Στη Λαϊκή Αγορά Γαλατσίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στη Λαϊκή Αγορά Γαλατσίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Στη Λαϊκή Αγορά Γαλατσίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του Προγράμματος
της Περιφέρειας «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» (26 Απριλίου-24 Μαΐου)

Βρες το «πράσινο σημείο», ανακύκλωσε και κέρδισε

Γ. Πατούλης: «Η Αττική έχει μπει δυνατά στην εποχή της ανακύκλωσης. Όλοι μαζί κάνουμε μία νέα «πράσινη» αρχή, δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας»

Ανακοίνωση Περιφέρεια Αττικής:

Τη Λαϊκή Αγορά Γαλατσίου επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του Προγράμματος της Περιφέρειας «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», το οποίο ξεκίνησε στις 26 Απριλίου, θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου και υλοποιείται καθημερινά , σε έως 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς Δήμους της Αττικής.

Ειδικότερα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα , για την προώθηση της ανακύκλωσης, της ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Κεντρικό μήνυμα του Προγράμματος Επικοινωνίας είναι το « Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου» και στο πλαίσιο αυτό η δράση θα αναπτυχθεί σε περίπου 240 λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Πωλητών Αθηνών Α. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θ. Γαβρίλος και ο Αντιπρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Γ. Ηλιάκης. Παρόντες ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τις Λαϊκές Αγορές Σ. Μελάς, ο Διευθυντής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Χ. Πασβαντίδης και η Διευθύντρια έργου του Προγράμματος επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής Green City Α. Κλειδά.

Ο Περιφερειάρχης παρακολούθησε τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με παραγωγούς και πωλητές Λαϊκών Αγορών όσο και με καταναλωτές σχετικά με τους στόχους του προγράμματος, επισημαίνοντας πως βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να μπει δυνατά η Αττική στην εποχή της ανακύκλωσης. «Όλοι μαζί κάνουμε μία νέα «πράσινη» αρχή, δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο του Προγράμματος καθημερινά σε έως 20 λαϊκές αγορές, που έχουν επιλεγεί από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής , βρίσκεται ένα «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝΑ , μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων:
• να προβάλλουν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης
• να τους ενημερώσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν
• να τους δώσουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε προγράμματα επιβράβευσης κι ανταπόδοσης, με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν
• να τους ενημερώσουν για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου , αλλά και να τους μοιράσουν δωρεάν πιστοποιημένο κομποστ που παράγεται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Μέσα από τη δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως Η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους. Ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά ωφελεί και την «τσέπη» μας , αφού όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών, Δήμοι και πολίτες.
Ξεκινήσαμε για ένα μήνα αυτό το πρόγραμμα στις λαϊκές της Αττικής μας όπου, μαζί με τους παραγωγούς μαζί με τους καταναλωτές, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο περιβάλλον, μέσα από την ορθότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Θέλω να επισημάνω πως αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα μεμονωμένης προσπάθειας, αλλά αποτελεί τον καρπό της συλλογικής μας προσπάθειας και βούλησης. Θέλω να ευχαριστήσω αφενός τους ανθρώπους των Λαϊκών Αγορών, αλλά και τα στελέχη της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που βρίσκονται εδώ και θα εξηγήσουν σε κάθε πολίτη τι σημαίνει “κάνω ανακύκλωση από την Πηγή”. Είμαι αισιόδοξος ότι η Αττική μας θα περάσει σε μία νέα εποχή, όπου δεν θα θάβουμε τα σκουπίδια αλλά θα τα ανακυκλώνουμε.
Όπως βλέπετε σήμερα εδώ υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων και ένα ειδικό βαν που θα βρίσκονται κάθε μέρα σε λαϊκές της Αττικής μας και θα εξηγούν στους πολίτες το πώς ακριβώς θα γίνει ανακύκλωση στην πηγή, πού θα βρίσκονται οι κάδοι, τί ακριβώς θα σημαίνει τελικά για κάποιον που ανακυκλώνει, καθώς θα υπάρχει και μία ανταποδοτικότητα. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για εγγραφή και μέσα από τα πόντους που θα συγκεντρώνει από τα ανακυκλούμενα υλικά ο καθένας μας, θα αποκτά και την αντίστοιχη αγοραστική δύναμη σε διάφορα καταστήματα. Πρόκειται δηλαδή για μία διαδικασία η οποία μας δίνει κίνητρα για να κάνουμε ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε και προχωράμε μπροστά. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δράση. Η Αττική μπήκε πλέον στην περίοδο της ανακύκλωσης. Αυτή εδώ είναι μία μόνο από τις πολλές ενέργειες που θα κάνουμε. Είμαστε κοντά στον Πολίτη, στον Καταναλωτή, στον παραγωγό και βεβαίως στους ανθρώπους οι οποίοι θα βάλουν στη ζωή τους την ανακύκλωση. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως ήδη η περιφέρεια εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ 200 εκατομμύρια, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία χιλιάδων γωνιών ανακύκλωσης, ενώ ήδη συνεχίζεται η διανομή σύγχρονων απορριματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων αλλά και καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους.

O Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Πωλητών Αθηνών Α. Τριανταφυλλόπουλος τόνισε:

Η ανακύκλωση στις λαϊκές αγορές έχει ξεκινήσει εδώ και 4-5 χρόνια. Ημασταν σε πειραματικό στάδιο με τους καφέ κάδους που κάνουμε ανακύκλωση στα οργανικά φυτικά υπολείμματα από τα οποία παράγεται και το κομπόστ. Βρισκόμαστε δίπλα στους δήμους και τώρα στην περιφέρεια να βοηθήσουμε να ενημερωθεί ο κόσμος, να αλλάξει η εικόνα η πόλη μας, να βοηθήσουμε να καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για την καθημερινή ζωή και το μέλλον των παιδιών μας και τον πλανήτη μας, σε όλα τα επίπεδα. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν επιτρέπουν ανακυκλώνεται το σύνολο των υλικών. Υπάρχουν για μέταλλα, έλαια και ρούχα εδώ, αλλά όχι παντού. Παρακαλούμε λοιπόν Δήμο και Περιφέρεια να φροντίσει για περισσότερους κάδους, πιο προσβάσιμους, για περισσότερα υλικά.

Ο Πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θ. Γαβρίλος επισήμανε:

Συγχαίρουμε την Περιφέρεια και τον κύριο Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις λαϊκές αγορές και χαιρόμαστε που βρίσκεται σήμερα εδώ κοντά μας στη δική μας λαϊκή. Το όφελος της κομποστοποίησης θα είναι σημαντικό για τους παραγωγούς αλλά και για το κοινό, καθώς όλοι θα έχουν πλεονεκτήματα και κυρίως το περιβάλλον. Χρειάζονται αλλαγές στη συνήθειες του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στο περιβάλλον.

Η Διευθύντρια έργου του Προγράμματος επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής Green City Α. Κλειδά τόνισε:

Η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να βρεθούμε αυτό το χρονικό διάστημα στις λαϊκές της Αττικής είναι εξαιρετική. Ο κόσμος μας επιφύλασσε εξαιρετική υποδοχή. Aπό την πρώτη μέρα ήταν κοντά μας, φέρνει τα ανακυκλώσιμα του, έχει αρχίσει και ευαισθητοποιείται έντονα και επιμορφώνεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το ποιες κατηγορίες πρέπει και πώς πρέπει να τις ανακυκλώνει. Υπάρχουν 8 κατηγορίες ανακυκλώσιμων που περιλαμβάνουν χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, αλουμίνιο, σίδηρο. Δεν πρόκειται για τον μπλε κάδο, αλλά για ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό που διαφέρει από όλα τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Η διαφορά συνίσταται στο ότι ενημερώνουμε τους πολίτες για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν δηλαδή πρέπει να φέρνουν αυτές τις οκτώ διαδοχικές κατηγορίες ξεχωριστά, διαλεγμένα και καθαρά, τοποθετούνται στο συγκεκριμένο όχημα που βλέπετε εδώ, στις κατηγορίες που αναφέρονται. Στη συνέχεια τα υλικά ζυγίζονται και σύμφωνα με το βάρος και τον όγκο τους, ο πολίτης συγκεντρώνει πόντους και έχει την ευκαιρία της εξαργύρωσής τους σε μεγάλες και τοπικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η διαφορά μας: όσο ανακυκλώνουν, τόσο επιβραβεύονται.

Δείτε σχετικό βίντεο από την επίσκεψη στο παρακάτω link:

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης και τις λαϊκές αγορές που θα εξελίσσεται καθημερινά, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ ( www.edsna.gr) και της Περιφέρειας Αττικής.
Παράλληλα, η δράση υποστηρίζεται και με ραδιοφωνικό spot που θα προβληθεί στο διάστημα που η δράση θα εξελίσσεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή