Η ζωή θέλει πάθος και πράξεις, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ζωή θέλει πάθος και πράξεις, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Γεννήθηκε στο Βερολίνο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή των Βρυξελλών. Μετά την αποφοίτησή του ανέλαβε να οργανώσει το νεοσύστατο πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Στη συνέχεια πήγε στη Μυτιλήνη, όπου μετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Ύστερα αποφάσισε να πάει στην Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Αργότερα αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Γοττίγγης. Επόμενος σταθμός το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς διορίστηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έμεινε μόλις δυο χρόνια και μετά ανέλαβε θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ύστερα από 6 χρόνια επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην Οργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή που υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής του με διεθνή αναγνώριση. Το επιστημονικό του έργο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων από τα Μαθηματικά και την Φυσική ως την Αρχαιολογία. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών στο Μόναχο.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν Έλληνα που γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και περιηγήθηκε σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Ελευσίνα, Δελφοί, Κόρινθος, Μυκήνες, Άργος, Τεγέα, Σπάρτη, Μυστράς κ.α. αναζητώντας «τη συνείδηση της γης και της φυλής του». Ταξίδεψε πολύ στη ζωή του και μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ήταν η Νάξος, η Αθήνα, το Παρίσι, το Άγιον Όρος, ο Καύκασος, η Βιέννη, το Βερολίνο, η Ιταλία, η Κύπρος, η Παλαιστίνη, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Τσεχοσλοβακία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γιουγκοσλαβία και αλλού. Κατά την διάρκεια της ζωής του επέλεξε να κάνει μόνιμη κατοικία στην Νάξο, την Αίγινα, την Αθήνα, το Παρίσι και την Αντίμπ.
Είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 74 ετών.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των δυο αυτών Ελλήνων δεν είναι μόνο ότι διέπρεψαν και ταξίδεψαν ή έζησαν σε πολλές χώρες. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δοκίμασαν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε και ασχολήθηκαν με πολλά αντικείμενα. Όταν όμως βρήκαν αυτό που τους γέμιζε, αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους σε αυτό. Το πάθος τους κυρίευσε όλο τους το είναι και η ζωή τους χαρακτηρίστηκε από την επιλογή αυτή. Την ίδια στιγμή σε καμία φάση της ζωής τους δεν βολεύτηκαν, δεν φοβήθηκαν να πάρουν κάθε ρίσκο που η ζωή τους απαίτησε. Αξίζει να δούμε πόσο δυνατές ήταν οι επιλογές και οι μετακομίσεις τους αν αναλογιστούμε πως έζησαν μεταξύ 1870 και 1960. Περίοδο που όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι ήταν δυσκολότερες από τα χρόνια που ζούμε σήμερα.
Ας αναρωτηθούμε μήπως κι εμείς είμαστε αρκετό καιρό σε στασιμότητα, δηλαδή σε αδράνεια και «θάνατο». Είμαστε οι αποφάσεις μας και είναι σημαντικό να αποφασίζουμε. Όσο πιο πολύ αποφασίζουμε τόσο καλύτεροι θα γινόμαστε σε αυτό. Έτσι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση, θα μάθουμε να αποφασίζουμε καλύτερα! Αποφάσισε λοιπόν τι πραγματικά θέλεις να γίνεις και τι αξίζεις στη ζωή σου. Σκέψου πως ό,τι θέλεις θα το πέτυχεις όταν αρχίσεις τη δράση. Ξεκίνα να διεκδικείς αυτό που σου αξίζει, χωρίς να σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Αν αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου θα σε αγαπήσουν και οι άλλοι. Γιατί στο τέλος σημασία έχει η δική σου γνώμη για εσένα.

Τόλμησε να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις και κάντο με πάθος. Αν φοβάσαι να το σκεφθείς και να το τολμήσεις σίγουρα θα αποτύχεις. Αν φοβάσαι ότι μπορεί και να πληγωθείς σκέψου πως οι χειρότερες πληγές είναι αυτές της αδράνειας και του φόβου. Οι πληγές του αγώνα και της προσπάθειας δεν πονάνε, επουλώνονται άμεσα! Αν φοβόταν ο Καζαντζάκης και ο Καραθεοδωρή θα ζούσαν μια απελπιστική, μίζερη ζωή και δεν θα μας απασχολούσαν σήμερα. Έχουμε όλοι την ευκαιρία να ζήσουμε μια υπέροχη ζωή. Είναι το δώρο που πρέπει να χαρίσουμε στον εαυτό μας. Κάνε το «γιατί», «γιατί όχι». Κάνε το «όταν», «τώρα!». Αν κάνεις το χατίρι στην καρδιά σου θα δεις ότι και το μυαλό συμφωνεί!
Σκέψου, ξανασκέψου, αλλά οργανώσου και ξεκίνα! Δεν αρκεί να σκέφτεσαι κάθε λεπτομέρεια αν δεν ξεκινήσεις ποτέ. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου! Φεύγουν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια κι εσύ βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο που κατά βάθος δεν σε ικανοποιεί. Τόλμησε να ξεκινήσεις σήμερα. Τόλμησε την αλλαγή τώρα! Πάρε το ρίσκο κι αυτό θα σε οδηγήσει στο όνειρο! Άκουσε τη δική σου συσκευή πλοήγησης, ακολούθησε το gps της καρδιάς σου. Σε καθοδηγεί για να κάνεις τα πρώτα βήματα μέχρι τον τελικό προορισμό σου. Ξεκίνα και στην πρώτη λάθος στροφή δεν σε γυρνάει πίσω. Με μια μικρή αναδρομολόγηση συνεχίζεις προς τον προορισμό σου. Όσες φορές κι αν στρίψεις λάθος, ο προορισμός έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του και δεν αλλάζει ποτέ. Μόνο εσύ μπορείς να τον αλλάξεις.
Μελετώντας – έστω και επιφανειακά – τι έκαναν αυτοί οι δυο μεγάλοι Έλληνες, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως έζησαν πάνω από 100 χρόνια ο καθένας. Δεν μπορεί όλα αυτά που έκαναν, όλα αυτά που έζησαν να χώρεσαν μέσα σε 74 έτη για τον Καζαντζάκη και 77 έτη για τον Καραθεοδωρή. H ζωή δεν είναι μικρή τελικά. Την μικραίνουμε εμείς όταν βυθιζόμαστε στην αδράνεια και τη στασιμότητα. Την μεγαλώνουμε όταν βάζουμε το πάθος να σβήσει τον συμβιβασμό και όταν αναλαμβάνουμε δράση για να εξαφανίσουμε τον φόβο.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή