Παύλος Μαρινάκης : Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θέτει σε κίνδυνο την ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Μαρινάκης : Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θέτει σε κίνδυνο την ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ΠαύλουΜαρινάκη στην εφημερίδα REAL NEWS και τον Δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα:

– Υπάρχουν στοιχεία πως στις τελευταίες πυρκαγιές υπήρξαν εμπρησμοί; Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε πως «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση και τις ανθρώπινες ζωές».
Η αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται με τεράστια σφοδρότητα και δυστυχώς αυτό φαίνεται πως προκαλείται και από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχουν γίνει 158 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Για κάθε περίπτωση έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θέτει σε κίνδυνο την ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Για αυτό η Κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τους εμπρησμούς και τώρα το αδίκημα του εμπρησμού δασών με δόλο είναι αποκλειστικά κακούργημα. Οι υπαίτιοι θα βρεθούν, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν.
– Είστε ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό; Η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία. Είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμόσουμε την φιλοσοφία μας, την επιχειρησιακή μας προσέγγιση και τα αντιπυρικά μέτρα. Ήδη έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, έχουν διατεθεί κονδύλια σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους, τους έχει δοθεί η δυνατότητα να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για καθαρισμούς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρόνο με τον χρόνο ενισχύονται. Έχουμε πλέον σχεδόν 16.5000 πυροσβέστες, 40% περισσότερα πτητικά μέσα, 30% περισσότερα οχήματα. Με το σύστημα 112 ενημερώνουμε εγκαίρως τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκκενώνουν εγκαίρως την ακτίνα κινδύνου. Η ΕΛΑΣ συμβάλλει τα μέγιστα στις εκκενώσεις, όπως και το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές.
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αρχών και το 112, 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εγκαίρως από τη ζώνη κινδύνου στις πυρκαγιές της Ρόδου, 14.000 άνθρωποι από την πυρκαγιά στον Έβρο. Εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.
Οι κλιματικές συνθήκες είναι «εκρηκτικές» – το μείγμα έλλειψης υγρασίας και βροχοπτώσεων, αυξημένης θερμοκρασίας και ισχυρών ανέμων υποδαυλίζει καταστροφικές φωτιές. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε την σφοδρότητα του φαινομένου ανεξέλεγκτη και να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα μπροστά.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία: επάνω σε κάθε κρίση ή δύσκολη κατάσταση προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.
Ουδέποτε φοβηθήκαμε τη γόνιμη κριτική που στηρίζεται σε δεδομένα. Αντίθετα την αποζητούμε. Ο Πρωθυπουργός σε κάθε κρίση βγαίνει μπροστά, εκθέτει τα δεδομένα, όπως θα κάνει και στην επερχόμενη συζήτηση για το θέμα στη Βουλή, δεν φοβάται την αυτοκριτική και την μετατρέπει σε αλλαγές. Αυτή είναι η μόνη οδός διόρθωσης, βελτίωσης, εξέλιξης.
Εξυπακούεται λοιπόν πως θα γίνει απολογισμός, με πλήρη και συγκρίσιμα δεδομένα. Όμως, ξαναλέω, η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, είναι η «μεγάλη εικόνα», η απειλητική σταθερά που θα καθορίσει στο μέλλον μερικές από τις πλέον κρίσιμες στρατηγικές μας.
– Στο θέμα των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα πολίτες ανανεώνουν τις παλιές ταυτότητες ενώ υπάρχουν και κόμματα που είναι αντίθετα στις ψηφιακές. Τι λέτε;
Η Ελλάδα πράττει το αυτονόητο ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες συνοδεύονται από μία σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις παλαιού τύπου. Αρχικά είναι αδύνατο να παραχαραχθούν και προστατεύουν με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα μας.
Ακούστηκαν θεωρίες συνωμοσίας εντελώς αβάσιμες, που δεν θα έπειθαν ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι νέες ταυτότητες έχουν όλες τις αυτονόητες δικλείδες ασφαλείας ενός επίσημου εγγράφου του ελληνικού κράτους.
– Είμαστε λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εκεί. Η ακρίβεια παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Θα πάρετε άλλα μέτρα;
Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση διαχρονικά έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα στέκεται στο πλευρό των πολιτών με παρεμβάσεις που κινούνται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο και ιδιαίτερα για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Δεύτερον, με μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην άμεση και έμμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το αποδεικνύει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Σεσυνέχεια όσων έγιναν την προηγούμενη τετραετία η Κυβέρνηση αυξάνει το αφορολόγητο κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια με αποτέλεσμα ένας δημόσιος υπάλληλος να έχει μεσοσταθμικά αύξηση 1292 ευρώ ετησίως, διπλασιάζει τους πόρους για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται απέναντι σε φυσικές καταστροφές, την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Τρίτον, με την ενίσχυση των ελέγχων οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται εντατικά για την φοροδιαφυγή και τα αδικαιολόγητα κέρδη στην αγορά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί σε βάρος του κράτους ή των καταναλωτών ή να μην σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το είδαμε ήδη στις μεγάλες αλυσίδες τροφοδιανομής και σε εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, που επιβλήθηκαν σημαντικά πρόστιμα. Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού χωρίς καμία έκπτωση.
– Σε αρκετές περιοχές κατεβαίνουν και αντάρτες γαλάζιοι υποψήφιοι τόσο στις περιφέρειες όσο και στους δήμους. Σας ανησυχεί; Ειδικά για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο;
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν άξιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που να τους εκπροσωπούν και να τους εκφράζουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ξεκάθαρα τη στήριξή της μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού με την ιδιότητά του ως προέδρου της ΝΔ, στους Δήμους Αθηναίων (Κώστα Μπακογιάννη), Πειραιά (Γιάννη Μώραλη) και Θεσσαλονίκης (Κωνσταντίνο Ζέρβα), αλλά και στους Δήμους της υπόλοιπης χώρας υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που προέρχονται από την παράταξή μας και διεκδικούν είτε την επανεκλογή τους είτε το δημαρχιακό θώκο για πρώτη φορά και πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουν.
Οι εκλογές για τις περιφέρειες είναι και βαθιά πολιτικές. Οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν θα κληθούν να συνεργαστούν άμεσα με την Κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε από κοινού ακόμα περισσότερες μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες. Πιστεύουμε πως και στις 13 Περιφέρειες της χώρας οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την Νέα Δημοκρατία θα καταφέρουν να κερδίσουν. Τώρα, ειδικά για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, στις οποίες αναφέρεστε, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι που θα μπορούσε να έχει κανείς, με ικανότητα, θέληση και όραμα. Στο Βόρειο Αιγαίο ο απερχόμενος περιφερειάρχης ήταν απέναντι στην Κυβέρνηση, στην μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η οποία δικαίωσε την πολιτική της Κυβέρνησης τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αναφορικά με την Δυτική Μακεδονία, ο εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης έχει δώσει ταδιαπιστευτήριά του και πιστεύω πως θα λάβει ξανά τη στήριξη των πολιτών, απέναντι σε μια υποψηφιότητα με ευκαιριακά κίνητρα, που δεν έχουν θέση στην παράταξή μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή