ΕΚΜΕΚ, Μουσικό Συγκρότημα: Ό,τι μας δημιουργεί πάθος, το ακούμε

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕΚΜΕΚ, Μουσικό Συγκρότημα: Ό,τι μας δημιουργεί  πάθος, το ακούμε

 

ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ
ΚΑΝΟΥΜΕ!ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ
ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ -ΓΚΙΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΛΜΟΣ”.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΚΜΕΚ

 

ΕΚΜΕΚ:

 H παρέα από την Θεσσαλονίκη που κατάφερε, πατώντας στην ευφάνταστη διασκευή γνωστών τραγουδιών, να καθιερωθεί πολύ γρήγορα ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς προτάσεις στο live στερέωμα, αλλά και να κοιτάξει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια εντός για να βρει το πρωτότυπο υλικό που κυκλοφορεί στο πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» (Lyra). 

Oι ΕΚΜΕΚ συνδύασαν στη μουσική τους τις ethnic τάσεις με τις καλύτερες πλευρές της ελληνικής τραγουδοποιίας, το φρέσκο κλίμα της νέας γενιάς μουσικών με την κριτική ματιά και το σχόλιο, την ενέργεια και το ρυθμό με τις πνευματώδεις μπαλάντες, τις παιχνιδιάρικες μελωδίες με το βάθος και την οξυδέρκεια του στίχου. Οι Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακκορντεόν), Στέργιος Γιάννος (κοντραμπάσο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αργύρης Κρομμύδας (ηλ.κιθάρα), Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ. κιθάρα) είναι οι ΕΚΜΕΚ και όταν τους πετύχετε στην πόλη σας, κάντε τα αδύνατα δυνατά να μην τους χάσετε!

 Σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης αυτής, είναι χαρά και τιμή για μένα. Ο ρυθμός, η ζωντάνια, ο αυθορμητισμός, το πάθος, η ενέργεια της μουσικής είναι στόχος σας για να ζωντανέψει το κοινό;
Και δική μας τιμή και χαρά, κυρία Γκιώνη. Κάθε μας συναυλία είναι κατάθεση ψυχής πάνω στη σκηνή και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Όταν η ανταλλαγή αυτή της ενέργειας γίνεται εφικτή, τότε η συναυλία απογειώνεται και συμβαίνουν μαγικά πράγματα στην σκηνή. Απλά προσπαθούμε να είμαστε οι εαυτοί μας χωρίς πολλά πολλά…

 Είστε εγχώριες ελπίδες από την Θεσσαλονίκη. Τί σας φέρνει στην Αθήνα;
 Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μας. Περνάμε πολύ ωραία εκεί και ο κόσμος μάς αγαπάει και μας στηρίζει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε και να καταθέσουμε στην ελληνική σκηνή είναι αρκετά μεγάλο για να μείνει μόνο στη Θεσσαλονίκη. Αναζητούμε και άλλου είδους χώρους πιο μεγάλους και πιο κατάλληλους για εμάς. Ύστερα υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην Αθήνα όσον αφορά τα μαγαζιά, τα μουσικά ακούσματα, τις πιο εναλλακτικές σκηνές που σίγουρα μας βοηθάει να εκφραστούμε αβίαστα.

 Πώς βρεθήκατε μαζί, η χημεία σας είναι δυνατή;
 Όλοι προερχόμαστε από διαφορετικά μουσικά backgrounds. Αυτό είναι μάλλον και το συστατικό του γλυκού που λέγεται Εκμέκ! Εφ’όσον έχει δέσει το γλυκό τόσο καλά, τότε μάλλον τα συστατικά είναι τα σωστά.

 Τι έχετε κάνει που είστε περήφανοι γι’ αυτό στην δουλειά σας;
 Νομίζω ότι ο πρώτος μας δίσκος που κυκλοφόρησε από την LYRA το 2011 είναι κάτι που μας κάνει πραγματικά περήφανους γιατί ο απόηχος από αυτόν τον δίσκο ήταν εξαιρετικά καλός και υπάρχουν τραγούδια εκεί μέσα για όλον τον κόσμο. Η πληρότητά του δηλαδή, σαν υλικό, ήταν πραγματική έκπληξη για μας όπως και η σύνθεση του.
Επίσης, η συνεργασία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο τραγούδι «Δεν σε συγχώρεσα ούτε λίγο» ήταν φανταστική και σαν single οι κριτικές που πήρε μας έκαναν να καμαρώνουμε. Μείνετε σε εγρήγορση, θα υπάρξει συνέχεια με νέα δυνατά singles στο ραδιόφωνο σύντομα.

 Θεωρείτε ότι τα σχήματα είναι βιώσιμα; Πώς τα καταφέρνετε στη συννενόηση;
 Στην Ελλάδα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι πολύ δύσκολο να ζεις από τη μουσική γι’ αυτό και όλοι κάνουμε και άλλα πράγματα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Όσον αφορά την συνεννόηση, πάντα υπάρχουν διαφωνίες και καμία φορά και σύγκρουση, αλλά οι Εκμέκ δουλεύουν πολύ ομαδικά και ξέρουμε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

 Τι σας συναρπάζει; Ποιοί ήχοι, ρυθμοί, είναι αντιπροσωπευτικοί στην μπάντα σας;
 Μας συναρπάζει πολύ η μεξικανο-σπανιόλικη ethnic μουσική σκηνή, η οποία είναι και η βασική πηγή έμπνευσής μας. Μας αρέσει πολύ ο ήχος της ακουστικής και κλασικής κιθάρας συνδυασμένος με την τρομπέτα, το ακορντεόν αλλά και με την αντίθεση που μας προσφέρουν διάφορα παραδοσιακά οργανάκια, όπως το γιουκαλίλι… Αυτά σε συνδυασμό με χορευτικούς ρυθμούς ανατολίτικους, παραδοσιακούς από διάφορες χώρες και ηπείρους – και από την Ελλάδα εννοείται – είναι τα εργαλεία μας για τη σύνθεση και το σήμα κατατεθέν ελπίζουμε στον ήχο μας.

Πείτε μου για την οικονομική κρίση, πώς τα βγάζετε πέρα;
  Είναι μια περίοδος δύσκολη για όλους πια και όχι μόνο για ασταθή επαγγέλματα όπως οι μουσικοί. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αφυπνίζεται και σύντομα θα δράσει και αναλόγως.
Όσο για εμάς, τους μουσικούς, σαν φυλή γεννιόμαστε μες την κρίση και μεγαλώνουμε με αυτή από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε την τέχνη μας επάγγελμα. Άχαρη διαδικασία πολλές φορές αλλά και τρόπος ζωής μιας και θρεφόμαστε απ’ αυτήν… Παρ’ όλα αυτά έχουμε χρέος, ως καλλιτέχνες, να ψυχαγωγούμε τον κόσμο και να του δίνουμε κουράγιο για την συνέχεια.

 Τι σχέση έχετε με την πολιτική; Ποια η άποψη σας για την μετανάστευση των νέων σήμερα;
  Καμία σχέση με την πολιτική! Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Εμείς κρίνουμε, σχολιάζουμε μάλλον, αυτά που συμβαίνουν σε κάποια τραγούδια μας επιγραμματικά και αυτό είναι όλο. Υπενθυμίζω ότι δουλειά μας είναι να ψυχαγωγούμε τον κόσμο, αφυπνίζοντάς τον και όχι φορτώνοντάς του έξτρα μιζέρια κα κατάθλιψη. Όσο για τους νέους, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να συγκρούονται με το κατεστημένο και το παλιό και να επιζητούν το νέο και το καινούργιο. Τώρα αν θα το κάνουν εντός ή εκτός Ελλάδος είναι δικό τους θέμα.

 Πώς βλέπετε την ελληνική μουσική;
 Ups and Downs. (Με τα πάνω της και τα κάτω της…)

 Τι ακούτε με πάθος;
 Ό,τι μας δημιουργεί πάθος, το ακούμε.

 Ποιά είναι η μούσα σας, τι σας εμπνέει;
 Η κυρία Καθημερινότητα και το εξώγαμο παιδί της, το Παραμύθι.

 Ως μπάντα, πόσες ώρες παίζετε μουσική την ημέρα;
  Ο καθένας ξεχωριστά κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι του επιτρέπει η κυρία Καθημερινότητα που λέγαμε. Όλοι μαζί βρισκόμαστε αρκετά συχνά, αλλά δεν μπορώ να σου πω πόσο συχνά γιατί είναι απόρρητο κρατικό μυστικό…

 Η επαφή με το κοινό τι σας δίνει;
 Είναι το αλησβερίσι που λέγαμε. Είναι το παν. Ανταλλαγή ενέργειας. Μιλάμε για φυσική!

 Ποιο είναι το όραμα σας;
  Να αγαπήσει ο κόσμος τα τραγούδια μας όσο τα αγαπήσαμε κ εμείς..

 Πείτε μας μια στιγμή που θέλετε να ξαναζήσετε σαν Εκμέκ;
 Νομίζω – και μάλλον όλοι μας θα συμφωνήσουμε σ’αυτό – ότι η πιο μαγική μας στιγμή ήταν η συμμετοχή σ΄ένα ethnic – balkan festival που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε πραγματικά να το ξαναζήσουμε αυτό γιατί η συμμετοχή του κόσμου ήταν μοναδική!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή