Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση η δική μας πλευρά να σταματήσει να εκθέτει τους Τούρκους με αυτά που λένε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου:  Δεν υπάρχει περίπτωση η δική μας πλευρά να σταματήσει να εκθέτει τους Τούρκους με αυτά που λένε

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο:

Για τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς και τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του κ. Bahçeli
Πρόκειται για εξωφρενικούς ισχυρισμούς στο τέμπο αποκορύφωσης αυτού του παροξυσμού από την Τουρκία, με προφανή σκοπό να δημιουργήσουν, μέσα από συνεχή και αναπαραγόμενα μυθεύματα μια πραγματικότητα, η οποία καμία σχέση δεν έχει ούτε με την αλήθεια, ούτε με τις Συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή δεν έχουμε περιοριστεί μόνο στη διαπίστωση της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ούτε στις επιδερμικές προσεγγίσεις. Απαντούμε με έναν τρόπο, πολύ αποτελεσματικό, στο σύνολο των παραμέτρων της αντιμετώπισης αυτής της προκλητικότητας σε διπλωματικό, νομικό επίπεδο, στις διμερείς σχέσεις, σε Οργανισμούς και στις επαφές του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους τους. Αλλά και με κινήσεις πολύ μεθοδικές και ουσιαστικές, χρόνια τώρα στο πεδίο, ενισχύοντας την αποτρεπτική μας ικανότητα, δημιουργούμε έναν πολύ ισχυρό πόλο αντίκρουσης, αποδόμησης και αντιμετώπισης αυτών των ισχυρισμών.
Πολιτικά, η απάντηση της Διεθνούς Κοινότητας σε αυτά που λέει ο κ. Erdoğan δίνεται διαδοχικά. Αποδοκιμασία σε όλους τους τόνους από τους αξιωματούχους της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και από τους ξένους ηγέτες. Δεν υπάρχει περίπτωση η δική μας πλευρά να σταματήσει να εκθέτει τους Τούρκους με αυτά που λένε. Τώρα μιλούν για νησιά του Βορείου Αιγαίου που δεν αμφισβητείται η κυριαρχία τους ούτε από καμία Συνθήκη, ούτε από κανένα νομικό καθεστώς. Αμφισβητεί νησιά που έχουν ταυτιστεί με τον Ελληνισμό και με την κυριαρχία της Ελλάδας στη συνείδηση της παγκόσμιας Κοινότητας, έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι ο εταίρος της τουρκικής Κυβέρνησης προέβη σήμερα σε αυτές τις δηλώσεις. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ξεπερνούν, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, γραμμές ή όρια.
Όσο της Τουρκίας δεν τής βγαίνει κανένας στόχος και δεν αποσπά καμία θετική ανταπόκριση σε αυτή την προκλητική της ρητορική, επιμένει να συνεχίζει, διευρύνοντας και τα δικά της αδιέξοδα και βεβαίως, να προκαλεί ευρύτερα προβλήματα, ευρύτερους προβληματισμούς, όχι μόνο σε μας, αλλά και στη Διεθνή Κοινότητα. Αυτό είναι που κάνει η Τουρκία. Από την άλλη, ούτε στιγμή δεν έχουμε αποπροσανατολιστεί από το να βλέπουμε ψύχραιμα και νηφάλια τη μεγάλη εικόνα και να μένουμε πιστοί σε μια στρατηγική. Μεθοδικά, οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, μεθοδικά αξιοποιούμε το Διεθνές Δίκαιο και μεγαλώνουμε την επικράτεια της χώρας μας. Έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά περνούν το μήνυμα ότι η χώρα μας ενισχύει το γεωπολιτικό και το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα. Ενημερώνουμε, ανά πάσα στιγμή, τους συμμάχους μας για την τουρκική προκλητικότητα, για το ανιστόρητο και ανυπόστατο των ισχυρισμών και των πρακτικών της. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα -μια δική της πραγματικότητα- διαστρεβλώνοντας το Διεθνές Δίκαιο με μυθεύματα, με ανύπαρκτα πράγματα, με τελείως έκνομες συμφωνίες, όπως είναι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», με διάφορους χάρτες που ξεπερνούν το παράλογο -φτάνουν στα όρια του γραφικού- που κατά καιρούς έχουμε δει να κραδαίνουν διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι. Την ίδια στιγμή, η δική μας χώρα αντιδρά πολύ αποτελεσματικά, πολύ νηφάλια, με στοιχεία, με τεκμήρια και με αυτοπεποίθηση.
Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, γιατί δεν μπορεί να προσπερνά κανείς μια συμπεριφορά, όπως αυτή που παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο κλιμακούμενη σε επίπεδο ρητορείας τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά μας είναι ενεργοποιημένα. Μακριά από πανικό, μακριά από καταστάσεις που μπορεί να μας εγκλωβίσουν σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, μεθοδικά, με μια πολιτική στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε αυτό αφορά το διπλωματικό, είτε αφορά το πεδίο.
Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Erdoğan
Η Ελλάδα θα αξιολογήσει. Και κατά κανόνα η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά, αλλά υπάρχει και η παράμετρος το τι θα αξιολογήσει. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε την εμπειρία της παρουσίας του κ. Erdoğan στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή μιλάμε σε ένα πολύ υποθετικό σενάριο. Διότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, δεν υπάρχει ζήτημα συνάντησης. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της συζήτησης. Πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να παρασύρεται κανείς σε ακραίες ρητορικές και να πυροδοτεί εντάσεις. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να χαμηλώνουμε τις εντάσεις. Αλλά η συζήτηση πρέπει να εδράζεται σε έναν κοινά αποδεκτό άξονα. Για εμάς δεν υπάρχει άλλος άξονας, εκτός από αυτόν του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εάν, λοιπόν, είναι να γίνει κάποια συζήτηση, η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Προφανώς εκεί ο κ. Erdoğan, ζητώντας τη συζήτηση, υποθέτω ότι, θα έχει αναθεωρήσει μια σειρά από πράγματα που έχει πει, όπως το «Μητσοτάκης γιοκ» ή την προτίμησή του, για παράδειγμα, να μην έχουν οι Έλληνες Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, αλλά κάποιον άλλο και διάφορα άλλα τέτοια που και ο ίδιος και άλλα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας, κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει. Η χώρα μας δεν έχει λόγους να φοβάται τον διάλογο, διότι η στάση της δεν είναι μια στάση αναθεωρητική. Δεν είναι μια στάση παράλογη. Δεν είναι μια στάση που προσπαθεί να κατασκευάσει μια πραγματικότητα στα μέτρα της, για να εκκινήσει από εκεί οποιαδήποτε συζήτηση. Αυτά είναι απαράδεκτα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Η τακτική της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την κατάσταση, να λέει ψέματα, να αναπαραγάγει μυθεύματα, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια βάση διαλόγου ή μια εκκίνηση διαπραγμάτευσης πάνω σε μια πλαστή πραγματικότητα δεν είναι αποδεκτή. Και δεν είναι αποδεκτή, όχι μόνο από εμάς, δεν είναι αποδεκτή πουθενά στον κόσμο. Και αυτό είναι επίσης ένα στοιχείο που έχουμε καταφέρει με τη διπλωματία μας και με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας να ενισχύσουμε ως αίσθηση σε όλο τον κόσμο και στους συμμάχους και στους εταίρους μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή