5G Conference SΕ Europe 2022: Τι φέρνει το 5G στην ελληνική αγορά;

ΕΛΛΑΔΑ
5G Conference SΕ Europe 2022: Τι φέρνει το 5G στην ελληνική αγορά;

Οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 5GConferenceSoutheasternEurope 2022.

Το πρώτο διεθνές συνέδριο αποκλειστικά αφιερωμένο στο 5Gπου διοργανώθηκε στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, στο Ζάππειο Μέγαρο από την Verticom και παρευρέθηκαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο. Τις εργασίες του παρακολούθησαν στελέχη από εταιρείες και οργανισμούς που υλοποιούν δίκτυα και εφαρμογές που αξιοποιούν το 5G, αλλά και στελέχη εταιρειών που ήθελαν να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη τεχνολογία και κυρίως για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Βασικός στόχος του πρώτου 5GConferenceSEEuropeήταν να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος που έχει αρχίσει πλέον να δημιουργείται και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκειά του, παρουσιάστηκαν πολυάριθμα casestudies από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ομιλητές από εταιρείες όπως ηAccenture, η Cisco,η Cosmote, η Ericsson, η Huawei,η Nokiaκαι η WingsICT παρουσίασαν το πώς επιχειρήσεις και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως είναι η αγροτική παραγωγή, η πολιτική προστασία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τα logistics, αλλά επίσης και τα λιμάνια, η βιομηχανία, οι πληρωμές και πολλοί ακόμη κλάδοι αξιοποιούν ήδη τις δυνατότητες του 5G.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες ήταν το firesidechat με τον JoeCostello, εκ των πλέον ενεργών στελεχών στο startup οικοσύστημα στη SiliconValley, ο οποίος επεσήμανε πως το 5G και το edgecomputing θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Επιπλέον, ο κ. Costello, έχοντας την εμπειρία της επένδυσης σε ελληνικά startups, όπως η Acromove, δήλωσε πως οι Έλληνες επιχειρηματίες στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι από τους πλέον έξυπνους και δραστήριους που έχει συναντήσει στην καριέρα του.

Το 5GConferenceSEEuropeολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ ομιλητών, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία ανάπτυξης των 5G υποδομών στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Τσώνης, ExecutiveDirector ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου κινητής και σταθερής στον όμιλο ΟΤΕ, σημείωσε πως η 5G κάλυψη, όσον αφορά στην Cosmote, ανέρχεται στο 70% του πληθυσμού της χώρας και θα φθάσει στο 80% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Ο κ. Τσώνης σημείωσε ακόμη πως μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του 5GStandAlone (SA) δικτύου της Cosmote.
Από την πλευρά του, ο κ.NicVilceanu, ChiefNetworkOfficer της Vodafone Ελλάδος, υποστήριξε πως η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G δικτύου της Vodafone φθάνει στο 42% με την εταιρεία να επεκτείνει το δίκτυο και σε μικρότερα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Vilceanu, ο στόχος είναι το ποσοστό της κάλυψης να έχει φθάσει στο 90% μέχρι το 2025.
Από την πλευρά της Wind, ο κ. Μανώλης Γρηγοράκης, ChiefTechnologyOfficer της εταιρείας, ανέφερε ότι το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης στην Αθήνα ανέρχεται στο 98%. Ο στόχος που έχει θέσει η Wind είναι η κάλυψη με δίκτυο 5G να έχει φθάσει στο 75% μέχρι το τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης, όπως ανέφερε, ο κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος, TechnicalAccountManager της Ookla.

Το 5GConferenceSEEurope είχε την υποστήριξη των εταιρειών:
 Μεγάλοι Χορηγοί: COSMOTE, Vodafone
 Χορηγοί: accenture, WINGS, NOKIA, ERICSSON, ACTA

Το 5GConferenceSEEuropeδιοργανώθηκε υπό τις αιγίδες των:
 Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
 Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
 ΣΕΚΕΕ – Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος,
 ΕΕΚΤ – Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας,
 ΣΕΠΕ – Σύνδεσμος Εταιρειών Πηροφορικής και Επικοινωνιών,
 ΕΕΤΤ – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

5G Conference Southeastern Europe
Χώροςδιεξαγωγής: ΖάππειοΜέγαρο.
Χρόνος διεξαγωγής: 18 Μαΐου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες: www.5gconference.gr
Διοργάνωση: Verticom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή