Ν.Ανδρουλάκης:Ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι προσφυγικές ροές”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν.Ανδρουλάκης:Ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι προσφυγικές ροές”
Παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη

““Ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι προσφυγικές ροές” και παράλληλα “εμπλέκει την επίλυση ενός ανθρωπιστικού ζητήματος με τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας” τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καθυστερημένη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να μη δίνει κανένα δικαίωμα στην εκβιαστική σύνδεση των δύο ζητημάτων, όπως επιδιώκει η Τουρκία.
Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Ανδρουλάκη:
Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μία πρόκληση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Τουρκία αλλά πάνω από όλα είναι ένα κίνητρο για την γειτονική χώρα, ώστε να προχωρήσουν οι θεμελιώδεις, θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι το κίνητρο έχει γίνει άλλοθι για τον κ. Ερντογάν, ένα άλλοθι εσωτερικής κατανάλωσης που το χρησιμοποιεί μόνο όταν θέλει να φαίνεται προνομιακός συνομιλητής της Δύσης. Χαίρομαι που η κυρία Κάτι Πίρι στην Έκθεση προσπαθεί να κάνει πάλι το “άλλοθι- κίνητρο” για τον Τουρκικό λαό.
Θέλω να υπογραμμίσω κάποια θέματα που είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω όπως είναι τα εξής:
•  Η Τουρκία δεν άρει το casus beli προς την Ελλάδα και συνεχώς έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) η οποία αποτελεί και μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.
•  Η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Το ζήσαμε πέρσι με την Κυπριακή ΑΟΖ και τις κινήσεις του πλοίου Barbaros.
•  Η Τουρκία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και δεν γίνεται η μεταβίβαση της περίκλειστης Αμμόχωστου στη διοίκηση των ΗΕ σύμφωνα με το Ψήφισμα ΣΑΗΕ 550 του 1984Επίσης, παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση στον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης, κάτι που φάνηκε με τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, με την συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους και βέβαια με τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό, που έχει οδηγήσει σε πολύνεκρη σύρραξη.
Τέλος θα ολοκληρώσω με το θέμα του προσφυγικού που παρόλο που υπάρχει μία συμφωνία από τον Νοέμβριο, ο κ. Ερντογάν δεν την υλοποιεί με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα γιατί δεν μειώνονται οι προσφυγικές ροές και μάλιστα προσπαθεί συγχρόνως να εμπλέξει το προσφυγικό μεταναστευτικό – το οποίο είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με την ατζέντα του για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Εμείς οφείλουμε να είμαστε κάθετοι και να μην δίνουμε κανένα δικαίωμα αν συνδέονται εκβιαστικά τα δύο ζητήματα προς όφελος και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ειρήνης και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή