Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Η Κυβέρνηση μετά τα δώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς , χαρίζει 70 εκ.ευρώ στους μεγαλοεργολάβους

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής:

Βασικά σημεία Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», για την φωτογραφική τροπολογία της Κυβέρνησης, η οποία μετά τους ηλεκτροπαραγωγούς, χαρίζει και σε μεγαλοεπιχειρηματίες τουλάχιστον 70 εκ. ευρώ:

Αναφορικά με το νομοσχέδιο «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» έχουν μιλήσει οι συνάδερφοι από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και έχουν αναφερθεί στη θέση του κόμματος. Για το λόγο αυτό, θέλω να τοποθετηθώ επί της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το απόγευμα και χαρίζει 70 εκ. ευρώ σε μεγαλοεργολάβους. Πριν λίγες μέρες άκουσα τον Υπουργό Οικονομίας, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πόρων για να διατεθούν για την υποστήριξη της κοινωνίας με άλλους τρόπους πέρα από αυτούς που εφαρμόστηκαν. Κι όμως χθες ο κ. Καραμανλής με μαζί με τον Υφυπουργό κ. Καραγιάννη κατέθεσαν μια τροπολογία μερικών σελίδων που περιέχει δώρο εκατομμυρίων στους μεγαλοεργολάβους. Γιατί η Νέα Δημοκρατία, κάνει με τα νομοθετήματα αυτό το οποίο ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι συμβαίνει μέσα στο κόμμα του, δηλαδή δίπλα σε κάποιες θετικές διατάξεις εισάγονται δέκα αρνητικά σημεία αλλοιώνοντας το θετικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Έτσι και η χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης κάνει ακριβώς αυτό: επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους, με ενιαίο τρόπο, να έχουν αξιώσεις στην κάλυψη της διαφοράς των τιμολογίων. Το ερώτημα είναι : θα πάρουν πίσω την αλλαγή των τιμολογίων και οι εργολάβοι που σήμερα έχουν έργα στο στάδιο των μελετών και πιθανότατα θα τελειώσουν μετά από χρόνια;

Είναι μια τροπολογία με 70 εκ. δώρο στους μεγαλοεργολάβους αφού δίνει πριμ 5%, ακόμα κι αν κάποιος εργολάβος μπορεί να έχει έργο που είναι ακόμα στις μελέτες και μπορεί να τελειώσει μετά από χρόνια. Δεν ξέρουμε καν που θα είναι τότε οι τιμές. Θέλουμε μάθουμε ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που σήμερα έχουν μεγάλα έργα τα οποία είναι στις μελέτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τίποτα για όλα αυτά. Ήταν ανεπαρκής στην αντιπολίτευση όπως και όταν δίνατε δώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς. Αυτό το πριμ σε αυτούς που είναι στο στάδιο των μελετών και δεν έχουν ακόμα επιβαρυνθεί με κόστος των υλικών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Περιμένουμε από τα κόμματα τώρα που άκουσαν από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την κριτική της τροπολογίας, να μη στηρίξουν αυτή την πολιτική και περιμένουμε και από την κυβέρνηση να διευκρινίσει τη θέση της. Με αυτή την παρέμβαση πιστεύουμε ότι θα αποτρέψουμε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος του ελληνικού λαού εις βάρος των λίγων.

Κ. Υφυπουργέ, δεν εισηγούμαστε κάτι τρελό, σας λέμε να διευκρινίσετε πώς θα διασφαλιστεί η ισονομία. Αν η κυβέρνηση αρνείται ότι η διευκόλυνση αφορά και τα έργα που είναι σε μελέτες, πρέπει να το διευκρινίσει. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που διαφωνούμε, εμείς δεν αντιδράμε στην στήριξη των μεγάλων έργων γιατί ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ξέρει από μεγάλα έργα. Όμως πρέπει να βρείτε τρόπο να διασφαλίσετε την ισονομία. Ποιο μεγάλο έργο της χώρας βρίσκεται σε μελετητικό στάδιο αυτή τη στιγμή; Χρειάζονται απαντήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή