To Aιγαίο ανήκει στο ΝΑΤΟ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
To Aιγαίο ανήκει στο ΝΑΤΟ

Στο προηγούμενο άρθρο αναρωτιόμασταν: «Τί παζαρεύουν τώρα οι Τούρκοι με τους Γερμανούς, στα πλαίσια του «μεταναστευτικού»; Σήμερα ξέρουμε. Παζαρέψαν τη μετατροπή του Αιγαίου σε γκρίζα ζώνη, «αμφισβητούμενης» κυριότητας από Ελλάδα και Τουρκία. Γι’ αυτό και θα επιδιαιτητεύεται πλέον από τους Γερμανούς του ΝΑΤΟ.

ι μέρες που ζούμε είναι ιστορικές. Μια μέρα τα βιβλία ιστορίας θα γράφουν πώς ένα ολόκληρο ελληνικό πέλαγος έγινε «ουδέτερη ζώνη», διεκδικήσιμη από την Τουρκία και αιτία συνεχών διενέξεων. Γράφαμε επίσης ότι οι Τούρκοι δουλεύουν μεθοδικά και σε βάθος χρόνου για τις επεκτατικές τους βλέψεις. Με αφορμή την τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη νήσο Κίναρο, βγήκαν στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς προπαγανδίζουν τα «δικαιώματά τους» σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Η νήσος Κίναρος φιγουράρει στη δημοφιλή εφαρμογή Google Maps, και με τουρκική ονομασία. Συγκεκριμένα, αναζητώντας το νησί στο χάρτη της εφαρμογής, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως η Κίναρος έχει δίπλα και την ονομασία στα τουρκικά: Αrdiccik Αda! Κατά τα λοιπά, στις πληροφορίες της εφαρμογής για το νησί της Κινάρου υπάρχει χαρακτηριστικό λήμμα της Wikipedia: «Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια». Το λήμμα είναι ξεκάθαρο. Συνεπώς προς τί η τουρκική ονομασία, όταν το νησί βρίσκεται ξεκάθαρα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο; Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τη νήσο Λέβιθα, η οποία και αυτή φέρει τουρκική ονομασία: Koc Baba Ada.
Η Γερμανία αποκτά τον έλεγχο της ελληνικής επικράτειας. Οι  Γερμανοί κατάφεραν, όχι μόνο να μας διαλύσουν οικονομικά, όχι μόνο να αγοράσουν κοψοχρονιά τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο να καταλύσουν την εθνική μας κυριαρχία ελέγχοντας τη δημοσιονομική αυτοτέλεια της χώρας, αλλά να καταλάβουν πλήρως τον έλεγχο του Αιγαίου. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ουσιαστική «κατοχή» και μάλιστα χωρίς να προκύψει πολεμική σύρραξη. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή «χωρίς καθυστέρηση» ισχυρής ναυτικής δύναμης, με σκοπό την παρακολούθηση των προσφυγικών κυμάτων που προέρχονται από την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών. Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά). Ναι, η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ και η εποπτεία του Αιγαίου θα γίνεται από τη Γερμανία!
Όπως φάνηκε και στο παρελθόν, η Τουρκία ακολουθεί σταθερά μια γεωστρατηγική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με την έκδοση NOTAM, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της συντριβής του ελληνικού ελικοπτέρου, στην περιοχή όπου ενεργούσαν έρευνα οι ελληνικές δυνάμεις στην Κίναρο, με την Άγκυρα να αμφισβητεί επίσημα τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που αναμένεται να κάνει και στο μέλλον σε μεγαλύτερη ένταση, με αφορμή τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.
O διοικητής της νατοϊκής δύναμης SNMG 2 Γερμανός ναύαρχος Jörg Klein, αποφάσισε να δώσει στις περιοχές περιπολίας ονομασίες αρχαίων φιλόσοφων. Μία περιοχή την είχε ονομάσει Πλάτωνα, την άλλη Αριστοτέλη κλπ. Αλλά και γι’ αυτό το ζήτημα η Τουρκία έθεσε βέτο, θέλοντας να δείξει ότι είναι πολλές περιοχές υπό αμφισβήτηση. Ο Γερμανός διοικητής της νατοϊκής ναυτικής δύναμης που έχει αναλάβει τις περιπολίες υπαναχώρησε και άλλαξε τις «κωδικές ονομασίες» στις περιοχές ώστε να μην ενοχλείται η Τουρκία! Ονόμασε τις περιοχές… Α1, Α2 κοκ… Η Τουρκία δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ούτε την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια για να καταδείξει τις θέσεις της για το Αιγαίο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τις γκρίζες ζώνες, επιχειρεί να αποσυνδέσει οτιδήποτε μπορεί να ταυτίζει Ελλάδα και Αιγαίο. Πριν μερικές μέρες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το Αιγαίο χρησιμοποίησε τον όρο «νατοϊκά ύδατα».
Πρόβλημα υπάρχει και με τον ελληνικό εναέριο χώρο: Ενώ θεωρητικά η επιχείρηση σέβεται την ελληνική κυριαρχία, υπάρχει πρόβλημα με τη διαφορά των 6 και 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου. Από το 1960 με απόφαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (MC 66/1), για τους σκοπούς της συμμαχίας ταυτίζονται τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα των κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της νατοϊκής επιχειρήσεως στο Αιγαίο θα γίνονται σεβαστά μόνον τα 6 από τα 10 μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου.
Τα Δωδεκάνησα αφήνονται εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού παρότι το 25% των μεταναστευτικών ροών εντοπίζεται στην περιοχή τους. Την εξαίρεση ζήτησε η Τουρκία για δύο λόγους, όπως γράφει ο καθηγητής Α. Συρίγος. (α) Η Τουρκία μετά την κρίση στα Ίμια δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία οριοθέτησης που υπέγραψε το 1932 με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα. Εάν αποδεχόταν τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα όρια εμμέσως. (β) Η Τουρκία θεωρεί ότι τα Δωδεκάνησα παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947. Ακόμη και όταν αμερικανικά πολεμικά πήγαιναν παλιά στη Ρόδο για επίσκεψη, η Τουρκία διαμαρτυρόταν στις ΗΠΑ. Εάν σήμερα δεχόταν την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δεν θα είχε έρεισμα μετά το τέλος της επιχείρησης να επαναλάβει τους ισχυρισμούς της.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το τούρκικο Ωκεανογραφικό «TCG CESME» ετοιμάζεται να βγει εκ νέου στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ΠΝ. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζουμε ότι η νήσος Κίναρος περιλαμβάνεται  στον πίνακα των 152 νησιών του Αιγαίου που αμφισβητούνται από την Τουρκία.
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε το μέγεθος των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης, αφού γίνεται εμφανές πως η κυβέρνηση δίνει τα διαπιστευτήρια της, απεμπολώντας όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή