AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε – 13 Ιανουαρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης

ΕΛΛΑΔΑ
AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε – 13 Ιανουαρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», 28 χρόνια τώρα

Ενεργοποίησε Amber Alert για 113 παιδιά
Διαχειρίστηκε περιστατικά εξαφάνισης 2.196 ανηλίκων
Προχώρησε σε αυτοματοποίηση και αναβάθμιση συστήματος παραγωγής και δημοσιοποίησης υλικών εξαφάνισης – EMAAS (European Missing Alert Automated System)
Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού: «Κάθε παιδί που βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, είναι ένα παιδί σε κίνδυνο»

Η 13η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Amber Alert, το εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα για την έγκαιρη και έγκυρη ειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις εξαφάνισης ή απαγωγής παιδιών. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2007, και ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας -συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων- και με Εισαγγελική εντολή.

Στόχος του Amber Alert Hellas είναι να παρέχει άμεσες, ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες στους πολίτες για την εξαφάνιση ενός παιδιού μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει συνεργασία με πληθώρα οργανισμών, τόσο κυβερνητικών όσο και ιδιωτικών, καθώς και εθελοντών (Αστικές, Υπεραστικές και Θαλάσσιες Συγκοινωνίες, Αεροδρόμια, Κρατικοί Φορείς, Οδικό Δίκτυο, Δήμοι και Περιφέρειες, Κανάλια και Site, Ραδιόφωνα, ΑΤΜ Τραπεζών, Ενώσεις Επαγγελματιών, Υπουργεία κ.ά.). Κάθε ένας από αυτούς τους οργανισμούς μεταδίδει πληροφορίες για τα εξαφανισμένα παιδιά μέσω διαφόρων μέσων όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, δημοσιεύσεις στο Facebook, μηνύματα SMS, ανακοινώσεις αεροδρομίων και πολλά άλλα.

Η ενεργοποίηση του Amber Alert γίνεται μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος παραγωγής και δημοσιοποίησης υλικών εξαφάνισης EMAAS (European Missing Alert Automated System), μια αναβάθμιση που έγινε πρόσφατα και που συμβάλλει σημαντικά και καταλυτικά στον τομέα των Εξαφανίσεων στην Ελλάδα, παρέχοντας μια υπηρεσία τεχνολογίας εντελώς δωρεάν.

Τις υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων χειρίζεται το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού, με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 η οποία είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους κ.ά., και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Ψυχολόγοι του Κέντρου τονίζουν:«Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους συχνά θεωρούνται ως η κατηγορία των εξαφανισμένων παιδιών που δε διατρέχουν κίνδυνο, επειδή υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι εξαφανίζονται με τη θέλησή τους. Ωστόσο από την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, είναι σαφές ότι, τα παιδιά αυτά διατρέχουν κινδύνους όσο λείπουν από το σπίτι και μόνο με την επιστροφή τους μπορούμε να εκτιμήσουμε αν είναι ασφαλή. Ένα παιδί που λείπει από το σπίτι του, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους, όπως να πέσει θύμα εκμετάλλευσης από ανθρώπους που ζητούν ανταλλάγματα για παροχή υποθετικής προστασίας. Κάθε παιδί που βρίσκεται μακριά από το σπίτι του είναι ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το «Χαμόγελο» χάρη στη σταθερή και πολυετή συνεργασία του με το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά στις Η.Π.Α. (National Centre for Missing & Exploited Children – NCMEC), έχει αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία στη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές εντός και εκτός Ελλάδος, με το Meta (Facebook, Instagram κ.ά.) από το 2007 είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Global Missing Children’s Network), μέλος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC) και από το 2000 μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCE).

Βασικός, στόχος της συνεργασίας του Οργανισμού με το Εθνικό Κέντρο στις Η.Π.Α., μέλη και οι δύο φορείς του Διεθνούς Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Global Missing Children’s Network), είναι η αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εξεύρεση λύσεων και η εφαρμογή προγραμμάτων παγκοσμίως με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων εξαφάνισης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Το Amber Alert στην Ελλάδα

Το σύστημα λειτουργεί στις Η.Π.Α. και σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο πρώτος Οργανισμός που εισήγαγε το Πρόγραμμα στην Ευρώπη, το 2007.

Το Amber Alert Hellas λειτουργεί μέσω σύμπραξης περισσότερων των 154 φορέων, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και ενεργοποιείται σε περιπτώσεις εξαφάνισης ή απαγωγής παιδιών που παρουσιάζουν συλλογικά, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Το παιδί είναι μικρής ηλικίας.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ζωή ή η υγεία του παιδιού μπορεί να είναι σε κίνδυνο.
Υποψίες πιθανής απαγωγής ή αρπαγής του παιδιού.
Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού.
Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δε θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.
Μπορούμε όλοι και όλες να συμμετάσχουμε ενεργά στο Amber Alert Hellas μέσω των κινητών μας τηλεφώνων.

Για να εγγραφείτε, στείλτε ένα SMS στο 116000 από το κινητό σας τηλέφωνο με τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής/των περιοχών όπου ζείτε και/ή εργάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση εξαφάνισης ενός παιδιού, θα λάβετε ένα SMS με τις λεπτομέρειες και περιγραφή του εξαφανισμένου παιδιού.

Σημαντικό να αναφερθεί:

2016: Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 στην Ελλάδα, πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%, στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά.
2016: Το «Χαμόγελο» έγινε ο συνεργαζόμενος φορέας της Facebook στην Ελλάδα για τη δημοσιοποίηση Amber Alert.
2023: Ο Οργανισμός σε συνεργασία με τη SingularLogic κέρδισε Gold και Platinum Award στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση του European Missing Alert Automated System (ΕΜΑAS)
Ιστορία του Amber Alert: Δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington, Texas στις Η.Π.Α.. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas, Texas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία, ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas / Fort Worth (Dallas / Fort Worth Association of Radio Managers), σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr

Πήγαινε στην κορυφή