Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές για το Market Pass

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές για το Market Pass

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ρύθμιση για το Market Pass, το βοήθημα, δηλαδή, που θα δοθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο σε νοικοκυριά, ως ενίσχυση λόγω του πληθωρισμού. Με το ΦΕΚ ορίζονται οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι λοιπές ρυθμίσεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή. Οι δικαιούχοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα, να κάνουν τις δηλώσεις τους, με τα στοιχεία τους μέσω TAXIS για να λάβουν το βοήθημα.

Στις 3 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Market Pass, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η σχετική πλατφόρμα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, θα ανέβει περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου.
Να θυμίσουμε ότι μέσω του Market Pass θα δοθεί ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.
Όσοι κάνουν αίτηση για ψηφιακή άυλη κάρτα έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα λάβουν την ενίσχυση Φεβρουαρίου και Μαρτίου έως τις 3 Μαρτίου.
Αν η αίτηση γίνει μέσα στο Μάρτιο, τότε η κάρτα θα πιστωθεί έως τις 20 Μαρτίου.
Για τους υπόλοιπους 4 μήνες (Απρίλιο με Ιούλιο), η πίστωση στους δικαιούχους μέσω άυλης κάρτας θα γίνεται μέσα στις 3 πρώτες εργάσιμες μέρες κάθε μήνα. Μετά την κάθε πίστωση (αλλά και στην περίπτωση αποτυχίας) ο δικαιούχος θα ειδοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση που θα έχει αναγράψει στην αίτηση του.
Όσοι προτιμήσουν τα μετρητά στον λογαριασμό τους, τα οποία θα είναι κατά 20% λιγότερα και κάνουν την αίτηση τους τον Φεβρουάριο, θα λάβουν τα χρήματα για τους 3 πρώτους μήνες (Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο) έως τις 3 Μαρτίου. Αν η δήλωση γίνει το Μάρτιο, τα χρήματα θα πιστωθούν έως τις 20 Μαρτίου. Το ποσό για τους επόμενους 3 μήνες ( Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο) θα πιστωθεί έως τις 3 Μαΐου.
Επιτρέπεται η αλλαγή στοιχείων αλλά και η αλλαγή του τρόπου πληρωμής έως τις 28 Φεβρουαρίου, για όσους έχουν υποβάλει αρχική αίτηση τον Φεβρουάριο και έως τις 15 Μαρτίου για τις αιτήσεις του Μαρτίου. Μετά τις 15 Μαρτίου δεν μπορεί να γίνει καμιά αλλαγή στις αιτήσεις.
Με την ψηφιακή άυλη κάρτα μπορούν να γίνουν αγορές μόνο σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα τροφίμων. Αντίθετα, δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με το πού μπορούν να ξοδευτούν τα χρήματα που θα μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Αν ο κάτοχος της άυλης κάρτας δεν έχει εξαργυρώσει το σύνολο των χρημάτων έως το τέλος Αυγούστου, τότε αυτά χάνονται, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για τα χρήματα που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, τα χρήματα στην κάρτα δεν μπορούν να μεταφερθούν σε τρίτο πρόσωπο, αλλά μπορεί άλλο πρόσωπο να χρησιμοποιήσει την ίδια κάρτα, εφόσον ο δικαιούχος του δώσει το κινητό του, ενώ δεν μπορεί να γίνει και ανάληψη τους.
Στο σύνολο του νοικοκυριού, ένα άτομο θα λάβει την ενίσχυση και όχι μεμονωμένα κάθε άτομο, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν επιδοτούνται.

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:
Οι άγαμοι για να πάρουν την ενίσχυση θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 29.000 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 34.000 ευρώ.
Έγγαμος με 3 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 39.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία οι άγαμοι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές έως 400.000 ευρώ.
Παραδείγματα:
• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Οικογένεια με ένα παιδί: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Οικογένεια με 2 παιδιά: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Οικογένεια με 3 παιδιά: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
• Οικογένεια με 4 παιδιά: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι εκτός Market Pass μένουν όσοι:
– Δηλώθηκαν στην φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούμενοι.
– Πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
– Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
– Όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση έως τις 31/12/2022.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή