Μάσκα KN95 : Πώς μπορείτε να την επαναχρησιμοποιήσετε

ΥΓΕΙΑ
Μάσκα KN95 : Πώς μπορείτε να την επαναχρησιμοποιήσετε

Με την μετάλλαξη «Όμικρον» να καλπάζει στην κοινότητα, η ανησυχία όλων μας κορυφώνεται και η μάσκα KN95 προτείνεται ως η ιδανικότερη επιλογή προστασίας μας έναντι της μεταδοτικότητας του ιού ανάμεσα σε άλλες μάσκες αλλά… κοστίζει. Γιατί είναι οι καταλληλότερες μάσκες σε σύγκριση με τις υφασμάτινες και πώς μπορεί κανείς να της χρησιμοποιήσει ξανά;

Η μάσκα KN95 είναι η επιλογή που προκρίνουν οι ειδικοί καθώς έρευνες έχουν δείξει πως έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας ενώ η αμέσως επόμενη λύση είναι η χρήση διπλής μάσκας. Όπως αναφέρει η USA Today οι υφασμάτινες μάσκες διαθέτουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων όπου περιέχεται ο κορωνοϊό, ενώ αφήνουν κενά τόσο στα μάγουλα όσο και κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία έχουν καταστήσει υποχρεωτική την χρήση της μάσκας KN95.
Οι μάσκες KN95 «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Απο την άλλη πλευρά οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η USA Today.
Επίσης οι εν λόγω ίνες «ακολούθως φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».
Οι μάσκες KN95 δεν αφήνουν κενά κάτω από τη μύτη, τα μαγουλα και το σαγόνι ενώ με τη σωστή χρήση φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα και παράλληλα φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.
Ωστόσο, το μεγάλο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος καθώς είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Και η ερώτηση για το αν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έρχεται στο προσκήνιο με το δημοσίευμα να υποστηρίζει πως «παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν».
Και υπάρχει παραπομπή στο CDC στην αρχή της πανδημίας όταν είχε παρατηρηθεί έλλειψη μασκών KN95 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Έτσι για να χρησιμοποιηθεί και πάλι με ασφαλή τρόπο η μάσκα KN95 θα πρέπει μετά την χρήση να τοποθετηθεί σε μια χάρτινη σακούλα ώστε να αναπνέει και προσοχή σε καμία περίπτωση σε πλαστική. Να κλειστεί η σακούλα και να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες. Χρόνος που θεωρείται αρκετός για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή. Την 4η ή 5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι.

Αναλυτικά, λοιπόν, και σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
1. Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα, ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
2. Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
4. Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα 3 – 4 ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
5. Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Για να είναι λειτουργικό αυτό το σύστημα, κατά τα πρότυπα του CDC, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με rotation τουλάχιστον 5 με 7 μάσκες (μια για κάθε εργάσιμη ή κάθε ημέρα της εβδομάδας). Παράδειγμα: Τη μάσκα που βάζει κάποιος τη Δευτέρα, να τη χρησιμοποιεί ξανά την επόμενη Δευτέρα. Ομοίως, της Τρίτης θα πρέπει να τη βάλει, λ.χ., την επόμενη Τρίτη και σε κάθε περίπτωση ποτέ σε διάστημα μικρότερο των 4 ημερών από την πρώτη χρήση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλέστερη η χρήση νέας μάσκας κάθε φορά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή