Μεγάλο ενδιαφέρον από τα σχολεία του Γαλατσίου για την έκθεση «Νικηφόρου Βρεττάκου» στο Καμίνι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μεγάλο ενδιαφέρον από τα σχολεία του Γαλατσίου για την έκθεση  «Νικηφόρου Βρεττάκου» στο Καμίνι

Την κινητή έκθεση – χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου φιλοξένησε με επιτυχία η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο «Καμίνι», από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πολλοί ήταν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του Γαλατσίου που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαλατσίου για συμμετοχή στη διαδραστική έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετείχαν έξι τμήματα από τις τελευταίες τάξεις του 11ου Δημοτικού Σχολείου, ένα τμήμα της έκτης τάξης από το 1ο Δημοτικό και ένα τμήμα της πέμπτης τάξης από το 2ο Δημοτικό.
Η κινητή έκθεση – χρονολόγιο, η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του ποιητή, παραχωρήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαλατσίου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία φιλοξενεί το αρχείο του ποιητή. Η έκθεση ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου και συνεχίστηκε έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 και απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε μαθητές από 11 έως 14 ετών.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Εμμανουήλ Πρωτονοτάριος επισκέφτηκε την έκθεση και ενθουσιάστηκε με τον τρόπο που γινόταν η παρουσίαση, καθώς τα παιδιά σημείωναν στοιχεία από τη ζωή και το έργο του ποιητή μέσα από κείμενα και φωτογραφίες που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη και με τη βοήθεια της υπεύθυνης διοργάνωσης της έκθεσης και βιβλιοθηκονόμου, Ευαγγελίας Μυλωνά, καθώς και της βιβλιοθηκονόμου Αθηνάς Μπάρδα, παρουσίαζαν με χρονολογική σειρά τη ζωή του ποιητή στους συμμαθητές τους. Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη μοναδική βιωματική εμπειρία που έζησαν, ενώ δεν έλειψε το ενδιαφέρον για δανεισμό βιβλίων του ποιητή.
Ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό του κτήμα στην Πλούμιτσα, κοντά στον Ταΰγετο και τα μαθητικά του στις Κροκεές και το Γύθειο, από το Γυμνάσιο του οποίου αποφοίτησε.
Νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές -που δεν πραγματοποίησε- και άσκησε διάφορα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος (1930-1938) και έπειτα ως δημόσιος υπάλληλος (1938-1947) και ως φιλολογικός συντάκτης περιοδικών και εφημερίδων.
Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ.
Το 1954 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) έζησε αυτοεξόριστος σε χώρες της Ευρώπης.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ενας σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ποιητής, που διακρίνεται για τον βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πήρε μέρος σε πολλά ποιητικά συνέδρια και φεστιβάλ στο Λονδίνο, στην Αχρίδα της τότε Γιουγκοσλαβίας κ.α. Τιμήθηκε με δύο Πρώτα Κρατικά Βραβεία (1940 και 1956), το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1976), με το βραβείο Ουράνη κ.α. Το 1980 πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «αγνώστου ναυτικού» στο λιμάνι του Γυθείου.
Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν κάτοικος Αθηνών (οδός Φιλολάου) και ομιλούσε γαλλικά και ιταλικά.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991. Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει ένα λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του. Το Αρχείο του έχει δωρηθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Το 2012 κυκλοφόρησε η Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου, αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Νικηφόρου Βρεττάκου με κείμενα από διακεκριμένους ποιητές και λογοτεχνες που προλόγισε ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και την επιμελήθηκαν η συγγραφέας – καθηγήτρια Βασιλική Β. Παππά και η συγγραφέας Εύα Πετροπούλου – Λιανού.
«Έχω τρεις κόσμους. Μια θάλασσα, έναν ουρανό και έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου… Θα μπορούσα, αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα πού φτάνει ο καθένας τους. Η θάλασσα, ξέρω. Ο ουρανός, υποψιάζομαι. Για τον πράσινο κήπο μου, μη με ρωτήσετε.»
Νικηφόρος Βρεττάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή