Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες υλοποιείται στο 2ο ΕΠΑ.Λ.

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες υλοποιείται στο 2ο ΕΠΑ.Λ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Διεθνής Συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus «Refugees & Migrants: The Past, the Present and the Future» («Πρόσφυγες και Μετανάστες: Το παρελθόν, το παρόν και το Μέλλον»), η οποία πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου την εβδομάδα 17-21 Ιανουαρίου 2022.

Το έργο αυτό αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φινλανδία (Edupoli Point College Oy), την Ελλάδα (2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου), την Ιταλία (ITES «Vitale Giordano») και τη Δανία (Holbaek 10. klassecenter), η οποία και το συντονίζει.
Το τελικό προϊόν του προγράμματος, το οποίο έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι τέσσερις χώρες, θα είναι η δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με ερωτήσεις σχετιζόμενες με τη μετανάστευση, καθώς και στοιχεία των συγκεκριμένων χωρών, κατανεμημένες σε 7 κατηγορίες: Ιστορία, Γεωγραφία, Παράδοση, Τέχνη, Σενάρια, Παντομίμες και Σχεδιάζω και Μαντεύω. Ο τίτλος του παιχνιδιού είναι «Swallows and Nests» (Χελιδόνια και Φωλιές) και στη δημιουργία του έχει παίξει καίριο ρόλο η ελληνική ομάδα η οποία εμπνεύσθηκε την ιδέα και ανέλαβε τα γραφικά του (ταμπλό και κάρτες η Κατερίνα Λυκοστράτη, τα πιόνια η Ελένη Αβραμάντη).
Η ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία απαρτίζεται από τους Βίβιαν Στραβορίζου, Κατερίνα Λυκοστράτη, Αγγελική Μαμουνή – Κορρέ, Ελένη Αβραμάντη, Παρασκευή Παντελάκη, Ζέττα Καλαντζή, και μαθητών Erasmus του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου προετοίμασε και υλοποίησε ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φιλοξενώντας την αντιπροσωπεία των Δανών και επικοινωνώντας διαδικτυακά με τους συντονιστές των άλλων δύο χωρών (καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε στις αποστολές τους να έρθουν).

Το πρόγραμμα της 2ης Συνάντησης περιλάμβανε πληθώρα δραστηριοτήτων για οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Ως προς το εργασιακό μέρος, οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες σχετικές με το θέμα, επισκέφθηκαν τη Δομή προσφύγων Σχιστού, παρακολούθησαν στην Ορνιθολογική εταιρεία παρουσίαση σχετική με τη μετανάστευση των πουλιών και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με αυτή των ανθρώπων και ασκήθηκαν στο επιτραπέζιο, το οποίο οδεύει προς την τελική του μορφή. Το πολιτιστικό κομμάτι περιλάμβανε επισκέψεις σε σπουδαία αξιοθέατα και πολιτιστικά σημεία της Αθήνας: ξενάγηση των καλεσμένων στην Ομορφοκκλησιά, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, την Ακρόπολη και το μουσείο της, την Εθνική Βιβλιοθήκη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και φυσικά απαραίτητες στιγμές χαλάρωσης με καλό φαγητό.
«Ήταν ένα πλούσιο πενθήμερο, άκρως εποικοδομητικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς» δήλωσε στον «Παλμό» η συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του 2ου ΕΠΑ.Λ., Βίβιαν Στραβορίζου και συνέχισε: «Ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να κάνουμε στη σημαντική στήριξη που είχαμε από το Δήμο Γαλατσίου, μέσω του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Ιωάννη Κορρέ, ο οποίος ανέλαβε τη διαμόρφωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου (βάψιμο, φωτισμό, τοποθέτηση ρολών στα παράθυρα και συναγερμού, παροχή επίπλου) και την πληρωμή του πούλμαν για τις μετακινήσεις μας. Ήταν πραγματικά μία υπέροχη εβδομάδα με σύμμαχο τον αθηναϊκό ήλιο που άφησε σε όλους μία μοναδική γεύση, αυτή που δημιουργείται μέσα από τη γνώση, την προσπάθεια, τις ευκαιρίες, τις εμπειρίες και τις καινούριες φιλίες. Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στο φινλανδικό σχολείο το Μάρτιο.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή