήση καυσίμου πετρελαίου, φυσικού αερίου ή και κλιματιστικών κλπ. Κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες του έτους 2022 εκτιμάται ότι ο αριθμός θανάτων για τους παραπάνω λόγους θα αυξηθεί». Ήδη την 1η εβδομάδα του 2022 έχουν σημειωθεί ακόμα 3 θάνατοι συνανθρώπων μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπλοκάρει την εφαρμογή του “ενεργειακού συσσιτίου” στο Δήμο Ιλίου ζητώντας διακανονισμό των οφειλών σαν προϋπόθεση για την ένταξη στο “ενεργειακό συσσίτιο” των νοικοκυριών που το έχουν ανάγκη;
Δεσμεύεται να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα των Δήμων ή της Κεντρικής Διοίκησης να παρέχουν «ενεργειακό συσσίτιο» σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια, ανεξαρτήτως του αν χρωστάνε οι εν λόγω πολίτες σε παρόχους ρεύματος; Δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει το “ενεργειακό συσσίτιο” σε όλη την χώρα, αλλά και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο 100% για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος;
Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή