HOT SPOT, HOT SEAT, BULL SHIT

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
HOT SPOT, HOT SEAT, BULL SHIT

HOT SPOT: είναι αυτές τις μέρες η αγγλική λέξη που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Μιλάμε για τα σημεία συγκέντρωσης ελέγχου και ενδιαιτισμού πολιτικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Είδαμε τις αντιδράσεις των κατοίκων και της Τ.Α. της τουριστικής νήσου Κω. Απειλούν για να μη δημιουργηθεί hot spot σε παλαιό στρατόπεδο της νήσου. Οι αντιδράσεις είναι παράλογες. Ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος αν δεν έχει αρκετές πληροφορίες, δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά των κατοίκων. Ας βάλουμε λίγο την φαντασία μας να δουλέψει ή ας ανατρέξουμε στα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού.

Oι πρόσφυγες λοιπόν, με την βοήθεια των παράνομων Τούρκων διακινητών άδειαζαν είτε στην στεριά, είτε στη θάλασσα καραβάνια μεταναστών που πνίγονταν μαζί με τα παιδάκια τους στα μεσοπέλαγα, ή κατάφερναν να βγουν μετά μυρίων κινδύνων στην στεριά. Δεν ήξεραν πού να πάνε και γύρναγαν από εδώ και από κει και «λιαζόντουσαν» μέχρι να έρθει καράβι να επιβιβαστούν για Πειραιά. Εκείνη την εποχή οι τουρίστες γινόντουσαν μάρτυρες της ανοργανωσιάς των αρχών, της εκμετάλλευσης των προσφύγων, αλλά και του αλτρουισμού μερικών κατοίκων. Δεν είδαμε να πλήττεται ο τουρισμός με αυτές τις θλιβερές εικόνες. Τώρα πώς γίνεται να οργανώνεται η όλη κατάσταση, να μαντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο οι πρόσφυγες, να μην κυκλοφοράνε αδέσποτοι στο νησί και να αντιδρούν οι κάτοικοι μαζί με την Τ.Α. με το επιχείρημα ότι θα πληγεί ο τουρισμός;
Μέχρι τώρα η υποδοχή των μεταναστών ήταν εντελώς ανοργάνωτη και γινόταν μπάχαλο. Έχω προσωπική αντίληψη από την Μυτιλήνη που επισκέφτηκα στο τέλος του περασμένου Οκτώβρη. Εκεί, στην πόλη της Μυτιλήνης και όχι στο νησί Μυτιλήνη, όλοι έχουν πλουτίσει, από ταξιτζήδες, ξενοδόχους, εμπόρους ρούχων, νερών, κινητών τηλεφώνων κ.τ.λ. Γινόταν και γίνονται αγώνες δρόμου για το ποιος θα προλάβει τον πνιγμένο να του αρπάξει τα λεφτά. Άλλοι σκοτώνονταν για να αρπάξουν  τις εξωλέμβιες μηχανές. Τα μπουκάλια νερού πανάκριβα, τα κινητά 5 ευρώ η φόρτιση, τα ταξί ληστρικά όπως και τα ξενοδοχεία. Στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στα Μόρια, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, οι πρόσφυγες καθώς ήταν ανεξέλεγκτοι, κατέστρεψαν όλους τους ελαιώνες γιατί τους γέμισαν πλαστικά μπουκάλια, παλιόρουχα και σκατά. Οι άνθρωποι δεν μάζεψαν καθόλου ελιές. Αυτό το μπάχαλο προσπαθούν να διορθώσουν τα hot spot και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών Ζαν Άσελμπορν «Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιος μας χτυπάει την πόρτα, τόνισε». Υπάρχει λογικός άνθρωπος που διαφωνεί με την παραπάνω δήλωση; Προφανώς όχι.
Ποιος διαφωνεί; Πάλι είναι προφανές. Διαφωνεί αυτός που χάνει από την οργάνωση της διαμονής των προσφύγων. Δεν θα πουλάνε πανάκριβα το νερό, ούτε το τηλέφωνο 5 ευρώ τη φόρτιση, ούτε τις ληστρικές τιμές στο φαγητό.
Αυτά θα πάψουν με τα hot spots και έτσι δικαιολογούνται οι αντιδράσεις. Η Ιταλία με λιγότερους πρόσφυγες είναι έτοιμη και η Ελλάδα που την συνέφερε περισσότερο από όλους να έχει host spot κινδυνεύει να βγει από το Σένγκεν γιατί δεν τα έχει ακόμη οργανώσει. Και δεν ήταν η οικονομική αδυναμία να το κάνει ούτε προφανώς η έλλειψη χώρων. Ήταν καθαρά η απουσία πολιτικής από το κυβερνητικό επιτελείο. Η άποψη του «είμαστε όλοι μετανάστες» καθορίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον τομέα και έτσι φτάσαμε στο αμήν. Με τις απειλές εξόδου από το Σένγκεν και με τους φράχτες στα Σκόπια η κυβέρνηση τρέχει να τα οργανώσει και δεν πρόλαβε να κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς ώστε να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις όπως στην ΚΩ και αλλαχού.
HOT SEAT λοιπόν κατάντησε το ζήτημα αυτό για την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων «γραβατοφορεμένων» επαγγελματικών τάξεων. Βλέπουμε ότι στην Ελλάδα του σήμερα κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Όλες οι αντιδράσεις εκτός των άλλων έχουν και σαν βάση την απουσία εμπιστοσύνης του λαού απέναντι στην κυβέρνηση και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Έτσι όπως έφεραν τα πράγματα οι κυβερνώντες, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά. Για το ασφαλιστικό στην ουσία οι θεσμοί θέλουν το κόστος συντάξεων να μην υπερβαίνει το 12% του ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μειώνεται είναι επόμενο να μειώνονται οι συντάξεις. Αν είχαμε διπλάσιο ΑΕΠ θα είχαμε πρόβλημα από τις συντάξεις; Προφανώς όχι. Άρα το θέμα είναι η αύξηση του ΑΕΠ και όχι η διατήρηση των συντάξεων. Το ΑΕΠ όμως δεν αυξάνεται αν δεν γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις και η αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Πρέπει να υποστηριχθεί η παραγωγή και η εργασία έναντι των μη παραγωγικών δυνάμεων σε αυτόν τον τόπο για να βγούμε από την πρωτοφανώς μακροχρόνια κρίση.
Η όλη οικονομική κατάσταση είναι πολύ προβληματική και με τις πρόσφατες αλλεπάλληλες μεγάλες πτώσεις του χρηματιστηρίου χάθηκε το 50% της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατά συνέπεια προκληθήκαν μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών του εξωτερικού. Το σήμα είναι ότι η Ελλάδα δεν πάει καθόλου καλά και αυτό υποχρεώνει επίδοξους επενδυτές να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους. Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ακόμη και να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, θα γίνουν, λόγω πτώσης τιμών, σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους που υπογράφτηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
BULL SHIT λοιπόν η υπόθεση και κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει. Πολύ φοβάμαι ότι πάμε για την τελευταία πράξη στην μακρόχρονη τραγωδία της Ελλάδας, στην οποία όλοι είναι υπεύθυνοι από λαό και πολιτικούς. Πρώτα ο λαός που βολεύεται να είναι αμέτοχος και ανεύθυνος, να τα θέλει όλα από το κράτος και να ακούει τις σειρήνες πρώτα του Σαμαρά και μετά του Τσίπρα. Πόσοι είναι αυτοί που ψήφισαν Τσίπρα και είναι αυτή τη στιγμή με τα τρακτέρ στους δρόμους; Μετά οι πολιτικοί που για να διατηρήσουν την εξουσία με όλα τα προνόμια και κέρδη, εκμαύλισαν τις λαϊκές συνειδήσεις και ξεπούλησαν τα συμφέροντα του έθνους υποκύπτοντας στις πιέσεις των παρασίτων της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα των επιδοτήσεων που έφτασε στο σημείο να μην υπάρχει Έλληνας εργάτης γης, αλλά να έρχονται εργάτες από Αλβανία και άλλα μέρη άρχισε να πνέει τα λοίσθια. Σε λίγο θα γίνει και η κηδεία της. Εκεί βλέπω να πηγαίνουν τα πράγματα με το κρατικοκομουνιστικό χαβά που έχουμε λαός και εξουσία. Τρελαίνομαι όταν ακούω από όλους τους Έλληνες ότι μας έχουν βάλει στο μάτι όλοι και θέλουν να μας καταστρέψουν αποσείοντας έτσι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Το λέω αυτό γιατί σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι κατάφεραν να βγουν από την κρίση με συλλογική προσπάθεια (κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός) και συγκεκριμένο σχέδιο που όλοι ακολούθησαν. Εδώ μας φάγανε τα Ζάππεια και οι Θεσσαλονίκες. Αν το 2010 που είπε ο Παπανδρέου για την κρίση καθόντουσαν όλοι σοβαρά να μιλήσουν, να μελετήσουν το πρόβλημα και να σχεδιάσουν λύσεις όχι μόνο δεν θα είχαμε φθάσει εδώ, αλλά θα τα είχαμε όλα ξεπεράσει και δεν θα είχαμε ούτε και τις παρενέργειες που έχουν προκληθεί. Το κακό είναι ότι συνεχίζουμε τον ίδιο χαβά και βαίνουμε ολοταχώς προς την κάθαρση όπως λέει ο Αριστοτέλης στον ορισμό της τραγωδίας. Μήπως είναι καλό αυτό; Τι λέτε;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή