Κορωνοϊός: Οι τάσεις ενδημικότητας & το σύνδρομο long Covid

ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Οι τάσεις ενδημικότητας & το σύνδρομο long Covid

https://www.megatv.com/2022/02/16/koronoios-oi-taseis-endimikotitas-to-syndromo-long-covid/

Τάσεις υποχώρησης δείχνουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στα βήματα της Ευρώπης. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, άλλωστε, αναφέρονται στην καθοδική πορεία της πανδημίας, ωστόσο εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για την εμφάνιση τυχόν νέων μεταλλάξεων, αλλά και για τον αριθμό των ατόμων που ανιχνεύονται καθημερινά θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο ιός κρύβει εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η ‘Όμικρον’ είναι πιο ήπια ή αν εκδηλώνεται ηπίως γιατί έχουμε εμβολιαστεί. Παρακολουθούμε μια δυσαναλογία μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων. Έχουμε πολλά κρούσματα αποτέλεσμα της διεισδυτικότητας της ‘Ο’ στην κοινωνία, λίγες νοσηλείες, λίγες διασωληνώσεις και ελπίζουμε και λίγους θανάτους. Είναι μια απαρχή ενδημικότητας». Ο καθηγητής τονίζει ότι αν και τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, «δε θα αφήσουμε ποτέ πίσω μας τον κορωνοϊό». «Θα είναι μια ενδημική νόσος, όπως είναι η γρίπη, ωστόσο ακόμα μας κρύβει εκπλήξεις. Η ενδημικότητα σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα κατά καιρούς αλλά δε θα αναστατώνουν την κοινωνία όπως τώρα. Θα ζούμε με τον ιό σε μια καινούργια κανονικότητα, που δε θα είναι η ίδια με αυτήν που είχαμε πριν τον ιό».

Αναζωπύρωση του κύματος θα φέρουν, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα μεγάλα καρναβαλικά events, σε περίπτωση που αυτά επιτραπούν. «Είναι ό,τι πρέπει για να έχουμε μια αναζωπύρωση του κύματος», ωστόσο μικρότερες συγκεντρώσεις, οργανωμένες και με υγειονομικά μέτρα μπορούν να διοργανωθούν. «Οι post Covid ασθενείς θεωρούνται μερικώς ανάπηροι». Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από το λεγόμενο σύνδρομο long Covid, το οποίο απασχολεί πολλούς ασθενείς που έχουν νοσήσει και ξεπεράσει την ασθένεια. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σπανό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Κέντρο Καρδιοαγγειακών Ερευνών της Βοστόνης, «οι μισοί άνθρωποι από τους οποίους πέρασαν Covid θα παρουσιάσουν τουλάχιστον 1 από τα συμπτώματα του συνδρόμου». Η εμμένουσα κούραση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του long Covid, με τις Αρχές στις ΗΠΑ να έχουν θεσπίσει ειδική άδεια για τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα. «Θεωρείται αναπηρία και δικαιούνται να δουλέψουν από το σπίτι τους έως και έναν χρόνο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή