Ενημέρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Δήμο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ενημέρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Δήμο Γαλατσίου

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψή της. Με αφορμή την Ημέρα αυτή και αναγνωρίζοντας το φαινόμενο που μετρά αρκετά θύματα και στη χώρα μας, ο Τομέας Ισότητας Φύλων του Δήμου Γαλατσίου έκανε μια εκστρατεία ενημέρωσης με τον γενικό τίτλο «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, μπορείτε».

Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά ή εθνικά σύνορα και είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύουμε. Αποτελεί μια από τις πιο συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς παραμένει ευρέως ατιμώρητη. Σε όποια μορφή της, η βία κατά των γυναικών έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών, στη σωματική τους ακεραιότητα και στην πιο ακραία της μορφή, τη γυναικοκτονία στην ίδια τους τη ζωή. Πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες επηρεάζονται τα παιδιά τους, ο οικογενειακός τους περίγυρος και η κοινωνία στο σύνολο της.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΒΙΑΣ;
Προσπάθησε να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στην ασφαλή διαφυγή. Εντόπισε την οδό που θα σε απομακρύνει από το σπίτι με ταχύτητα και ασφάλεια. Κάνε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του σπιτιού σου, όπου θα λάβεις υπόψη τα παράθυρα, τις πόρτες, τις εξόδους. Σκέψου σε ποιο δωμάτιο θα μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε τηλέφωνο και ταυτόχρονα σε έξοδο διαφυγής. Μπορείς αυτό το δωμάτιο να το κλειδώσεις εσωτερικά;
Απομνημόνευσε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων αλλά και τηλεφωνικούς αριθμούς άμεσης δράσης (του δικηγόρου σου, της άμεσης δράσης: 100, της γραμμής SOS 15900, έμπιστου φίλου ή συγγενή) στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς άμεσα.
Μίλησε για το πρόβλημα της βίας που αντιμετωπίζεις σε έναν γείτονα που εμπιστεύεσαι και ζήτησέ του να καλέσει τις αστυνομικές αρχές εάν αντιληφθεί ότι είσαι εκτεθειμένη σε κίνδυνο.
Επινόησε μία συνθηματική λέξη ή φράση από κοινού με το παιδί σου, τους συγγενείς, τους φίλους ή τους γείτονες που θα σηματοδοτεί πως επείγει να καλέσουν τις αστυνομικές αρχές.
Μάθε τα παιδιά σου να μην μπαίνουν στη μέση όταν υπάρχει ξέσπασμα βίας και να καλούν το 100 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εξήγησέ τους τι ακριβώς θα πρέπει να αναφέρουν (π.χ. πλήρες όνομα, διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου).
Θα ήταν καλό να έχεις ετοιμάσει μια βαλίτσα με τα αναγκαία για σένα και για τα παιδιά σου, να την έχεις κρύψει σε χώρο μη εμφανή, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετικό, όπως στο σπίτι ενός φίλου. Έχοντας μια βαλίτσα έτοιμη, δεν θα χάσεις πολύτιμο για σένα χρόνο για να συλλέξεις τα απαραίτητα και ταυτόχρονα να δέχεσαι τις απειλές του δράστη για την απόφασή σου να τον εγκαταλείψεις ή να αφήσεις περιθώριο στον εαυτό σου για δεύτερες σκέψεις.
Προνόησε για κάποια προσωρινή λύση στέγασης για την περίπτωση που θα αποφασίσεις να εγκαταλείψεις το σπίτι, ακόμη και εάν πιστεύεις πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.
Αποταμίευε χρήματα σε δικό σου ατομικό τραπεζικό λογαριασμό.
Εάν επιθυμείς να εγκαταλείψεις το δράστη, ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ, ούτε να το ανακοινώσεις σε κάποιον που θα του το μεταφέρει. Μην ξεχνάς ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι η στιγμή της εγκατάλειψης του σπιτιού.
Προσπάθησε να ανακαλείς στη μνήμη σου το προσωπικό σου σχέδιο ασφάλειας όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν θα έρθει η στιγμή να φύγεις θα χρειαστεί να κινηθείς άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι πως δεν θα διαθέτεις διαύγεια σκέψης.
Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό βίας και να καταγγείλουν υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Την προσαρμογή της εφαρμογής στην Ελληνική Γλώσσα ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Η έκταση όλων των μορφών βίας κυμαίνεται από κοινωνία σε κοινωνία ανάλογα με τη νομική και οικονομική θέση των γυναικών. Οι μορφές βίας κατά των γυναικών που καλύπτονται από την Ελληνική Νομοθεσία είναι:
α) Η Ενδοοικογενειακή σωματική βία (Επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ψυχολογική βία, λεκτική βία, οικονομική βία, σεξουαλική βία)
β) Ο Βιασμός, μέσα και έξω από μια σχέση.
γ) Η Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
δ) Η Σωματεμπορία (trafficking).

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;
• ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900 (για κακοποιημένες γυναίκες)
Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου και παρέχεται δωρεάν για κλήση από την Vodafone και την Wind ενώ χρεώνεται με μια αστική μονάδα για κλήση από την Cosmote.
Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο: sos15900@isotita.gr
• ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ 100
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στον ίδιο αριθμό (100), με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 16:00. Τηλέφωνο: 210-2222011
Παρέχονται:
– Συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
– Κοινωνική στήριξη (Κοινωνικό παντοπωλείο, Επίδομα στέγασης, ΚΕΑ κλπ.).
• Κέντρα Συμβουλευτικής
1. Αθήνα (Σύνταγμα): Το Κέντρο λειτουργεί από το 1988 και παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.
Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30 – 16:30, Νίκης 11, Αθήνα (Σύνταγμα).
Τηλ: 210-3317305-6, email: isotita4@otenet.gr
2. Πολυκέντρο (Ομόνοια): Λειτουργεί από τις 27/3/2012 και αποτελεί επέκταση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Αθήνας (Σύνταγμα).
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00, Κρατίνου 11-13 (2ος όροφος), Αθήνα (Ομόνοια).
Τηλ: 210-5202800, email: polykentro@isotita.gr
3. Πειραιάς: Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στον τομέα ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας.
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00,. Λεωφ. Εθνάρχου Μακαρίου, Εντός Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), Νέο Φάληρο.
Τηλ: 210-4828970 & 210-4825372, email: peiraias@isotita.gr
Α. ΞΕΝΩΝΕΣ – Ε.Κ.Κ.Α. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Επικοινωνία: epikoinonia@ekka.org.gr, Γραμμές: 197 & 1107
Για λόγους ασφάλειας η διεύθυνση των Ξενώνων παραμένει απόρρητη.
1. ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο Καταφύγιο Βραχείας Φιλοξενίας για Γυναίκες Θύματα Βίας & Πολλαπλών Διακρίσεων, λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις γυναίκες και τα παιδιά τους από έμπειρους και καταρτισμένους – μέσω συνεχών επιμορφώσεων και πιστοποιημένων σεμιναρίων – επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
2. ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Στον Ξενώνα Επείγουσας Φιλοξενίας φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική) ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας. Επίσης φιλοξενούνται γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), γυναίκες που στερούνται στέγης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης, μόνες ή μητέρες με τα παιδιά τους.
Η εισαγωγή τους μπορεί να γίνει άμεσα όλο το 24ωρο, με τις ελάχιστες διαδικασίες.
Η λειτουργία του Ξενώνα υποστηρίζεται από το Κ.Κ.Σ. Αμπελοκήπων και στελεχώνεται με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Φροντιστές.
3. ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Για λόγους ασφάλειας η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένει απόρρητη.
Ο «Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας & των παιδιών τους» του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Ιούνιο του 2013 και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο. Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους ασφαλή φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός).
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-8625355, 210-8625858, 210-5210634.
email: t.pol.is.ant.diakriseon@athens.gr

«Βοήθεια – Help Me» Η χειρονομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Υπάρχει το διεθνές σήμα (χειρονομία) «Βοήθεια – Help Me», προκειμένου να μπορούμε όλοι σε περίπτωση εκφοβισμού (bullying), εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ.: • να αναγνωρίσουμε ότι κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια, ή • να το χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι.

Η χειρονομία είναι απλή: η παλάμη σηκωμένη, ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός, κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα. Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women’s Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή