Κώστας Σκανδαλίδης : Ο φόβος σας μπροστά στην αλήθεια πληγώνει βαθιά την Δημοκρατία

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκη.:

Ακούγοντας τους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, νιώθω ότι αν είχατε τη δυνατότητα, θα ζητούσατε από τον κ. Ανδρουλάκη να σας ζητήσει ταπεινά συγνώμη γιατί σας απασχόλησε όλο αυτό τον καιρό. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ώρα για αστεία! Εδώ μιλάμε στη Βουλή των Ελλήνων. Και είναι μια στιγμή που δεν περιποιεί τιμή για το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Σε ένα μείζον θέμα Διαφάνειας και Δημοκρατίας, υποταχθήκατε στο έργο συγκάλυψης που σκηνοθέτησε το μέγαρο Μαξίμου. Είχατε μια χρυσή ευκαιρία: Αν πιστεύατε πράγματι ότι ο Πρωθυπουργός ήταν αμέτοχος, να αναζητήσετε έμπρακτα τα πειστήρια της αθωότητάς του. Δεν το τολμήσατε. Προφανώς δεν το πιστεύατε. Δυστυχώς, η στάση σας είναι η πιο κατηγορηματική απόδειξη της ενοχής του, άμεσης ή έμμεσης. Φοβηθήκατε να μην αποκαλυφθεί η ευθύνη. Και ο φόβος σας αυτός, μπροστά στην αλήθεια, πληγώνει βαθιά την Δημοκρατία.

Μέχρι τώρα γνώριζα τους όρκους πίστης στις ιδέες, στην ελευθερία, στην πατρίδα, στον έρωτα. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης που κατάπληκτοι βλέπουμε όρκο πίστης στο απόρρητο των επικοινωνιών.

Πανηγυρίζετε ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Μα πως θα προέκυπτε; Αφού δεν καλέσατε κανένα μάρτυρα από αυτούς που γνώριζαν, από αυτούς που είχαν την ευθύνη, από αυτούς που επόπτευαν. Ούτε καν τον επικεφαλής της υπηρεσίας, πολιτικό προϊστάμενο, που αποπέμφθηκε από τον Πρωθυπουργό, παρ’ότι συγγενής του. Ήταν τόσο μικρό, τόσο ασήμαντο αυτό, που αποκεφάλισε την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Γραφείου του Πρωθυπουργού;

Στις 29 Αυγούστου, η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, με μόνο αίτημα ποιος παρακολουθούσε, για ποιο λόγο, με ποιον τρόπο. Σήμερα, δύο μήνες μετά, έρχεστε με ένα πόρισμα που πραγματεύεται το «Τίποτα» και το «Καθόλου». Τίποτα δεν αποκαλύπτεται, τίποτα δεν ερευνήσατε, τίποτα δεν επιτρέψατε να δει το φως της δημοσιότητας. Αντίθετα, συγκαλύψατε τα πάντα. Σηκώσατε πέπλο σιωπής και αποφανθήκατε: «Καθόλου». Σκάνδαλο δεν υπάρχει, όλα είναι νόμιμα, όλα είναι διάφανα. Ήταν ένα λάθος στη διαδικασία, σε μια καθ’όλα νόμιμη υπόθεση. Το ότι ο απόηχος αυτού του σκανδάλου κινείται ανάμεσα στο αν ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε έναν πολιτικό του αντίπαλο, ή αν ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε έναν πράκτορα εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Ποια είναι η απάντηση σε αυτή την αντίφαση;

Μπορείτε να μου πείτε αν θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος λόγος; Ήταν προσωπικός; Είχαν καμία βεντέτα ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ανδρουλάκη; Γιατί δεν μπόρεσε να βγει αυτό στη δημοσιότητα; Πιστεύει κανείς από εσάς ότι ήταν πράκτορας ο κ. Ανδρουλάκης; Πιστεύει κανείς από εσάς ότι συνομιλούσε με ξένες πρεσβείες και ξένες υπηρεσίες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων; Θα πήγαινε αμέσως στο Ειδικό Δικαστήριο!

Όμως, στην ιστορία θα καταγραφεί ότι, με δική σας αποκλειστική ευθύνη, η Εξεταστική Επιτροπή ήταν «η Εξεταστική Επιτροπή του Τίποτα και του Καθόλου». Και το σιωπητήριο που επιβάλλατε από την πρώτη στιγμή, έγινε σιωπητήριο στην Εξεταστική Επιτροπή και επιχειρήσατε να το κάνετε και σιωπητήριο της Βουλής.

Δεν είναι τυχαία αυτή η συζήτηση που γίνεται όλες αυτές τις μέρες για τα πορίσματα: «Θα βγουν, δε θα βγουν, δεν πρέπει, το απόρρητο…». Ποιο απόρρητο;

Κι όμως, είχατε την ευκαιρία να ερευνήσετε σε βάθος τα συμβάντα. Τόσο με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και με το κακόβουλο λογισμικό. Είναι τυχαίο ότι αυτή την ώρα βοά η Ευρώπη και κάνει τις δικές της διαδικασίες έρευνας; Έρχεται πεπεισμένη στη χώρα μας να αποκαλύψει την αλήθεια. Και εσείς κλείνετε άρον-άρον πόρτες και παράθυρα που οδηγούν σε αυτή την αλήθεια. Τι σας φοβίζει; Τι είναι αυτό που κρύβεται κάτω από αυτό το σιωπητήριο; Ποιος είναι ο ρόλος των εταιρειών Krikel και Intellexa που αποδεδειγμένα πια ζουν από το Ελληνικό Δημόσιο; Γιατί δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα οικονομικά στοιχεία, τις εμπορικές σχέσεις με μητρικές και θυγατρικές εταιρείες, καθώς και στα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις συναλλαγές με το Δημόσιο; Για τις διασυνδέσεις, τις οικογενειακές, τις φιλικές, τις συναλλακτικές τόσο με την τωρινή κυβέρνηση όσο και με την προηγούμενη. Όμως, όλα τα αρνηθήκατε πεισματικά. Επανειλημμένα σας το ζητήσαμε, σας προσκαλέσαμε και εσείς σιγήν ιχθύος και άρα συνενοχής.

Γιατί δεν χτυπήσατε το παρακράτος, γιατί φοβηθήκατε τους μάρτυρες, γιατί εκδιώξατε από τις υπηρεσίες ανθρώπους που γνώριζαν, γιατί υπήρξε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γιατί τώρα και γιατί έτσι; Γιατί με την επίγνωση του τεράστιου σκανδάλου, καταστρέψατε εν ριπή οφθαλμού τον φάκελο; Γιατί σπεύσατε μέσα σε αντιφάσεις να τον κλείσετε άρον-άρον; Γιατί επιστρατεύσατε κάθε μέσο για να πείσετε ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει, ότι κανέναν δεν απασχολεί; Γιατί το ρίξατε μέσα στη σούπα του «όλοι το ίδιο κάνουν, σε κάθε εποχή, από κάθε καθεστώς»;

Είμαστε «ενοχλητικοί» και «πολιτικά επικίνδυνοι». Νέος αρχηγός, νέα δυναμική ενός κινήματος με βαθιές ρίζες και προοπτική επιστροφής. Κατανοητό! Να λοιπόν γιατί τώρα και γιατί έτσι.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένα όριο. Γιατί σήμερα πέφτει και το τελευταίο πέπλο που προσπάθησε να κρύψει την πραγματικότητα του τρόπου που κυβερνάτε τη χώρα. Που μοιάζει τόσο πολύ με τον παραδοσιακό σας εαυτό. Αυτόν που θέλετε να κρύψετε επιμελώς από τον ελληνικό λαό στην πορεία σας προς τη «νέα δόξα» και την «αυτοδυναμία» σας.

Εμείς πιστεύουμε σε άλλο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς τους θεσμούς τους φτιάξαμε. Εμείς τους θεσμούς τους στηρίξαμε, με τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας. Εμείς, σε ότι αφορά τη Διαφάνεια και τη Δημοκρατία, το κάναμε πράξη σε όλες τις περιόδους που κυβερνήσαμε, και της ακμής και της παρακμής. Εμείς εγγυόμαστε αυτό το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, χωρίς παρακράτος, χωρίς παρακολουθήσεις, χωρίς πολιτικές χειραγώγησης των θεσμών, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει στη σημερινή εποχή να προστατεύει κανείς τη Δημοκρατία, την οποία εσείς δυστυχώς δεν προστατεύσατε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή