Παραχώρηση για 6 μήνες πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την πρόταση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, από το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων του Παλαί για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 22 Ιανουαρίου. Αρνητική χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία παρέμεινε αμετακίνητη στην πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Παλαί και φυσικά επ’αόριστον. Επιστολή – αίτημα προς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να στείλει εντός των ημερών ο κ. Μαρκόπουλος με την οποία θα ζητά την παραχώρηση όλου του Παλαί χωρίς χρονικό περιθώριο, όπως δήλωσε.

Oι εξελίξεις ως προς το φλέγον ζήτημα της πόλης μας, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, το Παλαί, ραγδαίες. Εξελίξεις στις οποίες είτε ο Δήμος Γαλατσίου έχει την πρωτοβουλία αυτών – βλ. κατάληψη – είτε ανακοινώνονται σε αυτόν ακόμα και μέσω τρίτων. Το τελευταίο αφορά την εκμίσθωση, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, μέρους του χώρου σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) για τη διεξαγωγή του τηλεπαιχνιδιού X-Factor. Με αφορμή την είδηση αυτή, η οποία συνέπεσε με τη δεύτερη κατά σειρά κατάληψη του Παλαί από τον Δήμο Γαλατσίου, αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από το δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Μελισσουργό, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι» Σπ. Παναγιώτου και εκπρόσωπο του δημάρχου Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότση, συναντήθηκε με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ την προηγούμενη Πέμπτη. Εκεί έπεσε στο τραπέζι η πρόταση από πλευράς του Ταμείου για παραχώρηση προς το Δήμο μας μέρους των εγκαταστάσεων του Παλαί για έξι (6) μήνες. Ο κ. Δήμαρχος θέλησε πρώτα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η ενημέρωση που έκανε ο κ. Μαρκόπουλος προς τα μέλη του Σώματος την οποία έκλεισε λέγοντας: «Η άποψή μας είναι πως πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, μέσα σ’αυτή την πονηριά του ΤΑΙΠΕΔ, να βάλουμε πόδι σε μια εγκατάσταση που διεκδικούμε εδώ και 11 χρόνια. Σε μια εγκατάσταση που τόσα χρόνια τη βλέπουμε μέσα από τα κάγκελα. Αυτό θεωρούμε πως είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς. Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε αλλά διεκδικούμε.»
Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας επί του χώρου αυτού ούτε το πάγιο αίτημά μας για διεκδίκηση όλου του Παλαί».

ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Αρνητικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησης μέρους μόνο των εγκαταστάσεων και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ήταν οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Ζώμπος, από τη μείζονα μειοψηφία, ο οποίος έκανε λόγο για μια καλοστημένη παράσταση.
«Το ΤΑΙΠΕΔ μας δίνει τη χρήση ενός μέρους του Παλαί, αυτού που δεν θέλει ούτε ο ΣΚΑΪ, και μας τη δίνει για έξι μήνες. Μα είναι δυνατόν να φέρνετε στο Σώμα αυτή την πρόταση, κ. Δήμαρχε; Θεωρώ ότι μας έχετε φέρει εδώ σε μια καλοστημένη παράσταση με ηθοποιούς, κομπάρσους και σκηνοθέτη για Όσκαρ. Είναι μια τακτική προσχεδιασμένη. Με τη στάση σας απαξιώνετε αγώνες, όχι της προηγούμενης διοίκησης μόνο, αλλά ολόκληρης της γαλατσιώτικης κοινωνίας. Εμείς μένουμε αμετακίνητοι σε όσα έχουμε ομόφωνα ψηφίσει στα Δημοτικά Συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια για διεκδίκηση όλου του Παλαί ως δημόσιου χώρου άθλησης και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Θα πιστεύαμε πως έχετε καλές προθέσεις αν όλο αυτόν καιρό μας είχατε παρουσιάσει ένα σχέδιο. Τώρα βλέπουμε ότι κάνουμε πίσω στις διεκδικήσεις μας ζητώντας μόνο ένα κομμάτι» είπε ο κ. Ζώμπος.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Νίκος Μαγκανάρης, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι – Νέα Αρχή», χαρακτηρίζοντας τη θέση του κ. Δημάρχου ως «την ήττα της διαπραγμάτευσής σας».
«Το Παλαί Γαλατσίου έχει μείνει ως έχει χάρη στις διαχρονικά ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες διεκδικούμε το δημόσιο χώρο του Παλαί για αθλητισμό και πολιτισμό. Εσείς λέτε ότι βάζετε πόδι στο Παλαί. Εμείς λέμε ότι για πρώτη φορά γίνεται εκμίσθωση του χώρου για μια μη αθλητική δράση. Άρα βάζουν πόδι οι ιδιώτες για πρώτη φορά. Και σε αυτό εσείς συμφωνείτε! Αυτή είναι μια δράση που θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για να μπουν οι ιδιώτες στο Παλαί» είπε ο κ. Μαγκανάρης και κατέληξε προτείνοντας να διατυπωθεί αίτημα από το Δήμο με το οποίο να διεκδικούμε όλο το Παλαί επ’αόριστον και στο μεταξύ να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης.
Ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», θεωρεί ως μοναδικό θετικό γεγονός τη σύγκληση του έκτακτου αυτού Δημοτικού Συμβουλίου καθώς δίνεται η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα του Παλαί αποκλειστικά. Ενημέρωσε με τη σειρά του το Σώμα για τη συνάντηση που είχε η γαλατσιώτικη αντιπροσωπεία με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ήταν και εκείνος παρών, έκανε λόγο για «βελούδινη κατάληψη του χώρου από πλευράς Δήμου Γαλατσίου» και έκλεισε λέγοντας: «Μετά από τόσους αγώνες, βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια άτακτη υποχώρηση και σε μια σημαντική καταστρατήγηση των αποφάσεων και των αγώνων αυτής της πόλης».
Για αναμενόμενη εξέλιξη έκανε λόγο ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου καθώς, όπως είπε, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία για εκείνους αλλά μια πολύ καλά δρομολογημένη εξέλιξη.» «Εξέλιξη που δεν έχει να κάνει ούτε με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Γαλατσίου ούτε με την αναλγησία της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. ή της ΕΤΑΔ ή του ΤΑΙΠΕΔ… Είναι το νομοτελειακό επακόλουθο μιας πορείας που έχει να κάνει με τον τρόπο εκτέλεσης, από το 2000 κιόλας, όλων των έργων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, με απευθείας αναθέσεις, με αλλαγή χρήσεων γης για περαιτέρω τσιμεντοποίηση και δέσμευση όλων των ελεύθερων χώρων με στόχο να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση μεγάλης κλίμακας γύρω από τη γη και τη χρήση του φυσικού πλούτου. Εμείς ταυτιζόμαστε με όλες τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και συμπορευόμαστε με τα κινήματα και τους φορείς της πόλης στους οποίους άλλωστε και ανήκει ο χώρος αυτός.»
Εντός των ημερών ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος θα στείλει επιστολή – αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας την παραχώρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Παλαί στο Δήμο Γαλατσίου και χωρίς χρονικό περιθώριο. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή