Παύλος Μαρινάκης : Αν η ακρίβεια δεν ήταν εισαγόμενη, τότε δεν θα αποτυπωνόταν σε πίνακες το πρόβλημα αυτό σε όλη την Ευρώπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Μαρινάκης : Αν η ακρίβεια δεν ήταν εισαγόμενη, τότε δεν θα αποτυπωνόταν σε πίνακες το πρόβλημα αυτό σε όλη την Ευρώπη

Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους Δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο:

Για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας
Συνολικά, το ζήτημα της εισαγόμενης ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες. Αν η ακρίβεια δεν ήταν εισαγόμενη, τότε δεν θα αποτυπωνόταν σε πίνακες το πρόβλημα αυτό σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ευρώπη. Αν είναι, δηλαδή, όπως λέει η Αντιπολίτευση «Ακρίβεια Μητσοτάκη» το οποίο, προφανώς, δεν προκύπτει από πουθενά, θα μιλούσαμε για την ακρίβεια της Ελλάδας όπως παλιότερα μιλούσαμε για το πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, με βάση τους επίσημους πίνακες, τα επίσημα στοιχεία σε επίπεδο διετίας, η χώρα μας στον δείκτη πληθωρισμού τροφίμων, που είναι ο πιο επίμονος δείκτης, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι έχει και η χώρα μας πρόβλημα, έχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα της ακρίβειας, προφανώς, είναι εισαγόμενο. Είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του, επίσης, δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι μέσα σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι οι έλεγχοι. Θεωρώ ότι ο τρίτος με τη σειρά που θα τα πω είναι ο σημαντικότερος, ένας εκ των τριών είναι οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι το 2023 ήταν 25.000 και τα πρόστιμα ήταν περίπου 2.000 συνολικού ποσού πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ. Στις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα, πέραν των εισπράξεων -γιατί πάνω από τα μισά έχουν εισπραχθεί- παρατηρείται μείωση τιμής στο αντίστοιχο προϊόν μέχρι και 25%.
Ο δεύτερος πυλώνας, πάρα πολύ σημαντικός, είναι οι αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών και πλέον αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια που το ακούγαμε σαν θεωρία έγινε πράξη. Και μιλάμε και για τους δημόσιους υπαλλήλους με έναν μισθό το χρόνο παραπάνω και για τον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που επίκειται και μία ακόμα, με το ξεπάγωμα των τριετιών, με την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, με μια σειρά από επιδόματα που έχουν αυξηθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά, για μονιμοποίηση μειωμένων φόρων. Πέραν του ότι το εισόδημα είναι ο πιο κρίσιμος δείκτης αντιμετώπισης της ακρίβειας, είναι μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Και ο τρίτος πυλώνας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός και στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, τις παρουσίασε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σκρέκας. Κι εδώ είναι μια απάντηση για το αν το φαινόμενο αυτό είναι δυναμικό. Επειδή είναι δυναμικό το φαινόμενο,γίνονται και δυναμικές παρεμβάσεις. Θα βλέπουμε το πρόβλημα και όποτε μπορούμε να παρέμβουμε, ούτως ώστε αυτό να έχει μια επίδραση θετική στους πολίτες θα το κάνουμε. Τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ο υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν σε συνέχεια όλων των υπολοίπων και θα τα επανεξετάσουμε, προφανώς όλα.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε μια οικογένεια δικαιούχων του προγράμματος
Είναι ένα Πρόγραμμα, το οποίο τι κάνει; Στηρίζει νέους ανθρώπους, αντί να νοικιάζουν ένα σπίτι, ουσιαστικά χρηματοδοτεί φθηνότερο δανεισμό επιτοκίων. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε δύο νέους ανθρώπους οι οποίοι βρήκαν τη δυνατότητα, μαζί με άλλους ήδη 2.500, 2.596, έχω ακριβώς τα στοιχεία, που έχουν εκταμιεύσει δάνειο, έχουμε αυτήν τη στιγμή 23.756 προεγκρίσεις δανείων, 9.766 υπαγωγές και 3.822 συμβάσεις. Αυτά τα οποία αναφέρουμε, είναι το «Πρόγραμμα Σπίτι μου», είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα Πρόγραμμα βοήθειας νέων ανθρώπων να βρουν σπίτι, έχει διπλασιαστεί το Πρόγραμμα αυτό, με βάση τον τελευταίο Προϋπολογισμό. Προφανώς χρειάζονται πολλές περισσότερες τέτοιες ενέργειες, εμείς δεν λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα, όμως, αντί να έρθει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να χαρακτηρίσει κομπάρσους νέους ανθρώπους που βοηθήθηκαν, εν μέρει, να ξεκινήσουν το σπίτι τους και να μπούνε στο σπίτι τους, θα ήταν καλύτερο να μας πει, όλα αυτά τα χρόνια, αυτός ο χώρος που εκπροσωπεί, τι έχει κάνει για την ανεργία των νέων, που εμείς τη μειώσαμε κατά 10%; Τι έχει κάνει για τα εισοδήματα των νέων; Τι έχει κάνει για τα πανεπιστήμια, που αυξήθηκε η χρηματοδότησή τους από το 2018 στο 2023, κατά 50% και, βέβαια, ―επειδή αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης― χωρίς να επιτίθεται σε πολίτες. Και δεν νομίζω ότι τρελάθηκαν όλοι, πολίτες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εξαπατούν τους πάντες και το κατάλαβε, ως λαγωνικό της πολιτικής, ο κύριος Κασσελάκης. Τι άλλο προτείνει ο ίδιος; Και πώς το κοστολογεί; Μέχρι τότε, να μην απορούν για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και γιατί ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ισότητα στο γάμο και τη στάση των βουλευτών της ΝΔ
Είναι μία άδικη εκκρεμότητα, είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε και πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά και πολίτες δύο κατηγοριών. Όμως, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μιλήσουμε για όλα τα θέματα. Με ρωτήσατε αν πείστηκαν οι βουλευτές. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Ούτως ή άλλως, αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και πολλώ δε μάλλον αυτή τη διαδικασία που δεν έχει κομματική πειθαρχία. Εγώ θα σας πω κάτι το οποίο το βίωσα αυτές τις δύο ημέρες και το είδα και σε πολλά άλλα θέματα, που έγιναν αυτές οι συζητήσεις, αλλά δεν είχαν πάρει δημοσιότητα. Γιατί γίνεται για όλα τα νομοσχέδια αυτό. Είναι μία κατάκτηση της Νέας Δημοκρατίας όλο αυτό και μία από τις αιτίες που η Νέα Δημοκρατία παραμένει το μόνο μεγάλο κόμμα, η μόνη μεγάλη παράταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Δύναμή της είναι η βάση της, δύναμή της είναι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος με επιχειρήματα, με νομική ανάλυση. Θεωρώ ότι απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που οι βουλευτές μετέφεραν από τις Περιφέρειές τους. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Κατά την παράδοση του κόμματος αυτού σε ζητήματα δικαιωμάτων, σε νομοσχέδια που αφορούν δικαιώματα, δεν ετέθη από την αρχή από τον Πρωθυπουργό θέμα κομματικής πειθαρχίας, προφανώς δεν θα υπάρχει ζήτημα. Αν με ρωτάτε αν θέλουμε την υπερψήφιση, δεν θα φέρναμε το νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός δεν θα το εισηγείτο το νομοσχέδιο αυτό αν δεν ήθελε την υπερψήφιση. Άρα, θέμα προφανώς δεν θα υπάρχει. Εγώ αυτό το οποίο κρατάω είναι δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται πλήρως τις διαδικασίες και κάνει έναν ουσιαστικό διάλογο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούνται μέχρι και για υφαρπαγή υπογραφών βουλευτών σε νομοσχέδια και πολλά μπρος-πίσω για το ποια είναι η θέση του κόμματος. Και το δεύτερο δεν ακούσαμε από κανέναν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλίμονο αν ακούγαμε, χυδαίες διατυπώσεις και δηλώσεις για συμπολίτες μας που έχουν έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αναφέρομαι σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που είπε κάτι το οποίο πραγματικά είναι αδιανόητο καν να αναπαραχθεί, ότι δεν πρέπει να δώσουμε, λέει, παιδιά σε ομοφυλόφιλους για να μην γίνουν ομοφυλόφιλοι. Αυτά δεν τα έχουμε ακούσει καλά-καλά ούτε από βουλευτές κομμάτων που είναι πέρα από τα άκρα. Εγώ προφανώς δεν λέω ότι αυτές οι δηλώσεις χαρακτηρίζουν ένα κόμμα, προς Θεού, και μάλιστα ένα κόμμα το οποίο έχει ιστορία με νομοθέτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως, θα περίμενα μια πιο ηχηρή αντίδραση από το κόμμα αυτό και μια απομόνωση, όχι μόνο των προσώπων, αλλά κυρίως αυτών των λογικών.
Και το γεγονός ότι διατυπώνονται οι διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα, αλλά προχωράμε ενωμένοι μπροστά, γιατί κοιτάξτε, έχετε μεγάλη εμπειρία, πείτε μου αν θυμάστε πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα σε δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων, που έχει καταφέρει και έχει πάρει αποφάσεις που για πολλά χρόνια ήταν ταμπού. Δείτε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Δείτε το γεγονός ότι πλέον αρχίζει να μην είναι τόσο μεγάλη είδηση ότι εκκενώνεται μια κατάληψη και μακάρι να μην είναι καν είδηση το αυτονόητο.

Για τις απόπειρες καταλήψεων και τα φοιτητικά εξάμηνα
Σας μιλάει ένας άνθρωπος που έχει χάσει δύο εξάμηνα τα χρόνια τότε της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου, που τότε το ΠΑΣΟΚ ενώ ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων έγινε κατά και συνέβαλαν οι νεολαίες τότε να κλείσουν οι Σχολές. Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια ανήκουν στους καθηγητές και στους φοιτητές και είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες κάνουν μόνο «επαναστατική γυμναστική». Μειοψηφίες που γίνονται όλο και πιο μικρές μειοψηφίες και δρουν εις βάρος των φοιτητών. Θεωρώ ότι έχουν γνώσιν αυτοί οι οποίοι έχουνε τον έλεγχο των πανεπιστημίων, που είναι οι πρυτάνεις, είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, για να διασωθεί το εξάμηνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή