Η μεγάλη θέληση κάνει τις δυσκολίες μικρές, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η μεγάλη θέληση κάνει τις δυσκολίες μικρές, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Στην πόλη Wuhan στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού. Στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος του Φεβρουαρίου, κυρίως από ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία. Στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο. Τον Μάρτιο ήταν που ξεκίνησαν τα γνωστά μας μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Την 16η Μαρτίου καθιερώθηκε καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν γίνει. Τώρα όμως είναι πιο κοντά από ποτέ το τέλος της πανδημίας, ακόμη κι αν κάποια μέτρα συνεχιστούν για να μπορέσουμε να ζήσουμε, όπως λένε, με τον κορωνοϊό. Τα δυο αυτά χρονιά ο κάθε άνθρωπος, το κάθε κράτος εφάρμοσε ένα μίγμα μέτρων για να μπορέσει να προστατέψει τον εαυτό του. Αναμφίβολα, οι συγκρίσεις οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα και καλό θα είναι να αναλυθούν ώστε να εντοπιστούν τα καλά και τα κακά του καθενός. Να προκύψει κάτι θετικό από όλη αυτή τη λαίλαπα που θα μπορέσει να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα στο μέλλον.
Πριν περίπου 20 μήνες γράφτηκε στην Daily Telegraph ένα άρθρο που αφορούσε τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. H Daily Telegraph είναι από τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, η ιστοσελίδα της οποίας κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Έκανε περιγραφή και σύγκριση των ευρωπαϊκών χωρών με ειδική αναφορά στον τρόπο αντίδρασης της χώρας μας, αλλά και στο πώς ανέμεναν να αντιδράσουμε με βάση τα στοιχεία του χαρακτήρα μας όπως έχει αποτυπωθεί ανά τους αιώνες.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα επαινεί τους Έλληνες για τη στάση που έχουν επιδείξει απέναντι στα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρά τη γενικότερη τάση τους ως έθνος να παραβιάζουν τους κανόνες. Αναφέρει, επίσης, ότι οι Έλληνες συμμορφώνονται με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κράνη σε μοτοσικλέτες και την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Συνεχίζει αναφέροντας πως η 25η Μαρτίου ήταν ένα τεστ για τους Έλληνες, οι οποίοι γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους με παρελάσεις στους δρόμους. Η εικόνα, ωστόσο, φέτος ήταν διαφορετική. Οι Έλληνες παρέμειναν στα σπίτια τους και περιορίστηκαν στο να κρεμάσουν την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια τους. Ακόμα και η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ εξελίσσεται ομαλά, χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα. Στο άρθρο επισημαίνεται η συμμόρφωση των Ελλήνων με έναν ακόμη κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται ειδική άδεια κυκλοφορίας στους δρόμους. Οι πολίτες της χώρας στέλνουν το απαραίτητο SMS πριν βγουν από το σπίτι τους και φέρουν πάντα μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα για τυχόν έλεγχο.
Μας εξηγεί το άρθρο πως για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα, πρέπει να πάρεις στα σοβαρά την κατάσταση. Να είσαι αποφασισμένος και να θέλεις να πετύχεις! Να επιδεικνύεις σεβασμό στους κανόνες που διέπουν το συγκεκριμένο θέμα που αντιμετωπίζεις. Να αναγνωρίζεις τα σημαντικά και τα απαραίτητα και να είσαι σχολαστικός στην τήρησή τους. Να παραμένεις ψύχραιμος αναλαμβάνοντας την ευθύνη που σου αναλογεί. Να μην περιμένεις να σε σώσουν, αλλά να σώζεις τον εαυτό σου και να γίνεσαι παράδειγμα προς μίμηση. Να βλέπεις το κοινωνικό σύνολο χωρίς να παραγνωρίζεις ότι είσαι αναπόσπαστο κομμάτι με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Να αναγνωρίζεις ότι δεν τα ξέρεις όλα και πως σε κάθε θέμα οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα.
Όλα τα παραπάνω σίγουρα έγιναν και μάλιστα στο βαθμό που αναφέρει η δημοσιογράφος. Τους μήνες που ακολούθησαν αρχίσαν οι αποκλίσεις με αποτέλεσμα να μην έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό όμως είναι ένα καλό μάθημα. Ένα μάθημα που μας αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται τυχαία. Αν αγνοούμε τους κανόνες, δεν προσπαθούμε, αδιαφορούμε για τον εαυτό μας και τους άλλους δεν θα έχουμε επιτυχή αποτελέσματα. Όλη η περίοδος της πανδημίας μπορεί να γίνει οδηγός μας για το μέλλον. Μας προσφέρει πολλά μαθήματα που στο εξής θα φωτίζουν το δρόμο μας. Στην καθημερινότητα και στις σχέσεις μας, σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, να προσπαθήσουμε με επιμονή και κυρίως να είμαστε αποφασισμένοι και να το θέλουμε παρα πολύ. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι είναι εύκολο ή ότι θα μας χαριστεί. Χαλαρότητα, «έλα μωρέ τώρα» και «καλά, θα δούμε» είναι σύμμαχοι της αποτυχίας. Το μάτι που γυαλίζει είναι σύμμαχος της επιτυχίας.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που λένε πως είχε ο Πλάτωνας με το δάσκαλο του Σωκράτη. Κατά την συνηθισμένη πρωινή τους βόλτα, ο Πλάτωνας κοίταξε κατάματα τον δάσκαλο του και τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό για να πετύχεις ο,τιδήποτε. Ο Σωκράτης έκανε πως δεν άκουσε την ερώτηση και συνέχισε το περπάτημα. Ο Πλάτωνας από σεβασμό δεν επέμεινε. Λίγο πριν φτάσουν όμως στην πηγή για να πιούν νερό, δεν άντεξε και ξαναρώτησε…
Τότε ο δάσκαλος του έσκυψε, ήπιε νερό και έπιασε άγρια τον Πλάτωνα από τα μαλλιά. Έβαλε το κεφάλι του βίαια μέσα στη γούρνα και λίγο πριν πνιγεί τον απελευθέρωσε ενώ εκείνος τραβήχτηκε παίρνοντας βαθιά ανάσα. Μετά από λίγη ώρα και αφού ο Πλάτων είχε συνέλθει, ο Σωκράτης ακούμπησε το χέρι του στο ώμο του μαθητή του και είπε: «Θα πετύχεις μόνο όταν στην επιθυμία σου βάλεις την ίδια δύναμη που έβαλες τώρα για να ζήσεις. Οι άνθρωποι, Πλάτωνα, έχουν επιθυμίες, που αν δεν γίνουν σφοδρές επιθυμίες θα παραμείνουν μόνον φαντασιώσεις».

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή