Η άδεια γλάστρα ήταν γεμάτη εντιμότητα, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η άδεια γλάστρα ήταν γεμάτη εντιμότητα, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Οι απαιτήσεις της ζωής θα μας δυσκολέψουν αλλά πάντα οι επιλογές μας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας, της ηθικής και της ειλικρίνειας. Όλα όσα μαθαίνουμε για την δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, του 7χρονου στην Κυψέλη, τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα, καταλαβαίνουμε πως κάποιοι επιλέγουν να καταπατήσουν κάθε κανόνα του αξιακού μας συστήματος για ένα ατομικό συμφέρον με αμφίβολα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όταν βέβαια συμβαίνει αυτό, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να μετατρέψει μια «επιτυχία» σε ήττα και φυλάκιση. Μόνο με ήθος, ταπεινότητα, αξίες και ενσυναίσθηση μπορείς να πετύχεις πραγματικά.

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι όριζαν το πεπρωμένο σαν το αναπόφευκτο των συνεπειών των δικών μας επιλογών και πράξεων, ενώ ο Αλμπέρ Καμί υποστήριζε πως η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας. Συνεπώς, η τέχνη να κάνουμε επιτυχημένες επιλογές είναι για όλους μας κρίσιμη. Πολλές φορές οι επιλογές μας έχουν κόστος, πόνο και απαιτούν χρόνο για να μπορέσουν να καρπίσουν και να μας προσφέρουν το φρούτο της επιτυχίας. Πάντα όμως οι προσπάθειές μας πρέπει να γίνονται με συνέπεια στις αξίες μας, με σταθερότητα και προσήλωση στο ήθος και στην εντιμότητα.

Αυτές τις αξίες θέλησε να εντοπίσει ο αυτοκράτορας κατά την επιλογή του διαδόχου του. Ένας ηθικός και έντιμος νέος θα ήταν άξιος να τον διαδεχθεί, σκέφτηκε. Έτσι, προσκάλεσε όλους τους νέους της αυτοκρατορίας του και τους είπε: «Έφτασε η ώρα μου να διαλέξω τον επόμενο αυτοκράτορα. Θα σας δώσω σήμερα από ένα σπόρο για να τον φυτέψετε. Μετά από ένα χρόνο όταν ξανάρθετε εδώ, θα κρίνω τα φυτά που θα φέρετε. Αυτός, το φυτό του οποίου θα διαλέξω, θα είναι ο επόμενος αυτοκράτορας!»

Ένα 17χρονο αγόρι πήρε το σπόρο, πήγε στο σπίτι του γεμάτος ενθουσιασμό και φύτεψε το σπόρο του σε μια γλάστρα. Κάθε μέρα τον πότιζε και παρακολουθούσε την πορεία του. Ύστερα από τρεις εβδομάδες κι ενώ μερικοί από τους άλλους νέους άρχισαν να μιλούν για τα φυτά τους, που είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν, ο δικός του σπόρος δεν φύτρωνε και ο νέος μας αισθανόταν αποτυχημένος. Ύστερα από έξι μήνες όλοι οι άλλοι είχαν δέντρα και ψηλά φυτά, αλλά αυτός τίποτα. Δεν έλεγε τίποτα στους φίλους του και συνέχιζε να ελπίζει. Μετά από ένα χρόνο ήρθε η μέρα που όλοι οι νέοι θα πήγαιναν τα φυτά τους στον αυτοκράτορα για επιθεώρηση. Ντρεπόταν να πάει με την άδεια γλάστρα αλλά ήξερε ότι το σωστό ήταν να πάει. Ξεκίνησε και όταν έφτασε εκεί, έμεινε κατάπληκτος από την ποικιλία και την ομορφιά των φυτών που είχαν καλλιεργήσει οι άλλοι νέοι. Ο νέος μας ακούμπησε την άδεια γλάστρα του στο πάτωμα, στο πίσω μέρος της αίθουσας και κάποιοι άρχισαν να τον περιγελούν, ενώ κάποιοι άλλοι τον λυπήθηκαν.
Έφτασε στην αίθουσα ο αυτοκράτορας και χαιρέτησε τους νέους. «Τι μεγάλα φυτά, δέντρα και λουλούδια καλλιεργήσατε!» είπε ο αυτοκράτορας. «Σήμερα ένας από σας θα εκλεγεί ο επόμενος αυτοκράτορας!». Ξαφνικά διέκρινε την άδεια γλάστρα, στο πίσω μέρος της αίθουσας. Αμέσως διέταξε τους φρουρούς να φέρουν τον νέο και την άδεια γλάστρα μπροστά του. Ο νέος μας, τρομαγμένος, σκέφθηκε πως ο αυτοκράτορας γνωρίζει ότι είμαι αποτυχημένος. Πήγε μπροστά στον αυτοκράτορα κι αυτός τον ρώτησε πώς λέγεται. «Λέγομαι Έντιμος» απάντησε. Οι υπόλοιποι άρχισαν να γελούν και να τον κοροϊδεύουν ενώ ο αυτοκράτορας ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι. Κοίταξε τον Έντιμο και κατόπιν ανήγγειλε στο πλήθος: «Ιδού ο νέος σας αυτοκράτορας! Το όνομά του είναι Έντιμος!»
Ο νέος μας δεν μπορούσε να το πιστέψει! Πώς θα μπορούσε να γίνει ο νέος αυτοκράτορας όταν δεν είχε καταφέρει ούτε το σπόρο του να κάνει να φυτρώσει; Τότε ο αυτοκράτορας είπε: «Πριν από ένα χρόνο, έδωσα στον καθένα σας από ένα σπόρο να φυτέψετε. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα σε όλους σας βρασμένους σπόρους, που δεν θα φύτρωναν. Όλοι σας, εκτός από τον Έντιμο, μου φέρατε δέντρα, φυτά και λουλούδια. Όταν ανακαλύψατε ότι οι σπόροι δεν θα βλάσταιναν, αντικαταστήσατε το σπόρο που σας έδωσα μ’ έναν άλλο. Ο Έντιμος ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος και την εντιμότητα να μου φέρει μια γλάστρα που είχε μέσα το δικό μου σπόρο. Γι’ αυτό είναι αυτός που θα γίνει ο νέος αυτοκράτορας!».

Ο αυτοκράτορας βρήκε αυτό τον τρόπο για να εντοπίσει τον πιο ηθικό νέο, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσπάθησαν, με μια μεγάλη έρευνα, να βρουν τον ηθικό κώδικα που ενώνει όλους τους ανθρώπους. Με την ολοκλήρωση της έρευνας κατέληξαν ότι η ηθική είναι παντού και έχει να κάνει με την αλληλοβοήθεια που αποσκοπεί στο κοινό καλό. Όλες οι κοινωνίες, ανεξάρτητα από την θρησκεία, τον πολιτισμό και την καταγωγή, θεωρούν ηθικό να βοηθάς την οικογένειά σου και τους γύρω σου, να ανταποδίδεις τις χάρες, να είσαι γενναίος, να σέβεσαι τους ανωτέρους σου, να μοιράζεσαι και να σέβεσαι την ιδιοκτησία του άλλου. Απλοί και καθημερινοί κανόνες που όμως εύκολα κάποιοι τους ξεχνούν.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως αν σπείρεις εντιμότητα και καλοσύνη, θα θερίσεις εμπιστοσύνη και φίλους. Αν σπείρεις επιμονή και εργατικότητα, θα θερίσεις νίκη και επιτυχία. Αν σπείρεις συγχώρεση και ειλικρίνεια, θα θερίσεις συμφιλίωση και καλές σχέσεις. Αν όμως σπείρεις ανεντιμότητα, εγωισμό και ζήλεια, θα θερίσεις δυσπιστία, μοναξιά και ταλαιπωρία. Αν σπείρεις τεμπελιά και πικρία, θα θερίσεις στασιμότητα και απομόνωση.
Οι σπόροι που σπέρνεις θα κάνουν τη ζωή σου χειρότερη ή καλύτερη. Οι επιλογές σου θα επηρεάσουν τόσο τη δική σου όσο και αυτών που θα έλθουν μετά. Η σημερινή σπορά θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο. Πρόσεχε, λοιπόν, τι σπέρνεις. Είναι σίγουρο πως κάποια μέρα θα απολαύσεις τους καρπούς της εντιμότητας και της ακεραιότητάς σου ή θα πληρώσεις για τις εγωιστικές επιλογές που έσπειρες σήμερα.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή