Γιάννης Κουτσούκος: Άμεσα μέτρα τώρα και μακροχρόνιος σχεδιασμός για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Κουτσούκος: Άμεσα μέτρα τώρα και μακροχρόνιος σχεδιασμός για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας

Ανακοίνωση Γιάννη Κουτσούκου:

Στα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, ήρθε να προστεθεί η κρίση της ακρίβειας, που πλήττει ταυτόχρονα ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τους δοκιμαζόμενους όμως αγρότες μας, που με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες κράτησαν ζωντανή την παραγωγή τους τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, με την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας και τους οποίους η Κυβέρνηση άφησε ουσιαστικά απροστάτευτους από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού κινδυνεύει να λειτουργήσει ως ταφόπλακα για κάθε ελπίδα επιβίωσης.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των εισροών, όπως πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. καθιστούν, από τη μία μεριά, δύσκολη έως αδύνατη την προμήθεια τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λιπάσματα, και από την άλλη, ζημιογόνα την παραγωγή για όσους καταφέρουν να καλλιεργήσουν. Σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές παθογένειες της αγοράς, την απουσία ελέγχων και την κερδοσκοπία των μεσαζόντων, η οποία θεμιτή αύξηση της τιμής παραγωγού προκειμένου να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος παραγωγής θα μετακυληθεί πολλαπλάσια στους καταναλωτές που θα αναγκασθούν να μειώσουν τη ζήτηση και έτσι θα συνεχίζει ο φαύλος κύκλος του πληθωρισμού που πλήττει ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές.

Κατά συνέπεια, τα άμεσα μέτρα τώρα, για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν και να επιβιώσουν οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις είναι η μόνη λύση για να μην ερημώσει η ύπαιθρος και να καταστραφούν χιλιάδες οικογένειες.

Η άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος, η επιδότηση λιπασμάτων και ζωοτροφών είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί χθες.

Και επειδή κάθε φορά που κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, η Κυβέρνηση απαντά με το γνωστό «λεφτόδεντρο», έχουμε αποδείξει πώς λεφτά υπάρχουν μόνο για τους λίγους και ισχυρούς φίλους της Ν.Δ. με τις δεκάδες χαριστικές ρυθμίσεις, με τις αδιαφανείς συμβάσεις, με τις ακοστολόγητες Τροπολογίες, με τον άστοχο και αναποτελεσματικό τρόπο που μοιράστηκαν τα 43 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόσα άλλα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, και στο βαθμό που τα άμεσα μέτρα σε συνδυασμό με την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούν τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ, δώσουν ανάσα ζωής στους αγρότες, είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, που θα καταστήσει τον Πρωτογενή Τομέα πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο στο νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ιδιοπαραγωγή ενέργειας μέσω Α.Π.Ε. και ενεργειακών κοινοτήτων, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της Κ.Α.Π. για έργα υποδομής με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων της Ηλείας, αλλά και για τεχνολογικό εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διατροφική επάρκεια και η αλυσίδα αγροτοδιατροφής σε σύνδεση με τον τουριστικό τομέα και την εξωστρέφεια, η προστασία και η προώθηση των λεγόμενων εθνικών προϊόντων, όπως το λάδι και η φέτα, η επιστροφή της προστιθέμενης αξίας στους αγρότες παραγωγούς και τόσα άλλα, είναι μέρος αυτού του μακροχρόνιου σχεδίου προοπτικής και ανάπτυξης της υπαίθρου για το οποίο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή