Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ στην Τουρκία ανέρχεται σε πάνω από 40.000 νεκρούς και προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές γιατί, όπως λέγεται, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες κάτω από ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους καταγράφεται αυτός ο μεγάλος αριθμός θυμάτων είναι τρεις: Η μεγάλη ένταση των σεισμών σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια, το μικρό εστιακό βάθος αλλά και η κακή κατασκευή των κτιρίων. Από τις τηλεοπτικές εικόνες, είτε κατά την κατάρρευση των κτιρίων είτε αργότερα από τις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι κατασκευές ήταν κάκιστες!
Πάρτε για παράδειγμα την πολυκατοικία στην φωτογραφία: έχει στην κυριολεξία ξεριζωθεί και έχει «ξαπλώσει» πάνω στο διπλανό κτίριο. Ούτε θεμελίωση ούτε οπλισμένο σκυρόδεμα ούτε τίποτα! Μια πολυκατοικία από αυτές που βλέπεις μόνο στα παιδικά παιχνίδια.
Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν έβλεπα τους διασώστες να ξηλώνουν το μπετό στις κολώνες με τα χέρια τους λες και ήταν χωμάτινες. Ή τα τούβλα που γίνονταν σκόνη μόλις τα ακουμπούσαν! Έχει ακουστεί και έχει γραφεί από πολλές πηγές για τη «συμμορία των 5 κατασκευαστών» που είχαν χτίσει όλα αυτά τα πολυώροφα κτίρια και την ανοχή που είχε επιδείξει στις παράνομες κατασκευές τους η επίσημη πολιτεία. Μάλιστα κάπου διάβασα ότι ένας έντιμος, απ’ ό,τι απεδείχθη, κατασκευαστής, που δεν είχε σχέση με την συμμορία, επειδή τηρούσε αυστηρά τους πολεοδομικούς κανόνες και …χάλαγε την πιάτσα, οι επίσημες αρχές του επέβαλαν πρόστιμα με το αδίκημα ότι «ήταν κακομούτσουνες οι πολυκατοικίες που έχτιζε». Από αυτές όμως τις αντιαισθητικές, όπως τις έλεγαν πολυκατοικίες, δεν γκρεμίστηκε ούτε μία!
Ο Ερντογάν για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, άρχισε να συλλαμβάνει τους κατασκευαστές των κτιρίων που κατέρρευσαν. Αυτούς για τις παρανομίες των οποίων έκανε ο ίδιος τα στραβά μάτια!
Το τραγικό γεγονός των καταστροφικών σεισμών ήταν η αιτία να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και από το «θα έρθουμε ένα βράδυ» είμαστε τώρα στο «να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης». Μακάρι οι σεισμοί να είναι η αρχή μιας ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Και μακάρι η ηγεσία της γείτονος χώρας να αλλάξει μυαλά και αντί να κατασκευάζει πυραύλους Tayfun να κατασκευάζει αντισεισμικές κατοικίες για τους υπηκόους της.
Οι σεισμοί όμως στην Τουρκία έφεραν στην επιφάνεια και κάποια δικά μας θεματάκια τα οποία τα έχουμε ξεχάσει. Όπως ο αντισεισμικός έλεγχος των 80.000 κτιρίων του Δημοσίου για τα οποία έχει δωθεί εντολή να ελεγχθούν, όπως έγραψαν «Τα Νέα» το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, πριν από 22 χρόνια. Από αυτά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 25.000 και μετά από δύο δεκαετίες παραμένουν προς έλεγχο άλλα 55.000 δημόσια κτίρια. Εκτός αυτών, υπάρχουν κι άλλα 20.000 διατηρητέα κτίρια, τα οποία κινδυνεύουν από μία ισχυρή σεισμική δόνηση.
Καλό είναι να δούμε κι εμείς τα δικά μας προβλήματα και να κάνουμε τις απαραίτητες και επιβαλλόμενες παρεμβάσεις μας πριν είναι αργά.