Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις 25 και 26 Ιουλίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις 25 και 26 Ιουλίου

25 & 26 Ιουλίου 2022
Εναρκτήρια Διεθνής Διημερίδα
Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού»

25/7, ώρα 21.00 | Στρογγυλή Τράπεζα
«Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας»

26/7, ώρα 21.00 | Θεατρική Παράσταση
Ευριπίδη, Ικέτιδες, Σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Είσοδος ελεύθερη | Κράτηση θέσεων εδώ

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / InterbalkanFestival of AncientDrama» της Περιφέρειας Αττικής, που καθιερώνεται σε ετήσια βάση από φέτος το καλοκαίριμε πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ξεκινά στις 25 και 26 Ιουλίουδιοργανώνοντας στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού»εναρκτήρια διεθνή διημερίδα, η οποία περιλαμβάνει στρογγυλή τράπεζα με καλεσμένους ομιλητές από τα Βαλκάνια και θεατρική παράσταση.

Στις 25 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα ως Διαχρονική Πηγή Έμπνευσης και Δημιουργίας» με καλεσμένους ομιλητές τους

LoraChenakova | Βουλγαρία
Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

VladDrăgulescu | Ρουμανία
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου MarinSorescu της Κραϊόβα
& Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα.

IuliaHuiculescu | Ρουμανία
Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο LucianBlaga της Κλουζ-Ναπόκα

KrastyuKrastev | Βουλγαρία
Γενικός Διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης

KlajdiMarku | Αλβανία
Σκηνοθέτης & Ηθοποιός του Θεάτρου Bylis στο Fier

IbrahmSpahic | Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου SarajevoWinter

GorcinStojanovic | Σερβία
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του YugoslavDramaTheater

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν με παρεμβάσεις τουςη ηθοποιός και σκηνοθέτις Έλενα Μαυρίδου, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΠατρώνΆγις Μαρίνης, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων&Δραματολογίουτου Εθνικού Θεάτρου Δρ Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος καικριτικόςΔρΚωνσταντίνος Μπούρας,ο Πρέσβης επί τιμήΠερικλής Νεάρχου και η Ιστορικός Πολιτισμού καιΔιευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού ΣίσσυΠαπαθανασίου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου ΔράματοςΆρης Ασπρούλης.

Στις 26 Ιουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» τουΕυριπίδη σε μετάφραση, διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, παράσταση σμιλεμένη με τη μοναδική μέθοδο διδασκαλίας και παρουσίασης του Δήμου Αβδελιώδη, αποτελούν ένα έργο που απαντά απλά και εκλογικευμένα στο τι είναι η Δημοκρατία, στο τι είναι η συνείδηση, καθώς και στο ποια είναι η ορθή πρακτική του καλού ηγέτη μπροστά σε κάθε εμπόδιο ή κίνδυνο. Μιλά καθαρά για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη διεθνή κοινωνία και την πολιτική πρακτική, υποστηρίζοντας τις ιδέες και την πλοκή του, μέσα στο διαχρονικό ηθικό πλαίσιο των πανανθρώπινων αξιών. Η επικαιρότητα αυτών των ζητημάτων μέσα από μια εμβληματική, βιωματική παράσταση, δημιουργεί μια κοινή αντίληψη για τις κοινές αλήθειες που μας συνδέουν και μας κινητοποιούν. Σε κανένα άλλο από τα σωζόμενα έργα της αρχαιότητας δεν έχει αποδοθεί με τέτοια ευκρίνεια και απλότητα, το πως αντιλαμβάνονταν και αποδέχονταν οι Αθηναίοι πνευματικοί ηγέτες του 4ου πΧ αιώνα, τη σπουδαιότητα της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη συνείδηση και με τον Θεό, με τις πανανθρώπινες αξίες και την αυτογνωσία – σε τέτοιο βαθμό, που να φαντάζει σαν ένας ουμανιστικός πολιτισμός του μέλλοντος.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση, Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Άγαλμα – Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Ηθοποιοί: Δήμητρα Κωτίδου, ΤζωρτζίναΛιώση, Δάφνη Μαρκάκη
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Μουσική: F. Chopin
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δήμος Αβδελιώδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου
Συντονιστής-Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου
Διάρκεια: 80’

Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιείται στα ελληνικά και με ζωντανή διερμηνείααπό τα αγγλικά στα ελληνικά και η παράσταση παρουσιάζεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Κατάθεση προτάσεων για το 2023
Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού». Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.grέως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τις προτάσεις τους. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Περιφέρεια Αττικής
Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Άρης Ασπρούλης

Συμβουλευτική Επιτροπή
Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος)
Ιώ Βουλγαράκη
Έλενα Μαυρίδου
Άγις Μαρίνης
Ειρήνη Μουντράκη
Κωνσταντίνος Μπούρας
Περικλής Νεάρχου
ΣίσσυΠαπαθανασίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή