Γιάννης Οικονόμου: Το βασικό που αφορά τον κόσμο και κυρίως εκείνον που παθαίνει ζημιές είναι ότι το Κράτος θα σταθεί στο πλευρό τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Το βασικό που αφορά τον κόσμο και κυρίως εκείνον που παθαίνει ζημιές είναι ότι το Κράτος θα σταθεί στο πλευρό τους

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου:

Για τις πυρκαγιές

Υπάρχει μια κατηγοριοποίηση στις ζημιές που υφίστανται είτε περιουσίες, είτε κατοικίες και πρέπει να επιδιορθωθούν. Είμαστε σε αναμονή του τελικού πορίσματος των αρμόδιων Υπηρεσιών. Υπάρχουν κάποια σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα και κάποια που χρήζουν επιδιόρθωση. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι αυτό που φοβόμασταν όλοι.

Το βασικό που αφορά τον κόσμο και κυρίως εκείνον που παθαίνει ζημιές είναι ότι το Κράτος θα σταθεί στο πλευρό τους, θα τους αποζημιώσει, θα κάνει ό,τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με το μηχανισμό που έχουμε θεσμοθετήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την άμεση ενίσχυση με την κρατική αρωγή.

Αυτό είναι το βασικό και το ουσιαστικό. Αυτός που καταστρέφεται θέλει να ξέρει αν και σε τι μπορεί να ελπίζει από την πλευρά του Κράτους. Μπορεί, λοιπόν, να ελπίζει σε ουσιαστική βοήθεια, άμεσα, γρήγορα, όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι ότι οφείλουμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές ως ένα πράγμα που συμβαίνει παντού και να εστιάζουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους και ελαχιστοποίησης των ζημιών και όχι να καταστροφολογούμε, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτό μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος.

Ο καθένας καλόπιστος μπορεί να παρατηρήσει ότι το Κράτος, η ελληνική Πολιτεία, αλλά πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, έχει αξιοποιήσει την εμπειρία του παρελθόντος, όχι μόνο του απώτερου παρελθόντος, αλλά και από το περσινό καλοκαίρι. Αυτό που μπορούμε να πούμε, μέχρι στιγμής, γιατί έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι, έχουμε πολύ δύσκολη περίοδο, είναι ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές. Είχαμε 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, έχουμε 40-45 φέτος, στο σύνολό τους 80. Έχουμε τύπους εναέριων μέσων που μπορούν να επιχειρούν σε διαφορετικού επιπέδου κλιματικές συνθήκες. Έχουμε σωστότερη και καλύτερη διασπορά των δυνάμεων. Νομίζω ότι είναι πανθομολογούμενο ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή που ήταν στο παρελθόν και αυτό έχει καταλυτική συνέπεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Γίνονται πολύ εντατικές προσπάθειες στη Δαδιά. Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι πυρκαγιές αυτές είναι δύσκολες πάντοτε σε τέτοιου είδους οικοσυστήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο κ. Στυλιανίδης με κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε εκεί, συντονίζει τις ενέργειες. Εξαιτίας διάφορων προληπτικών δράσεων έχουμε φροντίσει να μην έχουμε πάθει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που θα μπορούσαμε να πάθουμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τώρα. Η πρόληψη, γενικώς, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός καύσιμης ύλης έχουν αποδώσει αρκετά σε πολλά σημεία της χώρας.

Επιχειρησιακά ο σχεδιασμός φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να πω με ειλικρίνεια ότι καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες πυρκαγιές, 58 είχαμε μόνο χθες, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζονται, ευτυχώς, πάρα πολύ γρήγορα και δεν φτάνουν να γίνουν πρώτη είδηση, ούτε να απασχολήσουν ευρύτερα την κοινή γνώμη. Πάντοτε υπάρχουν πυρκαγιές που θα είναι πιο δύσκολες και που θα ξεφεύγουν και δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και για την Πεντέλη. Έχουν αποκλείσει οι αρμόδιοι, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και οι έμπειροι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, το βραχυκύκλωμα. Οπότε, εξετάζονται άλλα σενάρια που μπορεί να εμπλέκονται με τον ανθρώπινο παράγοντα ή αμέλεια ή κάποια εγκληματική συμπεριφορά.
Στην Ηλεία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι έχουμε πολλές και διαφορετικές εστίες κάθε τρεις και λίγο, χωρίς και εκεί να μπορεί να συνδυαστεί άμεσα με κάποιον άλλον παράγοντα. Είναι μια ισχυρή ένδειξη. Γι’ αυτό και ο κ. Θεοδωρικάκος, πηγαίνοντας εκεί, το ανέδειξε. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν να γίνει και για την πρόληψη και για την αποτροπή, αλλά και για τη σύλληψη όσων τις διέπραξαν, ώστε να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη. Είναι και αυτή μια συνεχής προσπάθεια, όπως συνεχής είναι και η προσπάθεια φύλαξης των δασών και των ευαίσθητων αυτών περιοχών.

Το δάσος της Δαδιάς φυλάσσονταν από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής, το διάδοχο σχήμα των φορέων που υπήρχαν πριν. Έχει προσωπικό από 11-12 ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων που κάνουν τη δουλειά τους και που συνδράμουν πολύ ουσιαστικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους υπόλοιπους φορείς και ομάδες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, με τις γνώσεις που έχουν. Ο,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, όχι μόνο γι΄ αυτό το δάσος, αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές που πρέπει να φυλάσσονται.

Για τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Οφείλει η Δικαιοσύνη, άμεσα και γρήγορα, να διερευνήσει σε βάθος και απόλυτα την υπόθεση αυτή. Για τον οποιοδήποτε πολίτη, πολύ περισσότερο για έναν πολιτικό Αρχηγό που διαπιστώνει μια τέτοιου είδους απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, οφείλει η ελληνική Δικαιοσύνη το ταχύτερο δυνατόν να διερευνήσει αυτή την υπόθεση σε όλο της το βάθος. Και κάθε κρατική Αρχή με την ειδική τεχνογνωσία που διαθέτει σε αυτού του είδους τα πράγματα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, οφείλει και πρέπει να συνδράμει στη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Αυτό οφείλουν και οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι πως είναι απολύτως αδιέξοδη αυτή η πρακτική. Αποτελεί ένα ερωτηματικό γιατί επιμένει σε αυτή την τακτική ο κ. Erdoğan. Το αξιοσημείωτο είναι ότι επιμένει στα εσωτερικά του ακροατήρια. Δηλαδή, όταν βρίσκεται μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπως πρόσφατα έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ή ανάμεσα σε άλλους ηγέτες, δεν προβαίνει σε αυτού του είδους τις απειλές και τις καταγγελίες για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί σε κανένα διπλωματικό επίπεδο να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία. Είναι μια επιχειρηματολογία απολύτως άσφαιρη, που το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει σε όλους ότι η Τουρκία «φλερτάρει» με τον αναθεωρητισμό.

Στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που προκαλούν και που αμφισβητούν πράγματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Και πολύ σύντομα, μετά τη συνάντηση, είχαμε σταδιακά και τη συνέχιση αυτής της προκλητικής ρητορικής και κυρίως είχαμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Η χώρα μας πάντοτε επιθυμεί την επικοινωνία και τους ανοιχτούς διαύλους και τις καλές σχέσεις με την απέναντι πλευρά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτονόητα πράγματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε καμία περίπτωση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά και διπλωματικά, αλλά και που είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε -αν και όποτε χρειαστεί- και στο πεδίο, νομίζω ότι είναι κάτι που η απήχησή του έχει διευρυνθεί στον απόλυτο βαθμό. Οι κατασκευές που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με τα τελείως ανιστόρητα, αλλά και ανυπόστατα επιχειρήματά της δεν έχουν πετύχει το σκοπό τους. Είναι τελείως αδιέξοδη η πρακτική της. Πολλές φορές αγγίζουν και τα όρια της γραφικότητας. Θυμόμαστε τον τελευταίο χάρτη, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Erdoğan. Είχε καμιά δεκαριά ελληνικά νησιά και την Κρήτη υπό τουρκική κυριαρχία. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει πάρει τα μηνύματα από τη Διεθνή Κοινότητα για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε την τακτική αυτή. Τα εθνικά μας δίκαια, η κυριαρχία μας είναι απολύτως κατοχυρωμένα, απολύτως προστατευμένα και αυτό διότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και τους συμμάχους στο πλευρό μας. Και γιατί η χώρα μας έχει φροντίσει με την πολιτική ενίσχυσή της και στο πεδίο να είναι ικανή να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την Τουρκία και να μην αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας
Προετοιμαζόμαστε επεξεργαζόμενοι μια σειρά από σενάρια. Δεν δείχνει ότι αυτή την ώρα που μιλάμε διατρέχουμε κάποιον άμεσο κίνδυνο. Έχουμε φροντίσει η εφοδιαστική μας αλυσίδα να μην διακινδυνεύσει μετά από ενδεχόμενη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου Έχουμε φροντίσει ό,τι αν μας λείψει φυσικό αέριο για ικανό χρονικό διάστημα στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, να το αναπληρώσουμε με άλλους τρόπους. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Χωρίς αμφιβολία κινδυνεύουμε, πολύ λιγότερο από ό,τι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι εδώ έχουμε μια παρατεταμένη κρίση. Έχουμε διαφορετικά μηνύματα από ρωσικής πλευράς. Οφείλουμε όλα αυτά να τα παρακολουθούμε και να προετοιμαζόμαστε. Και κυρίως, οφείλουμε -το κάνουμε από την πρώτη στιγμή- να ετοιμάσουμε και ως Ευρώπη πια μια ουσιαστική λύση, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο σύνολο των ζητημάτων που βάζει η ενεργειακή κρίση. Δηλαδή και τα ζητήματα της επάρκειας, αλλά και τα ζητήματα των τιμών που αφορούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πήγαινε στην κορυφή