Ανησυχητικές εξελίξεις για το δασόκτημα Βέικου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ανησυχητικές εξελίξεις για το δασόκτημα Βέικου

Αρνητικές για την πόλη μας και ανησυχητικές για τις μελλοντικές εξελίξεις του δασοκτήματος Βέικου ήταν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη του Δήμου Γαλατσίου καθώς μέρος της έκτασης του Λόφου Κόκκου, 80 στρεμμάτων περίπου, χαρακτηρίστηκε χορτολιβαδικό, χάνοντας τον χαρακτήρα της δασικής – αναδασωτέας έκτασης. Εξέλιξη που θέτει τη δημοτική αρχή σε αυξημένη επαγρύπνηση, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, οπότε και συζητήθηκε το θέμα. «Πρέπει αυτό και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές να κάνει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου για το σύνολο της έκτασης» είπε χαρακτηριστικά.

Στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής, 2/6/2023, δημοσιεύσαμε το Υπόμνημα που κατέθεσε ο φορέας «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς την προαναφερόμενη Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη, όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα τεκμήρια πιστοποίησης του δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής του Λόφου Κόκκου και του Άλσους Βέικου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου.
Όπως δήλωσε και ο κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, μέλος της «Δράσης», τοποθετούμενος επί του θέματος κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή εξέτασε 91 τεμάχια, ιδιοκτησίας Ελένης Μάλαμα, συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων, στην περιοχή του Λόφου Κόκκου, τα οποία μέχρι πρότινος σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις και τα επίσημα έγγραφα χαρακτηρίζονταν ως δασικά ή δασικά – αναδασωτέα. Όλα αυτά πλέον κρίθηκαν από την Επιτροπή ως χορτολιβαδική έκταση, χάνοντας τον χαρακτήρα του δάσους. «Εμείς ανησυχούμε πολύ και απορούμε γιατί δεν αναγνωρίστηκαν αυτές οι ιδιοκτησίες ως δασικές, ούτε τώρα αλλά ούτε παλιότερα; Πώς και τί έγινε και η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν της παλιότερα έγγραφα όπου αυτές αναφέρονταν ως δασικές; Το δασικό – αναδασωτέο αποτελεί για εμάς τα Άγια των Αγίων γι’αυτό και βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Και πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση και να παρέμβουμε, να πιέσουμε όπου και όπως μπορούμε ώστε το Χ.Χ., δηλαδή ο χορτολιβαδικός χαρακτήρας, να πέσει! Σύντομα θα εξεταστούν κι άλλα 42 τεμάχια, 23,9 στρεμμάτων και το Γαλάτσι πρέπει να πιέσει για την προστασία ολόκληρης της έκτασης» είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Με τη λέξη «δυστυχώς» ξεκίνησε την εισήγησή του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος σε κάθε τόνο υπογράμμιζε πως «θα πρέπει να ξυστούμε με τα δικά μας νύχια και να μην περιμένουμε βοήθεια από κανέναν άλλον», αφήνοντας σαφείς αιχμές για άλλους εμπλεκόμενους φορείς που μέχρι πρότινος «μας διαβεβαίωναν ότι το δασόκτημα Βέικου δεν κινδυνεύει. Δυστυχώς, αυτές οι αποφάσεις ελοχεύουν κινδύνους για το μέλλον της έκτασης – ολόκληρης της έκτασης. Χαρακτηρίζει κάποιες από αυτές χορτολιβαδικές αφαιρώντας τους τον δασικό χαρακτήρα και αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχουμε ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις για την πόλη μας» είπε ο κ. Δήμαρχος και συνέχισε:
«Εμείς θα προσφύγουμε, φυσικά, εναντίον των αποφάσεων αυτών στο ΣτΕ και θα ασκήσουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση με δια ζώσης παρουσία και κατά την εξέταση άλλων αντιρρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, προέκυψε κι έναν ακόμα ζήτημα εξίσου ανησυχητικό. Αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με τη βοήθεια καμίας κυβέρνησης. Πρέπει εμείς, μόνοι μας, να κάνουμε τον δικό μας αγώνα. Εμείς ωστόσο θα πιέσουμε ώστε με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να διεκδικήσουμε λύση με Προεδρικό Διάταγμα ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου με ό,τι τέλος πάντων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε δύο πράγματα: πρώτον την διατήρηση του δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα της έκτασης και δεύτερον να μην αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ αναφορικά με το καθεστώς των οικιστών, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει σε παλιότερη συζήτηση ο κ. Χαραλαμπίδης.
»Επίσης, να σας πω ότι έχουμε κι άλλες άμυνες εκτός από το ΣτΕ. Έχουμε το Π.Δ. του ‘80, έχουμε τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως Μητροπολιτικό Πάρκο και για να μην αρχίσω τώρα να απαριθμώ το πλήθος άλλων αποφάσεων που χαρακτηρίζουν την έκταση ως δάσος, να πω το εξής: θα πρέπει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και το επόμενο που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές να κάνει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου για το σύνολο της έκτασης. Το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις που λαμβάναμε από εμπλεκόμενους φορείς ότι η έκταση δεν κινδυνεύει. Γι’αυτό και προτείνω να πάει αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιρρήσεων ώστε να νοιώθουν την αναπνοή μας! Θεωρώ πως όλοι εδώ μέσα, ακόμα κι αν ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες, συμφωνούμε πως πρέπει να αγωνιστούμε για την πόλη μας. Θα χρειαστεί να ξυστούμε με τα δικά μας νύχια και να μην περιμένουμε βοήθεια από κανέναν άλλον! είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος.

Σύμφωνος με τα όσα είπε ο κ. Δήμαρχος αλλά επιρρίπτοντας ευθύνες στο αστικό κράτος και την πολιτική του, ήταν στην τοποθέτησή του ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου. «Και σ’αυτή την υπόθεση φαίνονται ξεκάθαρα οι ευθύνες του αστικού κράτους και η επιβεβαίωση όλων όσων λέμε όλα αυτά τα χρόνια. Αποδεικνύεται ότι για όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, ποτέ δεν θα μπει κάτω από τις ανάγκες μας, κάτω από τις ανάγκες του λαού. Είναι τυχαίο ότι 200 στρεμμάτα στον Αστέρα Βουλιαγμένης μετατράπηκαν από δασική έκταση σε χορτολιβαδική για τις ανάγκες του Αστέρα; Δυστυχώς, οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία για το περιβάλλον αλλά κι εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Και αλήθεια, τί έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Μητροπολιτικό Πάρκο; Τί διατάξεις πέρασε για την προστασία του; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τί έκανε;
»Κύριοι, αυτές είναι επιλογές πολιτικές και αποδεικνύουν τις ευθύνες του αστικού κράτους που υπονομεύει ακόμα και το περιβάλλον γι’αυτό κι εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το αστικό κράτος δεν μπορεί να μας σώσει. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Συλλήβδην όλα τα 80 στρέμματα κρίθηκαν χορτολιβαδικά! Αντιλαμβάνεστε πού φτάσαμε; Δεν φέρνουμε αντιρρήσεις σε όσα είπε ο κ. Δήμαρχος και επιβάλλεται να πάμε στο ΣτΕ για ό,τι ακολουθήσει. Όμως πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία του Γαλατσίου. Αυτό που έκανε το κίνημα της πόλης τη δεκαετία του ‘80, πρέπει να το ξανακάνει. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε.»

Την ανάγκη να κρατήσουμε μια σκληρή γραμμή αντίστασης επεσήμανε η κα Αγγέλικα Σαπουνά, της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού». «Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΣτΕ και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι αργήσαμε. Τώρα είναι ανάγκη να κρατήσουμε μια σκληρή γραμμή αντίστασης αλλά όλοι γνωρίζαμε το καθεστώς στο Λόφο Κόκκου. Όλοι γνωρίζαμε τα θέματα ιδιοκτησίας των οικιστών και πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς, νομίζω ότι αργήσαμε. Εγώ δεν ζούσα πάντα στο Γαλάτσι για να έχω ζήσει τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας για το Άλσος Βέικου αλλά είμαι σύμφωνη να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και σε όποιο επίπεδο χρειάζεται. Από πλευράς μου, οφείλω να αναγνωρίσω το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ανήκω σ’αυτόν, ότι δεν ενεργοποίησε τις διατάξεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο σημείο όμως που έχουμε φτάσει, πιστεύω ότι πρέπει επειγόντως να λάβουμε όλες τις νομικές κι όχι μόνο πρωτοβουλίες που πρέπει για να σώσουμε το δασόκτημα Βέικου.»

Πέντε προτάσεις κατέθεσε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», χαρακτηρίζοντας «ως μόνο θετικό το γεγονός ότι όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους για το δάσος Βέικου και ότι η δημοτική αρχή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πια την πραγματικότητα» και συνέχισε: «Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν μετατρέψει προς το δυσμενέστερο το δασικό χάρτη. Γιατί λοιπόν να γλιτώσει από αυτό το δασόκτημα Βέικου; Πλέον, κύριοι, είναι η ώρα της δράσης, της αποφασιστικής δράσης. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ότι θα χτίσουν οι ίδιοι οι οικιστές αλλά ότι αυτή περιοχή θα πέσει στα χέρια μεγάλων εταιριών real estate που θα φτιάξουν ένα νέο Γαλάτσι στο σημείο αυτό. Γι’αυτό και μεις προτείνουμε τα εξής:
«Πρώτον, τη συγκρότηση μιας μόνιμης νομικής και τεχνικής ομάδας που θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Κι εδώ θέλω να προτείνω στον κ. Δήμαρχο να συνεργαστεί με τον κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Μιχάλη Δεγλερή, του αείμνηστου Προέδρου του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. Δεύτερον, πρέπει ο Δήμος πια να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τρίτον, υπάρχει σαφής ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών για τον εμφανή κίνδυνο οικοδόμησης του Άλσους Βέικου. Να έχουμε την κοινωνία με την πλευρά μας στον αγώνα αυτό. Τέταρτον, το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον ΣΠΑΤ (ο οποίος τηρεί μια ανησυχητική σιγή) και τους φορείς της πόλης να προχωρήσει σε μια αναδάσωση σε σημείο της έκτασης. Και πέμπτον, απαιτείται μια έμπρακτη μεταμέλεια από τον Δήμο Γαλατσίου για ενέργειες του παρελθόντος, οι οποίες άνοιξαν την όρεξη σε όσους επιβουλεύονται την οικοπεδοποίηση του Άλσους, για παράδειγμα τον μικρό ναΐσκο. Αυτές τις κινήσεις θα τις βρούμε μπροστά μας.»

Το σίγουρο είναι πως ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου του λεκανοπεδίου της Αττικής «έχει πάρει φωτιά». Και η φωτιά βρίσκεται στο Γαλάτσι, στο σπίτι το δικό μας, και όπως πολύ σωστά λέει και ο Δήμαρχος, αν δεν σώσουμε εμείς το σπίτι μας, δεν θα το σώσει κανείς άλλος! Δυστυχώς, η ασφυκτική δόμηση και η έλλειψη επαρκών για μια υψηλή ποιότητα ζωής κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην πόλη μας δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο αγώνας για τη διάσωση του Άλσους Βέικου είναι μονόδρομος!

Πήγαινε στην κορυφή