Καταφύγια αδέσποτων ζώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Δήμος Μοσχάτου
Καταφύγια αδέσποτων ζώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Αξιοποιώντας τόσο ιδίους πόρους όσο και του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θα προχωρήσει στη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα λειτουργούν ως καταφύγια αδέσποτων ζώων. Στο έργο εντάσσονται η κατασκευή, η επισκευή, η συντήρηση των εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμός τους. Στην προμήθεια θα περιλαμβάνεται κι ένα όχημα περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων ζώων, το οποίο θα διαθέτει κλουβιά διαφόρων μεγεθών για την προσωρινή διαμονή των ζώων, κτηνιατρική ζυγαριά και σετ πρώτων βοηθειών.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια κι άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου για τη προστασία των αδέσποτων ζώων και τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων.
Από το 2016 μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με κτηνιάτρους ανέρχονται στο ποσό των 145.300 ευρώ κι έχουν προσφέρει ιατρική φροντίδα, εμβολιασμό, νοσηλεία και χειρουργικές μικροεπεμβάσεις σε πάνω από 3.500 γάτες και σε περισσότερους από 1.000 σκύλους.
Στη διάρκεια της πανδημίας ο δήμος διέθεσε 1,5 τόνο ζωοτροφών για σκύλους και γάτες και υπάρχει ειδικός κωδικός στον δημοτικό προϋπολογισμό για την προστασία των αδέσποτων, καθώς και επιχορηγήσεις στις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση. Ακόμη, διανέμονται ζωοτροφές σε φιλόζωους ή τροφοδοτούνται τα ανάλογα σημεία.
Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου είναι μέλος του διαδημοτικού συνδέσμου ΠΕΣΥΔΑΠ, στις εγκαταστάσεις του οποίου περιθάλπονται ή φιλοξενούνται αδέσποτοι σκύλοι. Η συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, όπως και με φιλόζωους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, είναι συστηματική, ενώ έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες και ταΐστρες σε αρκετά σημεία της πόλης. Εξάλλου, η δημοτική Αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για αρκετές περιπτώσεις βασανισμού ή θανατώσεων ζώων.
Τέλος, έχει πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το φιλοζωικό σωματείο ΖωΕΣ στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, για την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών γύρω από τη φιλοζωία.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός της καθημερινότητας περιλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Η προσπάθειά μας για τα αδέσποτα είναι συστηματική και σε καθημερινή βάση επιδιώκοντας τη στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής και φυσικά με το ΠΕΣΥΔΑΠ και το ΔΙΚΕΠΑΣ, αναπτύσσοντας σημαντικές δράσεις», τονίζει ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου και στη συνέχεια αναφέρει:
«Πρόσφατα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε όλες τις απαραίτητες άδειες για την ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με τίτλο “Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς” ποσού 272.800 ευρώ. Με την προμήθεια και τη λειτουργία του οχήματος περισυλλογής και φροντίδας αδέσποτων ζώων, θα έχουμε τη δυνατότητα ν’ ασκήσουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης στο σημαντικό θέμα των αδέσποτων ζώων». Και προσθέτει: «Για όλους εμάς η φιλοζωία και η προστασία των αδέσποτων δεν είναι μόνο υποχρέωση, είναι αγάπη, στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας της καθημερινής ζωής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές

φωτογραφια αρχειου
Πήγαινε στην κορυφή