Παύλος Μαρινάκης : Σε κάποια προϊόντα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και συνολικά είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Μαρινάκης : Σε κάποια προϊόντα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και συνολικά είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ
:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς. Ανοίγεται και το ένα θέμα πίσω από το άλλο. Τελευταίες ώρες συζητάμε για το αν ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες στη χώρα και να περάσει το μήνυμα, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς, ότι εδώ όποιος έρθει θα βρει μια καλή τύχη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Κάνουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό και θέλω να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής. Έρχεται μία διάταξη, η οποία, μάλιστα, δεν έρχεται νύχτα. Είναι μία διάταξη η οποία εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή και συζητήθηκε, η οποία είναι αυτό που λέμε μία oneoff, μία εφάπαξ ρύθμιση για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του ‘23 στην χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια και παίρνουν, υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, άδεια διαμονής για εργασία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν παύσει αυτή η σχέση εξαρτημένης εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Το μήνυμα που περνάει, όμως, κύριε Εκπρόσωπε, αυτό είναι. Το μήνυμα είναι ότι αν έρθεις σε αυτή τη χώρα και σε πιάσουν η FRONTEX ή το Λιμενικό, θα σε γυρίσουν πίσω. Αν καταφέρεις και έρθεις εδώ και είσαι παράνομα και βρεις έναν τρόπο να εργαστείς, ε, στο κάτω-κάτω στο τέλος θα πάρεις και μια άδεια να μείνεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν ισχύει αυτό, γιατί η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για το διηνεκές.Δηλαδή, δεν θα ισχύει από δω και πέρα, πρώτον. Δεύτερον, έχει πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια μιας βεβαίωσης εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…θα τους διώξετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι, δεν αφορά αυτούς οι οποίοι έρχονται από εδώ και πέρα. Αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχει υπολογιστεί ότι είναι μέχρι 28.000 και αυτό δεν βγαίνει αόριστα, γιατί τον χρόνο οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτή την άδεια είναι 7.000. Άρα, αυτή η διαφορά στα τρία χρόνια που είναι για one off, μια εφάπαξ δηλαδή ρύθμιση, υπολογίζεται ότι είναι επί τέσσερα, 4Χ7= 28. Και το ξαναλέω, είναι κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Κυρίως δύο. Πρώτον, ρυθμίζεται μια κατάσταση, καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στη χώρα μας, βρίσκονται στη χώρα μας, δεν είναι καταγεγραμμένοι. Άρα, αυτό βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας, τη δημόσια τάξη.
Αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία και βέβαια έρχονται έσοδα στη χώρα. Γίνεται σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στη χώρα για πολλούς περισσότερους και με όχι τόσο αυστηρά κριτήρια. Άρα, το σημαντικό, λοιπόν, που λέμε και ισχύει για να μην υπάρχει παρανόηση, δεν αλλάζει το καθεστώς λήψης άδειας διαμονής στην χώρα, παραμένουν τα εφτά έτη. Έρχεται μία διάταξη με εφάπαξ εφαρμογή, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Και εδώ έρχεται και μια
σειρά από άλλες ρυθμίσεις όπου γίνεται πολύ πιο γρήγορη με εθνικό συντονιστή η διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα.
Επειδή πιο σημαντικά από τα λόγια είναι τα έργα, μιλάμε για μια Κυβέρνηση που, περισσότερο από τέσσερα χρόνια, έχει μειώσει τις ροές, έχει μειώσει τον χρόνο λήψης ή μη ασύλου, έχει μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις, έχει θωρακίσει τα σύνορα και τα χερσαία και τα θαλάσσια και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είπατε τώρα τη φράση-κλειδί. Πιο σημαντικό από τα λόγια είναι τα έργα. Και να σας πω έχουμε ακούσει τώρα τελευταία τέσσερα χρόνια τόσα λόγια γι’ αυτό το θέμα, τόσες εξαγγελίες, τόσες κάμερες έχουν μπει σε αυτά τα γήπεδα, τόσο τακτοποιημένα εισιτήρια που δεν τα ελέγχει κανένας, πάρα πολλά λόγια από την Κυβέρνησήσας, στην πράξη απολύτως τίποτα. Και θέλω να ρωτήσω αν αυτή τη φορά επιτέλους πραγματικά θα αλλάξει κάτι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν είναι ότι δεν έχουν γίνει πράξεις. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες πράξεις. Και έλεγχοι έχουν γίνει, όσοι δεν έγιναν για δεκαετίες ολόκληρες σε Συνδέσμους και σφραγίσεις Συνδέσμων και έλεγχοι σε θύρες και συλλήψεις ανθρώπων οι οποίοι παρανομούν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά αυτά τα οποία είπαμε θα γίνουν, γιατί αν δεν γίνουν δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα. Με λίγα λόγια, όποιο γήπεδο δεν έχει τις κάμερες με τις προδιαγραφές ευκρίνειας της UEFA, ορατές από τις Αρχές και δεν κάνει η ομάδα, η ΠΑΕ, γιατί αυτή έχει υποχρέωση, ταυτοποίηση αυτού που εισέρχεται με το ονομαστικό εισιτήριο και την ταυτότητά του, το γήπεδο αυτό δεν θα ανοίξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πηγαίνετε στο γήπεδο, κ. Εκπρόσωπε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Πηγαίνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Άρα, λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας η εικόνα είναι η εξής. Πάει κάποιος στη θύρα, δείχνει το εισιτήριο το οποίο έχει ένα όνομα πάνω, μπορεί να το δικό σας ή το δικό μου δεν έχει καμία σημασία, κανείς δεν του ζητάει ταυτότητα. Και βεβαίως το ονομαστικοποιημένο εισιτήριο έχει ένα νόημα, αν καθίσει μια συγκεκριμένη θέση και να ξέρουμε ότι εγώ που σπάω το κάθισμα είμαι ο τάδε. Κάθεται όπου θέλει, ειδικά στις θύρες των οπαδών, μπαίνει μέσα στο γήπεδο και όλο αυτό που συζητάμε στην ουσία δε είναι τίποτα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και μάλιστα απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι από το υστέρημά τους πλήρωσαν ένα εισιτήριο διαρκείας και δεν φταίνε σε τίποτα και θα βρεθούν εκτός γηπέδων για δύο μήνες, δεν θα μπορούν να πάνε τα παιδιά τους. Προτιμάμε, όμως, να γίνει αυτή η θυσία αυτών των δύο μηνών, ούτως ώστε να συμμορφωθούν όλοι. Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι πολύ πιο ανεύθυνο από το να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να συντηρήσουμε αυτό το οποίο λέτε, που δεν τιμάει κανέναν, ούτε τις ομάδες ούτε αυτούς που αγαπάνε τον αθλητισμό, να ξέρουμε ότι μετά από δύο μήνες, αυτός ο οποίος θέλει να πάει με το παιδί του στο γήπεδο, δίπλα του θα έχει αυτόν που θα έχει αγοράσει το εισιτήριο και όχι ένα παραβατικό. Και θα σας πω και κάτι. Σημαντική είναι αυτή η συζήτηση -και το ξαναλέω- είναι πολύ απλό. Αν δεν τηρηθούν αυτά, από όποιον δεν τηρηθούν, δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα.
Η σημαντικότερη, όμως, συζήτηση είναι αυτό το οποίο συμβαίνει από την περασμένη Τρίτη στη Δικαιοσύνη, όπου είχαμε μια πολύ σημαντική επίσκεψη δύο Υπουργών. Γιατί; Γιατί και ο Μιχάλης και ο Άλκης, τους έχουμε μάθει με το μικρό τους όνομα, για τις οικογένειές τους όμως ο χρόνος σταμάτησε, και ο 31 χρόνος αστυνομικός, που ελπίζουμε να κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη, χτυπήθηκαν εκτός γηπέδων. Άρα, είναι «στρατοί», που φαίνεται ότι λειτουργούν -η Δικαιοσύνη θα το κρίνει- ως εγκληματικές οργανώσεις στο όνομα ομάδων, μπορεί να είναι 1,2,5, 10 εγκληματικές οργανώσεις. Κι εμείς τι ερχόμαστε και λέμε; Όσο καλά και να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα στα γήπεδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, δεν συλληφθούν και δεν οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και δεν εκτελέσουν την ποινή τους όσοι καταδικαστούν, τότε μπορεί να φύγουν από τα γήπεδακαι να συνεχίσουν να δρουν στις πλατείες, στο βόλεϊ, στο μπάσκετ, οπουδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ κρατάω ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν με μια άλλη λογική, με τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται να επιβάλλονται κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Με τον Πειθαρχικό Κώδικα, ο οποίος θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και θα ισχύει εκτός όσων ισχύουν στην αθλητική νομοθεσία. Πέταξες κροτίδα, Χ αγωνιστικές. Δεύτερη κροτίδα 2Χ αγωνιστικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πάμε σε άλλο θέμα το οποίο πάλι ανοίγει σήμερα. Σύμφωνο Συμβίωσης. Γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Είχαμε παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος λέει ότι εγώ προειδοποιώ την κοινωνία, για να τη διαφυλάξουν κιόλας, ότι το κομμάτι της τεκνοθεσίας θα βρει την Εκκλησία τελείως αντίθετη. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, θέλω να ρωτήσω πότε θα έρθει στη Βουλή αυτό το περίφημο νομοσχέδιο, το οποίο το ακούμε, το ακούμε, αλλά στη Βουλή δεν έρχεται. Και αν θα τεθεί ή όχι τελικά θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Και το λέω αυτό, γιατί άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη, για παράδειγμα, να λέει ότι για να το στηρίξουμε πρέπει και η Νέα Δημοκρατία να μπει όλη μπροστά, είναι η Κυβέρνηση, όχι να έρθουν λίγοι και να το ψηφίσουν αλά καρτ. Πρέπει να υπάρχει κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν όλοι, για να είμαστε κι εμείς εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης, για να πάω στα του οίκου μας, που είναι πιο σημαντικό να απαντάς γι’ αυτά που θα κάνεις, το ακούω για πρώτη φορά. Δεν το έχω ξανακούσει, τέλος πάντων, δεν έχει καμία λογική. Ή πιστεύεις σε κάτι ή δεν το πιστεύεις και δεν κάνεις τακτικισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Το ίδιο και για την Κυβέρνηση, βεβαίως. Αν μια Κυβέρνηση πιστεύει σε κάτι περιμένει και από τους βουλευτές της να το ψηφίσουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Θα σας απαντήσω, θα πάμε και στα του οίκου μας. Δεν ψηφίζεις κάτι ή δεν το ψηφίζεις με όρους τακτικισμού. Αυτό νομίζω αξιολογείται από αυτούς που μας βλέπουν. Ο Πρωθυπουργός έχει πει κάτι. Το είπε στη ΔΕΘ. Θα έρθει μέσα στην τετραετία και ο χρόνος θα ανακοινωθεί από τον ίδιο. Και θα σας πω και κάτι.Επειδή ό,τι έχουμε πει, το έχουμε κάνει, ό,τι πει στο Πρόγραμμά μας εφαρμόζεται και την προηγούμενη και αυτή την τετραετία είναι προφανές ότι θα έρθει και αυτό. Πιστεύω, όμως, πάρα πολύ σε μία φράση. Όλα στην ώρα τους. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία θα έρθει από την Κυβέρνηση και θα έρθει και θα ανακοινωθεί στην ώρα της και θα γίνει εκεί μια εξαντλητική συζήτηση και για τους όρους ψηφοφορίας και για τα επιχειρήματα.
Προφανώς ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει την τιμή να είναι Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης πιστεύει στα σχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω a priori τοποθετήσεις, χωρίς να έχουμε δει αυτό το οποίο έρχεται. Σίγουρα υπάρχει μια πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Την παρέλαση του Αρχιεπισκόπου τη λαμβάνετε υπόψη; Και θέλω να ρωτήσω αν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε στο κομμάτι της τεκνοθεσίας, για παράδειγμα, έχοντας την Εκκλησία απέναντί σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Κατ’ αρχάς, να πούμε κάτι. Οι συζητήσεις πριν την ώρα τους, αυτή τη στιγμή, δεν ωφελούν σε κάτι. Και δεν αναφέρομαι στον Αρχιεπίσκοπο- με απόλυτο σεβασμό ακούμε τις απόψεις του. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα και αυτά που συζητήσαμε κι αυτά που θα συζητήσουμε. Η εισαγόμενη ακρίβεια, οι αυξήσεις των μισθών, όλα όσα νομοθετούμε. Θεωρώ, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να συζητάμε τα πράγματα στην ώρα τους και ως προς τον γάμο και ως προς την αναγνώριση της υιοθεσίας, δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή ένας μονο γονέας, είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί κατά μόνας και ουσιαστικά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μπορεί να είναι παιδιά νομίμως υιοθετημένα από έναν πολίτη, από έναν άντρα, από μία γυναίκα και να μην μπορούν ενώ συγκατοικεί αυτός ο άνθρωπος με κάποιον άλλον να έχει αυτή την επέκταση των δικαιωμάτων και στον δεύτερο. Λέω, το ξαναλέω, πιστεύουμε πάρα πολύ στον διάλογο, ακούμε όλες τις απόψεις, σεβόμαστε προφανώς και τις απόψεις της Εκκλησίας. Και από εκεί και πέρα, προχωράμε και στο τέλος της ημέρας κάνουμε το καλό για την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μιλήσατε για την εισαγόμενη ακρίβεια. Είναι η φράση την οποία έχω ακούσει τόσες χιλιάδες φορές αυτό το διάστημα. Υπάρχει ένα παράδοξο που δεν έχει απαντήσει κανείς στην Κυβέρνηση. Γιατί σε αυτή τη ρημάδα την εισαγόμενη ακρίβεια, στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες που εισπράττουν την ίδια εισαγόμενη ακρίβεια, οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα είναι πιο χαμηλές απ’ ό,τι είναι στη χώραμας. Και το εντυπωσιακότερο όλων, οι τιμές σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα είναι πιο φτηνές στο εξωτερικό απ’ ό,τι είναι στη χώρα μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Αν δεν ήταν εισαγόμενη ακρίβεια και ήταν δική μας ακρίβεια, μέχρι και «ακρίβεια Μητσοτάκη», όπως την είχε χαρακτηρίσει πολλές φορές και τη χαρακτηρίζει η Αντιπολίτευση, τότε δεν θα βάζαμε σε έναν πίνακα το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο -η χώρα μας μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- θα συζητούσαμε για την δική μας την ακρίβεια, όπως κάποτε συζητούσαμε για την δική μας την οικονομική κρίση. Πάμε, λοιπόν. Σε κάποια προϊόντα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και συνολικά είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε κάποια άλλα όπως το κρέας την ενέργεια, στα φρούτα, στα λαχανικά και στην εστίαση είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ούτε είναι λόγος το ένα να λέμε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα ούτε είναι λόγος το δεύτερο να πανηγυρίζουμε. Ποια είναι η πραγματικότητα; Είναι το πιο δύσκολο, το πιο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει καθημερινά, όχι με μαγικές συνταγές, με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με ελέγχους, που ήταν μια άγνωστη λέξη μέχρι το 2019- 2020 στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Άγνωστη λέξη ήταν και στην πρώτη τετραετία σας. Δεν υπήρχαν πρόστιμα για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Συστάθηκε μια υπηρεσία το 2019 και λειτουργεί από το 2020, η ΔΙ.Μ.Ε.Α, με ελέγχους που γίνονται κάθε χρόνο, οι οποίοι προφανώς εντάθηκαν από τότε που εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο και στη χώρα μας. Μόνο φέτος έχουν γίνει 22.000 έλεγχοι. Τα πρόστιμα πλέον έχω ξεπεράσει τα εντεκάμιση εκατομμύρια και έχουν βεβαιωθεί εισπραχθεί περισσότερο από εφτάμιση εκατομμύρια. Στα προϊόντα που επιβάλλονται πρόστιμα έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές μειώνονται από πέντε μέχρι 25%. Όμως, πέραν των προστίμων που θα συνεχίσουν και για τις εικονικές εκπτώσεις και για την παραβίαση του νόμου για το μέγιστο περιθώριο κέρδους.
Θεωρώ ότι τα πρόστιμα αυτά θα ενταθούν. Και το κυριότερο το οποίο γίνεται και αποδεικνύεται από τους αριθμούς, είναι η αύξηση του εισοδήματος. Έχουμε σήμερα δημοσιοποίηση πολύ σημαντικών στοιχείων. Από το 2019 μέχρι σήμερα το ωρομίσθιο έχει αυξηθεί κατά 20% στην χώρα μας. Από την προπροηγούμενη στην προηγούμενη χρονιά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε 8%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Το έχετε εξηγήσει αυτό, ότι είναι πέρυσι, φέτος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Εφτάμιση τοις εκατό. Το ξαναλέω. Προφανώς, όλα αυτά δεν μηδενίζουν το πρόβλημα. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όμως, η Ελλάδα είναιμία χώρα τρίτη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πρότυπο ανάπτυξης, πρωταθλήτριασε επενδύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μην κάνουμε απολογισμό τώρα, είναι μακριά οι εκλογές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Εμείς λέμε το εξής: Συνεχίζουμε να δουλεύουμε, για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και οι κραυγές και ο μηδενισμός που δεν ωφελεί πουθενά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σας ευχαριστώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή