Κρ. Αρσένης για ΛΑΡΚΟ: Για λογαριασμό ποιανού ποδοπατά η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη;

Ανακοίνωση Κρίτων Αρσένης – ΜΕΡΑ25:

Ποιος θέλει τη ΛΑΡΚΟ; Αυτό είναι το ερώτημα, είπε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει γιατί ο διαχειριστής που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε στη ΛΑΡΚΟ απαξίωνε όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους και αρνούνταν να μιλήσει μαζί τους ως όφειλε. Ο κ. Σταϊκούρας καθυστέρησε ακόμα και τη συζήτηση στη βουλή μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία επιχειρούν να “κλείσουν” την υπόθεση απολύοντας τους εργαζόμενους -δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δίκης.

Το χρονικό της περιφρόνησης των εργαζόμενων είναι χαρακτηριστικό: Στις 6 Μαΐου κατέθεσαν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απολύσεις τους. Η ειδική διαχείριση κατέθεσε αίτηση αναβολής και η ημερομηνία εκδίκασης μεταφέρθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου. Στις 17/5 τα σωματεία έστειλαν νέο εξώδικο στην εταιρεία να προσέλθει σε διάλογο. Καμία ανταπόκριση. Στις 3/6 η εταιρεία κατέθεσε “κείμενο πρότασης” χωρίς καμία αλλαγή -και έβαλε και όρο στους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο εκβιασμού έφτασαν. Στις 8/6 οι εργαζόμενοι έστειλαν νέο εξώδικο ώστε να προσέλθει η διοίκηση σε διάλογο. Καμία απάντηση. Αρνήθηκαν να απαντήσουν σε δύο εξώδικα των εργαζόμενων και απαίτησαν από αυτούς να παραιτηθούν από τη στοιχειώδη κίνηση των ασφαλιστικών μέτρων. Και ενώ γνωρίζει η κυβέρνηση ότι τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται την ερχόμενη Παρασκευή, φέρνει δύο μέρες πριν τροπολογία για να απολύσει τους εργαζόμενους και να προλάβει τη δίκη. “Έχετε δύο γενιές εργαζόμενων που ζουν στα σπίτια της εταιρείας. Τι θα κάνετε; Θα στείλετε τα ΜΑΤ να βγάλουν τα παιδιά και τις οικογένειες; Θα διώξετε από τα σπίτια τους χίλιους εργαζόμενους και άλλους διακόσιους συμβασιούχους;”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

“Κρύβεται ο κ. Σταϊκούρας”, τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Παρότι γνώριζε πολύ καλά το θέμα, παρότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από την εκλογική του περιφέρεια, ζητούσε συνεχώς αναβολές, και τελικά στέλνει στη βουλή τον υφυπουργό του και καταθέτει τροπολογία σε κατάσταση πανικού. Εν μέσω τετραημέρου φέρνουν τροπολογία -νομοθετούν την απόλυση των εργαζομένων για να προλάβουν τη δίκη. “Είναι προφανής ο πανικός -θέλετε να κλείσετε το θέμα άρον-άρον. Το ερώτημα είναι ποιος σας πιέζει”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πρόκειται για μια λεηλασία δημόσιου πλούτου της χώρας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη-“επενδυτή”, απαλλαγμένη από χρέη -τα οποία θα πληρώσει το Δημόσιο-, απαλλαγμένη από εργαζόμενους, απαλλαγμένη από την υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. Συνένοχη είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποφάσισε να διαγράψει το πρόστιμο της ΛΑΡΚΟ όταν αυτή ιδιωτικοποιηθεί.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και ο μοναδικός αυτού του μεγέθους στην Ευρώπη. Διαθέτει μεταλλεία, εργοστάσια παραγωγής, δικό της λιμάνι, εγκαταστάσεις διαμονής για τους εργαζόμενους με εμπειρία και ειδίκευση στο αντικείμενο.

Είναι έγκλημα να πουλάει η κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ την ώρα που οι τιμές του νικελίου εκτοξεύονται, αντί να δίνει τα χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει η επιχείρηση και να γίνει υπερκερδοφόρα. Η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή από ποτέ. Το θέμα με το χρέος της εταιρείας προς τη ΔΕΗ που ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών στη βουλή, λύνεται με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ -αίτημα που βρίσκει σύμφωνη μια όλο και πιο μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία- και την αγορά μετοχών της ΛΑΡΚΟ από τη ΔΕΗ.

“Απαιτούνται κεφάλαια” είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. Να τα δώσει η κυβέρνηση, και το κέρδος και το όφελος θα είναι υπερπολλαπλάσιο. Από την παράδοση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιωτικά χέρια, χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, χαμένο θα είναι το περιβάλλον, χαμένη θα είναι η τοπική κοινωνία, χαμένη θα είναι η εθνική οικονομία. Για το ΜέΡΑ25 η υπόθεση ΛΑΡΚΟ δεν έχει κλείσει. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της λεηλασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή