Ή προχωρήστε ή παραμερίστε

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σύντομη Αναφορά στον πολιτικό και κοινωνικό Διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ανασύνθεση και ανασύσταση του Σοσιαλιστικού Κινήματος με βασικό πρόσταγμα της βάσης προς τις κορυφές το δίλημμα

Φίλες και Φίλοι,
Τα αγωνιστικά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι σαστισμένα, απογοητευμένα και αγανακτισμένα, αυτά που πλέον είναι διασκορπισμένα σε διάφορες πολιτικές κινήσεις ή απομονωμένα στο περιθώριο, ήρθε η ώρα να μιλήσουν. Να μιλήσουν και:

Α. ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ
– Τους Διαστρεβλωτές της ιδεολογικής μας ταυτότητας που διαλαλούσαν στη θεωρία την Σοσιαλιστική Πορεία του Κινήματος ενώ στην πράξη, με πολιτικάντικες πρακτικές, ξερίζωναν κάθε τι το προοδευτικό.
– Τους Εκμεταλλευτές της κομματικής δράσης που στα λόγια τόνιζαν, με κομπασμό, τη θεσμική λειτουργία του κόμματος και στην πράξη συγκροτούσαν ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας, συμφερόντων, περιθωριοποιώντας κάθε διαφορετική φωνή.
– Τους Αμαυρωτές της κοινωνικής εικόνας του πολιτικού μας χώρου, που ξεχνώντας πολύ γρήγορα την καταγωγή τους, ενσωματώθηκαν στο Σύστημα, με αποτέλεσμα σε προσωπικό επίπεδο να επιλέξουν τη συναλλαγή για τις καρέκλες. Να βουλιάξουν βαθιά στη διαφθορά και να αφεθούν αδίστακτα στους εφήμερους «παραδείσους». Σε πολιτικό επίπεδο δε να ζαλιστούν από τις Σειρήνες της Αστικής Κίρκης και έτσι να δακτυλοδείχνονται σήμερα ως αποκρουστικά κοινωνικά δείγματα ενός απύθμενου εκφυλισμού. Με τελική εξέλιξη αυτοί μεν να κλειστούν ερμητικά στο χρονοντούλαπο της χλεύης και της απαξίωσης και, βέβαια, όχι όλοι. Το ΠΑΣΟΚ δε να πέσει σε πλήρη ανυποληψία και η χώρα σε διεθνή πολιτική και οικονομική μαστίγωση.
– Τους Αιώνιους Εξουσιαστές, που προκειμένου να διασώσουν καρέκλες, κυκλώματα και τα σχετικά ωφελήματα, μετακινούνται πολύ εύκολα και γρήγορα από εξουσιαστικό «χωρίον» σε εξουσιαστικό «χωρίον» παριστάνοντας μάλιστα και τους άφθαρτους παρότι οι περισσότεροι έχουν μεγάλη ευθύνη για τον εξευτελισμό δεδομένου ότι ήσαν πάντα σε θέσεις εξουσίας, είτε ως υπουργοί είτε ως βουλευτές είτε ως γενικοί γραμματείς είτε ως περιφερειάρχες είτε ως νομάρχες είτε ως δήμαρχοι είτε ως μόνιμοι συνδικαλιστές.
– Τους Πλουτιστές και Φαγοποτιστές, που ρούφηξαν με κάθε τρόπο το ιδεολογικό και πολιτικό μεδούλι αλλά και κάθε ηθικό πλεονέκτημα αυτού του μεγάλου Κινήματος.
– Τους Εισχωρητές από άλλους πολιτικούς χώρους, που βρίσκοντας ορθάνοιχτες τις πόρτες και τα παράθυρα της Πασοκικής Ασυδοσίας, μπήκαν μέσα με αλαζονικότητα και περισσή ειρωνεία – πολλοί με φανταχτερή αριστερίζουσα ενδυμασία – απολαμβάνοντας αχόρταγα την εξουσιαστική ηδονή και σφιχταγκαλιασμένοι με τους πιο πάνω γηγενείς Πασοκτζήδες οδήγησαν το καράβι της χώρας στα βράχια, αποφεύγοντας μάλιστα και το πικρό ποτήρι της κατακραυγής, τονίζοντας θρασύδειλα με στεντόρια φωνή και συνέχεια ότι «εμείς δεν ευθυνόμαστε γιατί δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ» παρότι είχαν πολλές φορές και περισσότερες απολαβές.
– Τέλος, και τους Σημερινούς Ταμπελιστές που, οχυρωμένοι ακόμη πίσω από το όνομα και το σήμα, συμπεριφέρονται ως κομματικοί αγάδες. Δεν μπορούν να αντικρύσουν κατάματα τη σημερινή οδυνηρή κατάρρευση με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε ειλικρινείς πρωτοβουλίες και όχι υποκριτικές, εκμηδενίζοντας τους αυταρχισμούς και την τακτική των αποκλεισμών ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση που απαιτεί η Σημερινή Αναγκαιότητα. Σημειώνοντας δε και να μην ξεχνιόμαστε ότι κάποιοι και από αυτούς είχαν την ίδια πολιτική και αξιακή συμπερφορά με τους αναφερόμενους παραπάνω με στόχο να διατηρούν σε διάρκεια θέσεις και αξιώματα.
Προχωρώντας τώρα παρακάτω, πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα ότι πέρα από το θλιβερό και κατακριτέο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε και ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπάρχει η πολιτική υποχρέωση:


Β. ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ
Ενδεικτικά αναφέρω ότι:
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ των Ιδεών, των Αρχών και των Αξιών.
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που συνέβαλε στην ανάταση της χώρας τα πρώτα χρόνια μετά τη Δικτατορία.
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που σφυρηλάτησε την πατριωτική συνείδηση απέναντι σε διάφορες εθνικές εξαρτήσεις.
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά στήριξε τους εργαζόμενους θεσμικά και οικονομικά.
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που προώθησε και κατοχύρωσε Δημοκρατικές και Κοινωνικές Αλλαγές, κυρίως στο συνδικαλισμό, στους Συνεταιρισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα αν στη συνέχεια, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, τα διάφορα κατεστημένα τούς κατάντησαν πελατειακούς μηχανισμούς εξουσίας.
– Υπήρξε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που προχώρησε πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της πολιτικής δράσης αλλά διάφοροι μηχανισμοί και συμφέροντα, εντός και εκτός, του Κινήματος άλλοτε τους εμπόδιζαν να προχωρήσουν και άλλοτε τους απέρριπταν συνολικά με τελικό σκοπό να μην εφαρμοστούν.
Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να τονιστεί με έμφαση ότι για όλα τα πιο πάνω έγιναν πολλές και σκληρές μάχες, που πολλές είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μάχες τόσο μέσα στους τέσσερις τοίχους των κομματικών οργανώσεων, σε συνελεύσεις, διασκέψεις και συνέδρια όσο και σε ευρύτερους μαζικούς χώρους.
Σ’ αυτές τις εσωκομματικές, θεσμικές και κοινωνικές αντιθέσεις, έλαβαν μέρος πολλά μέλη και στελέχη κύρια σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο, που φυσικά δεν παρουσιάζονταν ούτε σε μονόστηλα εφημερίδων. Ούτε πολύ περισσότερο στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Αλλά άλλοι θυσίασαν προσωπική και οικογενειακή ζωή, άλλοι κατέστρεψαν επαγγελματικές καριέρες και άλλοι απέρριπταν ή απομακρύνονταν από θέσεις και αξιώματα γιατί δεν υπέκυπταν στις εντολές της κομματικής νομενκλατούρας.
Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γιατί στην πιο πάνω αναμέτρηση ηττήθηκε το Αγωνιστικό ΠΑΣΟΚ και επικράτησε το τυχοδιωκτικό κάθε μορφής και επιδίωξης.
Κατόπιν αυτού, φυσικό είναι η Σοσιαλιστική και Δημοκρατική Παράταξη να βρίσκεται τώρα σε πλήρη αποδυνάμωση. Εξίσου όμως φυσικό είναι ότι δεν μπορεί να αφανιστεί. Γι’αυτό απαιτείται Άμεσα Νέα Σοσιαλιστική Συσπείρωση και πορεία και για το λόγο αυτό επαναφέρεται αβίαστα το αναφερόμενο στην αρχή πρόσταγμα προς τους Ηγεμονίζοντες κάθε πλευράς με το Δίλημμα «Ή προχωρήστε ή παραμερίστε».
Με εμφανή στόχο να καλυφθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για ένα
ΕΝΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΑΙ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο οποίο να μπορούν να λάβουν μέρος όλοι είτε βρίσκονται εντός των τειχών του σημερινού ΠΑΣΟΚ είτε όχι, είτε συμμετέχουν σ’άλλες παρεμφερείς πολιτικές κινήσεις, είτε απογοητευμένοι παρακολουθούν με λύπη τα συμβαίνοντα.
Με λίγα λόγια χωρίς αποκλεισμούς, εκτός βέβαια από τους φαγοποτιστές και τους τυχοδιώκτες, και με μοναδική πρόθεση να θέλουν πραγματικά την ενωτική πορεία.
Σ’αυτό το Συνέδριο είναι ενδεδειγμένο να συζητηθούν από την Αρχή όλα τα ζητήματα όπως:
– Ιδεολογικές Γραμμές και Θέσεις
– Πολιτικές Πρωτοβουλίες και Συνεργασίες
– Κοινωνικές Αναφορές και Προσβάσεις
– Οργανωτικές Δομές και Κινηματικές Λειτουργίες
– Πρακτικές εφικτές και εφαρμόσιμες με Δημόσιο Λόγο, την Αλήθεια και Μόνη την Αλήθεια
Επειδή όμως τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται και από πολλές πλευρές γι’αυτή την Ενωτική Πορεία αλλά στην πράξη δεν φαίνεται να προχωράει ουσιαστικά, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι απαραίτητο. Γι’αυτό και η Αγωνιστική Βάση πρέπει να αντιδράσει μήπως ταρακουνηθούν και οι κορυφές δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει τώρα η ζητούμενη Ενότητα, δεν θα υπάρξει ποτέ! Καθόσον πολύ γρήγορα και τα τελευταία πολιτικά σημεία αυτού του Κινήματος θα διασκορπιστούν από τον αέρα των διαφόρων συμφερόντων και στον ελάχιστο κοινωνικό ιματισμό του θα βάλουν πελατειακό κλήρο οι ένθεν και ένθεν.
Κλείνω αυτή τη σύντομη αναφορά με την ελπίδα ότι συμβάλλει στην Προοπτική να υπάρξουν Ενωτικές Αγωνιστικές Συσπειρώσεις (Ε.Α.Σ.) από τη βάση μέχρι τις κορυφές. Ή τουλάχιστον σε Νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο που γνωριζόμαστε καλύτερα. Αλλά να εξηγούμαστε: αν συμβεί αυτή η Συσπείρωση ή όχι δεν το γνωρίζω. Αυτό η ζωή θα το δείξει. Ας προσπαθήσουμε όμως και βλέπουμε.
Γαλάτσι 2/2016
Φιλικά και συντροφικά,
ΗΛΙΑΣ Ν. ΜΙΜΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή