Κατάληψη

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κατάληψη

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου, πάρθηκε η απόφαση και μάλιστα ομόφωνα, να γίνει κατάληψη των εγκαταστάσεων του Παλαί. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο γιατί, όπως λέει η απόφαση, θα πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες των αθλητικών σωματείων, των μαζικών φορέων και των δομών του Δήμου Γαλατσίου. Επιπλέον, μέσω της απόφασης, ζητείται οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών και για το λειτουργικό του κόστος.

Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με αυτή την απόφαση αλλά, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να προηγηθεί κάτι άλλο. Θα έπρεπε να είχε σταλεί επιστολή – αίτηση του Δήμου προς τους ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, Υπουργείο, βουλευτές και σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα της κυβέρνησης με την οποία θα ζητούσαν να περάσει η διαχείριση του ακινήτου στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου. Η πληροφόρηση μάλιστα που είχα εγώ ήταν ο Δήμαρχος Γαλατσίου ετοιίμαζε να στείλει σχετική επιστολή. Απ’ό,τι φαίνεται όμως κάτι μεσολάβησε και άλλαξε η τακτική διεκδίκησης.
Ο λόγος που επέβαλε να παρθεί εσπευσμένα η απόφαση για κατάληψη ήταν για να προλάβουμε, όπως είπαν, τις εξελίξεις. Υπάρχει πληροφόρηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει γρήγορα στην πώληση ή ενοικίαση του Παλαί σε κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία και γι’αυτό το λόγο ελήφθη η απόφαση για κατάληψη. Η οποία κατάληψη είχε αποφασιστεί να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά μετατέθηκε για αργότερα γιατί κρίθηκε αναγκαίο να προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, με τον δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, το δήμαρχο Ν. Ιωνίας και πρόεδρο της ΠΕΔΑ Ηρακλή Γκότση και την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα αλλά η κατάληψη των εγκαταστάσεων αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί.
Αν τελικά το Παλαί, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, μας παραχωρηθεί, τι θα κάνουμε; Θα βάλουμε συνδιαχειριστές του χώρου που μας ανήκει τον Δήμο της Ν. Ιωνίας, την Περιφέρεια ή και ακόμα και το Δήμο της Αθήνας, όπως άκουσα; Και ρωτώ, για ποιό λόγο; Είμαστε ανίκανοι εμείς να διαχειριστούμε μόνοι μας τις εγκαταστάσεις.
Το έχω ξαναγράψει και το λέω και τώρα: το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο πρέπει να περάσει στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου. Πιστεύω απόλυτα ότι ο Δήμος με τις σημερινές του υπηρεσίες και τη βοήθεια από κάποιους, οι οποίοι ειδικεύονται στη διαχείριση παρόμοιων χώρων μπορεί άνετα να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις. Η τριμελής ή τετραμελής διαχείριση θα μπλέξει τα πράγματα. Εμείς εξάλλου εδώ στο Γαλάτσι είμαστε φιλόξενοι, το αποδείξαμε με τους πρόσφυγες, και ως εκ τούτου θα έχουμε δυνατότητα να φιλοξενούμε σωματεία και από τους όμορους δήμους.
Καλώς που μπαίνει διαρκώς σε όλα τα ψηφίσματα ο δημόσιος χαρακτήρας του Παλαί και το αίτημα για την ανάληψη του κόστους λειτουργίας από το κράτος. Αλλά αυτό μάλλον θα πρέπει να ξεχαστεί. Στην κατάσταση που είναι σήμερα η ελληνική οικονομία και με τον «μπαλτά» που έρχεται οσονούπω στις συντάξεις, το αίτημα αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Γι’αυτό καλό είναι ο Δήμος Γαλατσίου, ο οποίος για μένα θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του ακινήτου, να ετοιμάσει ένα πλάνο, μία μελέτη για το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων και με ποιον τρόπο αυτές θα καλυφθούν.
Και βέβαια μην κοροϊδευόμαστε εάν δεν υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση ενός μέρους τουλάχιστον των εγκαταστάσεων, τα έξοδα δεν καλύπτονται.
Το σίγουρο είναι ότι αν ο Δήμος Γαλατσίου πάρει τη διαχείριση του Παλαί, με έναν τολμηρό και μελετημένο σχεδιασμό, μπορεί να αλλάξει η μορφή της πόλης. Μπορεί π.χ. να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου στο Παλαί και στο χώρο που είναι σήμερα το δημαρχείο να μεταφερθούν τα σχολεία της Ελ. Βενιζέλου. Τα δε κτιρία της Βενιζέλου, με την πλατεία που θα διαμορφωθεί στο σημερινό προαύλειο χώρο τους και με ένα δίκτυο πεζόδρομων γύρω γύρω να μετατραπεί σε κέντρο πόλης με πολλαπλές ψυχαγωγικές και πολτιστικές δραστηριότητες.

Πρώτα απ’όλα, όμως, πρέπει να πάρουμε το Παλαί στα χέρια μας.

Φέτος καλύτερα

Μπορεί ορισμένοι να μην συμφωνούν, μπορεί άλλοι να ήθελαν κάτι διαφορετικό, μπορεί κάποιοι τρίτοι να μιζεριάζουν για το δήθεν υψηλό κόστος, ένα είναι σίγουρο: πως το Γαλάτσι φέτος είναι στολισμένο πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Στις κολώνες της Λ. Βεΐκου έχουν τοποθετηθεί τα καινούργια χριστουγεννιάτικα φωτιστικά με τις κόκκινες καμπάνες, τα δε καραβάκια έχουν πιάσει λιμάνι στην Παπαφλέσσα και την Καραϊσκάκη. Πολύ καλή ιδέα και μπράβο σε αυτόν που το σκέφτηκε, να μετατρέψουν τον πυλώνα παρακολούθησης σε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κάποιοι θα πουν, «όλα τά’χει η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει». Εδώ ο κόσμος υποφέρει και δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσαες και συ μας μιλάς για στολίδια και γιρλάντες.
Ναι, ίσως έχουν δίκιο όσοι τα λένε. Πιστεύω όμως ότι ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη αυτό το σκηνικό των Χριστουγέννων με τους στολισμένους δρόμους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Να ξεχάσει λίγο τα προβλήματα, να αφήσει, προσωρινά έστω, στην άκρη τις σκοτούρες, να περπατήσει στους δρόμους της πόλης και να ανέβει λίγο το ηθικό και η ψυχολογία του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή