Ημέρες Κινηματογράφου: «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» της Τσεχίας στη Δροσιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρες Κινηματογράφου: «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» της Τσεχίας στη Δροσιά

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Δήμου Διονύσου:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς του Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας κάνει αφιέρωμα στον Τσεχικό Κινηματογράφο προβάλλοντας την ταινία «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού»των JȧnKadȧr και ElmarKlos. Θα βρίσκεται κοντά μας η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κ. LucieKuligovȧ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα, 23 Μαίου 2022

«Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» των JȧnKadȧr και ElmarKlos

Ένας άβουλος ξυλουργός στη Ναζιστική Σλοβακία αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μαγαζιού που ανήκει σε μια γηραιά Εβραία που δεν καταλαβαίνει τι συντελείται στη χώρα της. Η σχέση τους χτίζεται με χιούμορ και τρυφερότητα. Οι πρωταγωνιστές κεντούν ερμηνευτικά, ενώ τα μυστικά που αποκαλύπτονται πλουτίζουν το δράμα, το οποίο κορυφώνεται με σπαρακτικά συγκινητικό τρόπο.

Η ταινία αναφέρεται στην «αριανοποίηση» που εφάρμοσαν οι Ναζί στο Σλοβακικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας και στα ηθικά διλήμματα που προκάλεσε η εφαρμογή τους. Είναι αφιερωμένη σε εκείνους που πίστεψαν ότι και μετά από τη συνεργασία με τους Ναζί θα παρέμεναν ηθικά καθαροί.

Το σενάριο βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του LadislavGrosman.

Η ταινία κέρδισε το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1965, το Βραβείο Χρυσής Πλακέτας το 1967, το Βραβείο Κοινού του Φ. Κ. του Pilsen το 1968 και δεκάδες άλλα Βραβεία. Η πρωταγωνίστρια IdaKamiṅska ήταν υποψήφια για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Είναι η πρώτη ταινία Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου που απέκτησε διεθνή φήμη.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: JȧnKadȧr, ElmarKlos

Τσεχοσλοβακία /1965 /128’

Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή