Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης:  Αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ

Από Δελτίο Τύπου Νίκου Παπαθανάση :

Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης.
Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ -γιατί περίπου εκεί εκτιμούμε ότι κατ’ ελάχιστον θα είναι οι ζημιές- ώστε ένα ποσό το οποίο ούτως ή άλλως θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουμε να τους το δώσουμε πολύ πιο νωρίς, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να βάζουν σε τάξη…
Θέλω επίσης να σας πω ότι συνολικά την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για παράδειγμα, καλύψαμε τον παγετό της άνοιξης του 2021 με προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Προσέξτε όμως, από αυτό το 1 δισεκατομμύριο, μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν εισφορές των αγροτών. Άρα, τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήταν χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού, που με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δώσαμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα.
Τι έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες από το 2019 μέχρι σήμερα:

Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα
Ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2022 και 2023. Για το 2024 θα εξετάσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό.
Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
Απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Αξίζει να επισημάνουμε ότι -σχεδόν- το 50% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Ε.Ε.

Πηγές

nikospapathanasis.gr Φωτογραφία από Wolfgang Borchers από το Pixabay

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή