Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους Έλληνες πολίτες απέναντι στην ακρίβεια

Δήλωση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη

Εδώ και πάνω από 4 μήνες, οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων πλήττουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε είδη όπως το γάλα ή το ψωμί η Ελλάδα έχει ΦΠΑ 13% όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7%.

Απέναντι σε αυτή την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που μειώνει την αγοραστική αξία του εισοδήματος των πολιτών και εντείνει-ημέρα με την ημέρα-τις πληθωριστικές πιέσεις, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια εντελώς παθητική στάση.

Αφήνει την αγορά να αυτορυθμιστεί, όταν είναι σαφές ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας.

Όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών αλλά δεν προχωρά και σε ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Απορρίπτει κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες ανυπεράσπιστους απέναντι στην ακρίβεια και στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής και διαβίωσης.

Εμείς μιλάμε πάντα με προτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει:

Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής
Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού
Εντατικούς ελέγχους στην αγορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή