Δημήρης Τζανακόπουλος: Η εξουσιομανία του Κ. Μητσοτάκη πίσω από τις παρακολουθήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήρης Τζανακόπουλος: Η εξουσιομανία του Κ. Μητσοτάκη πίσω από τις παρακολουθήσεις

Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ(Δ. Οικονόμου-Α. Παυλόπουλος-Ντ. Κουτροκόη):

5/9/2022

“H εντολή για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα αφορούσε ένα οικονομικό ζήτημα στη Ζάκυνθο, από το οποίο μάλιστα δεν προέκυψε και τίποτα και είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν αφορούσε πολιτικό πρόσωπο. Δεν υπήρξε υπηρεσιακή εισήγηση για τη διακοπή της παρακολούθησης”, ανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Στη συνέχεια έθεσε ερώτημα στο θέμα των παρακολουθήσεων: “Θα μας ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης των κυρίων Ανδρουλάκη και Κουκάκη ή θα συνεχίσει να επικαλείται ένα ανύπαρκτο απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Διότι αν ίσχυε, όπως επικαλείται ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Κοντολέων, ο κ. Δημητριάδης τότε αυτό σημαίνει ότι η ΕΥΠ είναι ανέλεγκτη από τη μεριά του κοινοβουλίου. Επομένως θα μπορούσε αύριο το πρωί η ΕΥΠ να επισυνδέσει τα τηλέφωνα του συνόλου των Ελλήνων βουλευτών και στη συνέχεια ο διοικητής της ΕΥΠ να μην ενημερώσει κανέναν για τους λόγους των επισυνδέσεων επικαλούμενος το απόρρητο. Νομικό θέμα απορρήτου δεν υπάρχει. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήταν υπηρεσιακό το ζήτημα, ήταν πολιτικό”.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι “ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν πρέπει να ισχύει το απόρρητο.Το άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής λέει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ελέγχει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τούτο προκύπτει νομικά ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με αυτή την έννοια υποψιάζομαι και ενδεχομένως καταγγέλλω ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επικαλεστεί το απόρρητο για να μη δοθεί στη δημοσιότητα διότι οι λόγοι παρακολούθησης δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Σχετίζονται με την εξουσιομανία του κυρίου Μητσοτάκη”. Και συμπλήρωσε: “Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή έχουν υποχρέωση να δουν τον φάκελο στον οποίο θα τεκμηριώνονται οι λόγοι για τις παρακολουθήσεις των κ. Ανδρουλάκη – Κουκάκη, κυρίως όσον αφορά την παρακολούθηση του υποψήφιου προέδρου του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος”.

Μάλιστα τόνισε: “Οι μυστικές υπηρεσίες δεν θέλουμε να παρακολουθούν πολιτικά πρόσωπα. Όταν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο της υπονομεύεται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα από αυτή την ακροδεξιά διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε ένα σύστημα που προσομοιάζει σε αυταρχικό καθεστώς”.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη για το άρθρο του κ. Τσίπρα για τον Γκορμπατσόφ, σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος : “Δεν θαυμάζει βέβαια τον Παττακό, κύριε Γεωργιάδη, με τον οποίο αλληλογραφούσατε.Το αγαπημένο του παιδί είσαστε. Θαυμαστές της χούντας είσαστε, χουντικός είσαστε και τολμάτε και μιλάτε για δημοκρατία;” O υπουργός Ανάπτυξης αντί να απαντήσει στις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, άρχισε τα φληναφήματα περί εραστών του Μάο και του Στάλιν που δεν δικαιούνται να μιλάνε για υποκλοπές.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις διευκρίνισε ότι “15 μονάδες έδιναν διαφορά οι δημοσκοπήσεις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου και η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, το καθεστώς εν αναμονή τότε περίμενε ότι ο Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσουν. Τελικά πήραμε 32%, η διαφορά ήταν 8 μονάδες, όσες ήταν δύο φορές και το Γενάρη και το Σεπτέμβρη του 2015.Τώρα οι αμφίβολες δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του κυρίου Μητσοτάκη, δείχνουν κατάρρευση της κυβέρνησης όχι μόνο για τις υποκλοπές, αλλά και για μία σειρά ζητήματα. Για το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη σε θύματα από την πανδημία, για την οποία είχε σπεύσει ο κ. Γεωργιάδης να κηρύξει τη λήξη της πριν από ενάμιση χρόνο. Το πολιτικό κλίμα είναι σε αποδρομή. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα χάσει τις εκλογές, θα είναι δεύτερο κόμμα”.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέληξε: “Εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Εμείς μιλάμε για προοδευτική διακυβέρνηση, κάνοντας κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εκτός από τον κύριο Βελόπουλο και τον κύριο Μητσοτάκη και το καθεστώς του. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία επειδή βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, γίνεται το πρώτο κόμμα που σε μία κοινοβουλευτική περίοδο θα αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο στην αλλαγή του οποίου δε θα συναινέσουμε”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή