Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

Τα όσα βιώνει ο πλανήτης εδώ και μία βδομάδα είναι τουλάχιστον πρωτοφανή – για τα δεδομένα του 21ου αιώνα. Η κατάφωρη καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία υπό τις οδηγίες του Ρώσου ηγέτη της Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν πυροδοτήσει μία σειρά γεγονότων που κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η τελική έκβασή τους. Κι ενώ το σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων από τη ρωσική στρατιωική μηχανή συνεχίζεται συντονισμένα και ακατάπαυστα, το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου καθώς οι δημοτικές παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου και «Γαλάτσι από Κοινού» κατέθεσαν σχέδια ψηφίσματος ενάντια στη ρωσική εισβολή. Το Σώμα δεν υιοθέτησε κανένα από αυτά καθώς το Ψήφισμα της κας Σαπουνά έλαβε δύο ψήφους υπέρ – τη δική της και του Ν. Χωριανόπουλου – ενώ εκείνο του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη έλαβε τέσσερις ψήφους, τη δική του, των συμβούλων της παράταξής του Τάσου Οικονόμου και Μάνθου Ιμπριάλου και του Σπύρου Παναγιώτου της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου». Ας δούμε τί λένε τα δύο ψηφίσματα αναλυτικά.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ:
«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ –
ΤΩΡΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ»
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή κι επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής.
30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.
Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στο όνομα της πολυδιαφημισμένης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκουν όλα αυτά τα χρόνια τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει τον λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του.
Η ελληνική κυβέρνηση παίζει πραγματικά με τη φωτιά του πολέμου. Με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή
Εξάλλου, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές Βάσεις, που ενισχύθηκαν περισσότερο από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο.
Αντιτασσόμαστε και καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό, στον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Οι λαοί δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή! Είναι ανάγκη να στοιχηθούν κάτω από τη σημαία της πάλης για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων κι αναγκών, του αγώνα για να γίνει κάθε λαός κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του!
Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΑμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας! Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές! Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!

«ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την έντονη αντίθεση μας στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό τη διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο, στον Χάρτη του ΟΗΕ και στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών. Η αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, στους άμαχους και τους πρόσφυγες πρέπει να είναι αμέριστη.
Θεωρούμε ότι η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, καθώς συνδέεται με τη γενικότερη αντιπαράθεση (Ρωσίας – ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας κ.λπ.) για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνή ανταγωνισμό, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων και τις σφαίρες επιρροής των «μεγάλων δυνάμεων». Θύματα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνον, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης θα επηρεάσουν τους λαούς όλου του κόσμου και άμεσα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο αποτροπιασμός μας δε είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού ήδη θρηνούμε θύματα της ελληνικής κοινότητας που ζει εδώ και αιώνες στις σημερινές εμπόλεμες περιοχές.
• Τασσόμαστε υπέρ του άμεσου τερματισμού του πολέμου και των βομβαρδισμών, της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων, που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
• Θεωρούμε ως πρωταρχική ανάγκη αυτή τη στιγμή την προστασία των αμάχων και των προσφύγων. Υποστηρίζουμε την ελεύθερη διακίνηση των βασικών αγαθών και του ιατροφαρμακευτικού υλικού, που απαιτούνται για την επιβίωση των ανθρώπων στις εμπλεκόμενες περιοχές, και την αποστολή της μέγιστης δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληττόμενους πληθυσμούς.
• Απορρίπτουμε κάθε ιδέα για στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας. Μια τέτοιου είδους επικίνδυνη και ανιστόρητη εμπλοκή μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία στα εθνικά μας συμφέροντα.
• Είμαστε αντίθετοι/ες στην αποστολή στρατιωτικού υλικού ή και την πιθανή εμπλοκή έμψυχου δυναμικού στις εμπόλεμες περιοχές. Ζητάμε την άμεση και οριστική ανάκληση των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων, που ελήφθησαν χωρίς την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και τη συναίνεση της Βουλής, κατά πρωτοφανή παράβαση κάθε δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας.
• Καταδικάζουμε όλες τις μορφές λογοκρισίας, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις απαγορεύσεις στην ενημέρωση και στον πολιτισμό, απαγορεύσεις που παραπέμπουν σε πολύ σκοτεινές εποχές αυταρχισμού και αμάθειας.
• Είμαστε σταθερά αντίθετοι στην κούρσα των εξοπλισμών και εναντιωνόμαστε χωρίς κανένα αστερίσκο στη χρήση πυρηνικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά.
Το αντιπολεμικό κίνημα οφείλει να δώσει ξανά το «παρών». Δεν είναι μόνον οι κινήσεις των κρατών, αλλά και η αφύπνιση των πολιτών και των λαών που πρέπει να δώσουν λύση. Πριν να είναι πολύ αργά.

Πήγαινε στην κορυφή