Από το χωράφι, στο ράφι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Από το χωράφι, στο ράφι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό αυτά που γράφονται και λέγονται από σχετικούς και άσχετους για την τιμή του ελαιολάδου. Αυτός ο οποίος έχει γνώση του θέματος καλά κάνει και διατυπώνει τις απόψεις του. Σε εκνευρίζουν όμως αφάνταστα αυτοί που έχουν πλήρη άγνοια, ωστόσο έχουν άποψη – ισχυρή μάλιστα! – και θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν ότι είναι και η σωστή.

Θα μου πείτε ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό της φυλής μας, να είμαστε δηλαδή παντογνώστες. Μην ξεχνάμε ότι κατά καιρούς έχουμε γίνει οικονομολόγοι, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, προπονητές ποδοσφαίρου και τώρα τελευταία αγρότες.
Να πούμε τώρα δυο λόγια για την τιμή του ελαιολάδου, το οποίο έχει φτάσει να πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ 13,99 ευρώ το λίτρο! (βλ. φωτο) Το 1 λίτρο δεν είναι βέβαια 1 κιλό αλλά 915 γραμμάρια. Αν υπολογίσουμε τα 1.000 γραμμάρια που είναι το 1 κιλό, τότε θα δούμε ότι το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει 15,18 ευρώ το κιλό!
Το ελαιόλαδο που πωλείται αυτή τη στιγμή 15,18 ευρώ το κιλό είναι περσινής παραγωγής και το οποίο οι ελαιοκαλλιεργητές το πούλησαν από 4 έως 5 ευρώ το κιλό. Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα αρχίσει να φαίνεται στην αγορά σαν χύμα από τα μέσα Νοέμβρη και μετά.
Η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι είναι: 10,18 έως 11,18 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες τυποποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου καθώς και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κερδίζουν από 300 έως 350%! Αυτό δεν λέγεται επιχειρηματικό κέρδος αλλά αισχροκέρδεια! Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι; Πού, πότε και τί προέκυψε; Ουδείς γνωρίζει.
Και για εκείνους που θα πουν «εντάξει, φίλε μου, αυτά έχει η ελεύθερη αγορά», τους απαντώ άλλο ελεύθερη κι άλλο ασύδωτη αγορά. Το ελαιόλαδο εξάλλου δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν. Είναι διατροφικό αγαθό και αναγκαίο για την ελληνική οικογένεια και γι’αυτό θα πρέπει, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα διατροφής, να τυγχάνουν ειδικής προστασίας.
Ως προς το κόστος παραγωγής τώρα του ελαιολάδου το οποίο από πέρσι μέχρι φέτος έχει διπλασιαστεί, θα τα πούμε κάποια άλλη φορά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή