Σωκράτης Φάμελλος : Η Βουλή δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια της μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σωκράτης Φάμελλος : Η Βουλή δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια της μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές

Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel»:

Στην επίσκεψή του με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος στην αρχή της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «One Channel» και στη δημοσιογράφο, Μάιρα Μπάρμπα.

«Δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στο επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη της πυροσβεστικής αλλά και γενικά της πολιτικής προστασίας κάνουν το καλύτερο δυνατό, με βάση το διαθέσιμο εξοπλισμό. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο συντονισμό των επιχειρήσεων αλλά μάς ενδιαφέρει ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τις πυρκαγιές. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση και τις ευχαριστίες μας σε όλες και όλους που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της φωτιάς. Και τα συλλυπητήριά μας για τους δύο ήρωες πιλότους που έχασαν τις ζωές τους εν ώρα καθήκοντος αλλά και για τους τρεις πολίτες που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών».

«Συζητήσαμε το κατά πόσον η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες δασικές πυρκαγιές, όπου εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη γιατί εκεί υπάρχει καθυστέρηση και ελλείμματα».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει εγκεκριμένη Πολιτική Πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Η κυβέρνηση ΝΔ όμως σταμάτησε το Πρόγραμμα δασοπροστασίας 5000 εργαζόμενων. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν συναινέσεις αλλά η κυβέρνηση δεν συνέχισε θετικές πρωτοβουλίες που καταφέραμε ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων».

«Για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας χρειαζόμαστε διαθέσιμα μέσα, στελέχη και εξοπλισμό, όχι μέσα στο καλοκαίρι, αλλά από τον Μάρτιο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε ως κοινωνία 3.600 κενά θέσεων στην πυροσβεστική, άρα πρέπει να προχωρήσουμε στη στελέχωση. Υπάρχουν πολλοί εποχικοί δασοπυροσβέστες οι οποίοι μένουν εκτός της Πυροσβεστικής, δεν τούς δόθηκε η απαιτούμενη σημασία την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και παίρνουμε ένα πολύ σκληρό μάθημα τώρα. Η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί με πρόληψη. Και όχι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, όπως η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης μετά την τεράστια καταστροφή στην Αττική και στην Εύβοια το 2021. Ο νόμος δε της πολιτικής προστασίας του 2020 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά μπήκε σε αναστολή. Γιατί τον νομοθέτησε άραγε η κυβέρνηση;»

Πρόσθεσε πως η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή που μπορεί πιθανά να εξελιχθεί σε καταστροφή: «πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δράσεις μας. Την πρώτη ευθύνη έχει η πολιτεία και αυτό είναι ένα μπαλάκι που προσπάθησε η κυβέρνηση λανθασμένα να πετάξει στους Δήμους».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρατάει ήπιους τόνους όσο εξελίσσονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης αλλά, κακώς ό κ. Μητσοτάκης είχε δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι»: «έπρεπε να τονίσει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, πως υπάρχει περίπτωση να μη φτάσουν οι δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον. Εμείς ζητάμε να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Όταν η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν έχουμε και θύματα η Βουλή δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια της γιατί υπηρετούμε την κοινωνία. Δε λάβαμε απάντηση για αυτό από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε, μίλησε και έφυγε χωρίς να μου δώσει ο κ. Τασούλας τη δυνατότητα να του απαντήσω».

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε εχθές είπε: «στηρίξαμε τις διατάξεις για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπάλληλους και υπερψηφίσαμε τις διατάξεις για το market pass. Ωστόσο δεν πρόκειται για νέο μισθολόγιο αλλά για απάτη, ένα απλό επίδομα 40-45 το μήνα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Άλλωστε, η ΑΔΕΔΥ, σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε, μάς εξήγησε πως όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν απέρριψαν το νομοσχέδιο. Το να δίνεις αύξηση 3% έως 5% με τέτοιο πληθωρισμό και κρίση δεν λύνει κάποιο πρόβλημα. Και μάλιστα, όταν από τη φορολογία και τον πληθωρισμό οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν περισσότερα από όσα πήραν. Σκεφτείτε πως η κυβέρνηση έχει εισπράξει 6 δισ. ευρώ παραπάνω σε φόρους από όσα υπολόγιζε το τελευταίο 18μηνο, με αυτά χρηματοδοτούν το market pass και επιδοτούν την ακρίβεια».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε το παράδοξο ο κ. Μητσοτάκης που το 2019, πριν εκλεγεί, έλεγε πως είναι κατά των επιδομάτων και τώρα έχει γίνει ο πρωθυπουργός των επιδομάτων: «ζητάμε τη μείωση ή το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ή τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και δεν το κάνει η κυβέρνηση. Γιατί; Τι κάνει για τον «πληθωρισμό απληστίας» που σύμφωνα και με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων; Είναι εξωγενές και αυτό;».

Σχετικά με την τροπολογία μεταφοράς των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο τόνισε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, με το ΣΔΙΤ το υδραγωγείο της Αττικής που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2022. Ο κ. Πέτσας ως υπουργός μιλούσε για συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλο σχέδιο αλλά υποχρεώθηκε από τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις κινητοποιήσεις των πολιτών με τις συναυλίες στη Θεσσαλονίκη να επιστρέψει τις μετοχές στο Δημόσιο».

Για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης περί κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων σχολίασε δηκτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συμφωνήσει στην κοστολόγηση προεκλογικά από κάποιον φορέα, όπως είναι για παράδειγμα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με τον όρο όμως να κατατεθεί και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. «δεν είναι κακή η ρύθμιση, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη διαφάνεια, ο κος Μητσοτάκης δεν δέχτηκε να πάμε από κοινού τα προγράμματα για κοστολόγηση».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε και έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την οικονομία που είναι προϊόν διαρκούς επεξεργασίας και αναβάθμισης: «είναι δεδομένο πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις νέες εξελίξεις, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή που δεν βλέπουμε περιλαμβάνονται στο προγραμματισμό της κυβέρνησης».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρουσίασε το πρόγραμμα του σωστά με αποτέλεσμα να μη φτάσει στην κοινωνία: «δεν διαβάσαμε τις αλλαγές στις ανάγκες και στους προβληματισμούς των πολιτών μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Εμείς έχουμε ευθύνες για τα λάθη μας. Δεν υποτιμώ φυσικά ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ένα πολύ καλό μηχανισμό προπαγάνδας, αλλά εμείς έπρεπε να δούμε ότι το πρόγραμμα μας δεν φτάνει στην κοινωνία και ότι η πολυφωνία μας μοιάζει με κακοφωνία. Με αυτήν την έννοια δεν αρκεί η αλλαγή ηγεσίας. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα με μια νέα πολιτική πρόταση. Και ως πολίτης αλλά και ως βουλευτής θέλω να ανήκω σε ένα αριστερό, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα με κυβερνητική προοπτική».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέφερε από παραφωνίες και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ο μόνος που είχε ευθύνες για την ήττα: «ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώ πως παραμένει διακριτικά σε απόσταση γιατί σέβεται τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας και θα είναι παρών την επόμενη μέρα, δίπλα σε όποιον/α εκλεγεί. Ο Πρωθυπουργός που άντεξε και τα έβαλε με τα θηρία στην Ευρώπη, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο που δε θα πάει χαμένο, που δεν μπορεί να πάει χαμένο».

Σε ερώτηση για πιθανή υποψηφιότητά του απάντησε: «Βάζω άλλες προτεραιότητες. Με ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και έγκριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανέλαβα μια μεγάλη τιμή και ευθύνη: να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος, ότι έχει σοβαρές προτάσεις, ότι μπορεί να αποτελέσει προοπτική για τη χώρα. Αυτό πρέπει να το τιμήσω και να το τηρήσω και νομίζω πως το κάνει όλο το Προεδρείο της ΚΟ. Δε σκέφτομαι την υποψηφιότητα, είναι άλλη η προτεραιότητά μου. Ωστόσο, όποιο πρόσωπο και να εκλεγεί, όσες υποψηφιότητες και αν κατατεθούν μέχρι το συνέδριο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και τους όρους ενός νέου κόμματος. Και αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κάνουμε και μπορώ να συνεισφέρω με την κοινωνία, τα ΜΜΕ, τα μέλη μας».

Σχετικά με την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε στο Συνέδριό του ποιον χώρο καταλαμβάνει στον πολιτικό χάρτη. Το χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Πρέπει να απευθύνεσαι ευρύτερα και στο Κέντρο και σε πολίτες που ψήφισαν ΝΔ, όταν θέλεις να έχεις κυβερνητική πρόταση, για να τούς προτείνουμε μια εναλλακτική προοδευτική εναλλακτική».

Ο Σ.Φάμελλος ερωτηθείς τέλος για τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε: «υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση για δώδεκα (12) χρόνια και ξέρω πως έχει ανάγκη να είναι πρώτα από όλα αυτοδιοίκηση κι όχι το φτωχό, μακρύ χέρι του κράτους. Μειώνονται οι πόροι, το προσωπικό, ιδιωτικοποιείται η καθαριότητα, αυτά είναι τα επίδικα. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων παρόλο που στις μεγάλες πόλεις και περιφέρειες πρέπει να έχει πολιτικές προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό το ζήτημα συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Αν υπάρχει για παράδειγμα κάποιο περιφερειακό σχήμα στο οποίο μπορεί να εκφραζόμαστε πολιτικά, να έχει δηλαδή στο πρόγραμμά του προτάσεις που συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και είναι αυτόνομο φυσικά θα το στηρίξουμε. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σχήμα μπορεί να έχουμε και ψηφοδέλτια με περισσότερη κομματική ταυτότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή