«Eξι επί Eξι» από τους Five Plus One

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Eξι επί Eξι» από τους Five Plus One

«Έξι επί Έξι» ήταν ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενήθηκε από τις 13 έως τις 21 Ιανουαρίου στον καλαίσθητο χώρο του cafe-bar «MatchPoint», απέναντι από το ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ επί της Πατησίων. Έξι φωτογράφοι με έξι διαφορετικά πρότζεκτ ένωσαν τις συλλογές τους και την οπτική τους για τον κόσμο και τους ανθρώπους και μοιράστηκαν τις εικόνες που δημιούργησαν με τους φίλους της φωτογραφίας. Και άξιζε!

Οι Τάκης Αναγνώστου, Πάνος Κουκουρουβλής, Γιάννης Μυρμηγιάννης, Νίκος Σωτηρόπουλος, Σύλβια Τσουραμάνη και Στέλιος Χαραλαμπάκης είναι η Ομάδα Φωτογραφίας Five Plus One. Έξι φωτογράφοι, έξι διαφορετικές ματιές που αποφάσισαν να συμπορευτούν σ’αυτό το εσωτερικό ταξίδι της φωτογραφίας και να απεικονίσουν τα όνειρά τους στο χαρτί. Και κατόπιν αυτό να μας το προσφέρουν! Ο καθένας με τη δική του αφηγηματική μέθοδο, οι έξι καλλιτέχνες μάς συστήθηκαν σε έναν κοινό τόπο και μας έδωσαν την ευκαιρία να «τους δούμε» μέσα από το έργο τους τόσο μεμονωμένα όσο και σαν σύνολο.


Ο Τάκης Αναγνώστου είναι γραφίστας και φωτογράφος. Έχει σπουδάσει γραφικές τέχνες και καλλιτεχνική τυπογραφία. Από το 2003 ασχολείται με την επεξεργασία πάνω σε φωτογραφίες. Τον ενδιαφέρει η ψηφιακή επεμβατική παραλλαγή πορτρέτων σε ασπρόμαυρο και τεχνικές κολάζ του ανθρώπινου στοιχείου με abstract εικόνες και έντονα ζωγραφικά μοτίβα σε χρώμα. Δουλεύει «μέσα στο χρώμα και το φως. Μια εικόνα για μένα είναι ό,τι ο λευκός καμβάς για τον ζωγράφο· έτσι ξεκινούν όλα!».

Ο Πάνος Κουκουρουβλής εργάζεται στον χώρο του θεάτρου ως ηχολήπτης και τεχνικός φωτισμού. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2019 περισσότερο ως χόμπι και ψυχοθεραπεία, η οποία και συνεχίζεται. «Λάτρης της ρεαλιστικής φωτογραφίας, που αναζητά τη μαγική στιγμή της αποτύπωσής της» ομολογεί.

Ο Γιάννης Μυρμηγιάννης «φωτογραφίζει για να θυμάται, φωτογραφίζει για να είναι ελεύθερος». Οι φωτογραφίες της έκθεσης αφορούν τρία ενεργά project και αποτελούν τον πυρήνα και τον λόγο που φωτογραφίζει: τον Άνθρωπο και τον τόπο του. «Αφορούν τον Άνθρωπο που θα εργαστεί με το σώμα, τα χέρια και τα πόδια και στο τέλος της ημέρας θα είναι κουρασμένος, χαρούμενος ή λυπημένος, αλλά δυνατός. Τον Άνθρωπο που θα αναζητήσει το πνευματικό, τη δύναμη ή την ιδέα που θα τον ανυψώσει και θα τον δυναμώσει για να συνεχίσει τον αγώνα.»

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος μπήκε στο χώρο της φωτογραφίας μέσα από τον κινηματογράφο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και είναι μέλος των «ομόνοια λόβερς». «Από το πρώτο κλικ μέχρι και τώρα η αίσθηση είναι πάντα η ίδια. Ο ήχος του κλείστρου για μένα είναι η αρχή μιας περιπλάνησης σε έναν άλλο χώρο διαφορετικό, πιο δημιουργικό, γεμάτο συναισθήματα. Τελικά, η φωτογραφία είναι μια ερωτική σχέση με τη ζωή.»

Η Σύλβια Τσουραμάνη έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ενεργά. Η φωτογραφία αποτέλεσε ένα μέσο προβολής της δουλειάς της από την εποχή των φοιτητικών χρόνων και έπειτα. Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 2017. Φωτογραφίζει «στιγμές φανταστικές αλλά και βιωματικές. Όλα αλήθειες που βρίσκονται μέσα σε μια εικόνα και αποκαλύπτουν ποιος πραγματικά είσαι» λέει η ίδια και αφήνει τα υπόλοιπα στο κλείστρο της μηχανής της.

Ο Στέλιος Χαραλαμπάκης εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των πωλήσεων. Τα επαγγελματικά ταξίδια επηρέασαν την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, μέσα από την εναλλαγή εικόνων που προσφέρει η διαρκής μετακίνηση. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που οι περισσότερες εικόνες του έχουν το tag #whiledriving. Λέει ότι «φωτογραφίζει “my day details”, τις στιγμές που εμφανίζονται απροσδόκητα, που μου κάνουν εντύπωση. Η φωτογραφία λειτουργεί αυτοθεραπευτικά και με βγάζει από τη ρουτίνα.»

Ένας Αμερικανός φωτογράφος είχε πει: «Όταν φωτογραφίζεις “κουβαλάς”μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.» Αυτή τη μαγεία ζήσαμε κι εμείς στο ταξίδι αυτό των «Έξι επί Έξι»!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή