Δήμος Διονύσου : Ενημέρωση για την πυρκαγιά στη Σταμάτα

Δήμος Διονύσου
Δήμος Διονύσου : Ενημέρωση για την πυρκαγιά στη Σταμάτα


Γραφείο Τύπου Δήμου Διονύσου :

Ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει τους δημότες αναφορικά με την πυρκαγιά που έπληξε την περασμένη Κυριακή την περιοχή της Σταμάτας.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί ώρας 16.15 από την περιοχή της Σταμάτας (οδός Ρόδων), σημείο το οποίο εντοπίστηκε άμεσα από πυροφύλακα του Δήμου καθώς και από το ένα (εκ των δύο) drone που σε δευτερόλεπτα μετέδωσε εικόνα στις αρμόδιες αρχές.
Η ένταση του ανέμου ήταν 5 με 6 μποφόρ μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ στα υψόμετρα και τις εστίες προσέγγιζαν τα 7 με 8 μποφόρ, γεγονός που συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς καθιστώντας τις διαδικασίες πυρόσβεσης εξαιρετικά δυσχερείς. Χθες Δευτέρα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.
Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διερευνώνται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).
Επιχειρήσεις Κατάσβεσης
Από την πρώτη στιγμή, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, επικουρούμενες από οχήματα της Αστυνομίας, του Δήμου και των εθελοντικών κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν από πλευράς των εθελοντικών κλιμακίων:
• ΕΔΔΔ – Κλιμάκιο Ροδοπόλεως: 11 Πυροσβεστικά οχήματα με 62 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΑΣ – Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου: 8 Π.Ο. με 50 εθελοντές.
• ΣΠΠΕΚ – Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου: 6 Π.Ο. με 37 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΑΝ –Εθελοντές Κλιμάκιου Άνοιξης: 2 Π.Ο. με 8 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΔΚΔ – Εθελοντές Πυρασφάλειας Διονύσου: 4 Π.Ο. με 9 εθελοντές
• Λατομεία Διονύσου: 3 Υδροφόρες με 6 εθελοντές.
Ο Δήμος Διονύσου συνέδραμε με δύο υδροφόρα και 4 υπαλλήλους καθώς κι ένα πυροσβεστικό όχημα με 2 υπαλλήλους. Η Περιφέρεια Αττικής, επίσης, συμμετείχε ενεργά με υδροφόρες και μηχανήματα, όπως και ο Σ.Π.Α.Π.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για Δήμους της Αττικής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έστειλαν εθελοντές, συμβούλους και οχήματα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η Δημοτική Αρχή θ’ αποστείλει σε κάθε έναν ξεχωριστά μια ευχαριστήρια επιστολή.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενήργησε σύντομα λόγω και της πυρκαγιάς στην Κερατέα, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απέστειλε ταχύτατα επίγεια μέσα και ενίσχυσε σταδιακά και τα εναέρια μέσα. Αναντίρρητα, η κινητοποίηση ήταν άμεση και όπως αποδείχθηκε, αποτελεσματική.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου παρέδωσαν νερά και τρόφιμα στους ανθρώπους που έδιναν μάχη με τις φλόγες.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν άρτια, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς και την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.
Ζημιές
Δυστυχώς, η πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 8 κατοικίες (στις οδούς Ρόδων και Χίου) και ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο. Χθες, Δευτέρα έγινε αυτοψία στην εν λόγω περιοχή από τη Δήμαρχο, Κ. Μαϊχόσογλου καθώς και τους Αντιδημάρχους, Γρ. Ίσσαρη, Ι. Τραϊφόρο και Λ. Νούση όπως και στελέχη του Δήμου.
Ο υπηρεσίες του Δήμου έχουν, ήδη, ξεκινήσει τη συγκέντρωση στοιχείων των πληγέντων κτισμάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Ο Δήμος Διονύσου θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των προβλεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων, που αφορά στην επισκευή της κύριας ή δευτερεύουσας οικίας ή την αντικατάσταση της οικοσκευής από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Μέτρα Προστασίας και Πρόληψης
Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, η προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων αλλά και του φυσικού κάλλους. Προς τούτο, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να παραμένουν ενημερωμένοι μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας (www.dionysos.gr)
Λόγω των καιρικών συνθηκών τους καλούμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
Ο Δήμος έχει μισθώσει από την πρώτη στιγμή ξενοδοχείο για την παροχή προσωρινής στέγασης για τους κατοίκους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Θα παρέχει, επιπροσθέτως, ψυχολογική υποστήριξη, ενώ εξετάζονται οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
Ο Δήμος Διονύσου έχει αποστείλει έγγραφο τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής αναφορικά με τη συνδρομή τους στην απομάκρυνση καμένων υλικών και αποβλήτων αλλά και των κηπαίων, η ποσότητα των οποίων έχει υπερ- πολλαπλασιαστεί λόγω του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν δράσεις αναδάσωσης και αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης.
Ευχαριστίες
Η Δήμαρχος Διονύσου, Κ. Μαιχόσογλου, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής…
Ήδη, αποστέλλει ευχαριστήριο έγγραφο σε Εθελοντές, Φορείς, Δήμους, Επιχειρήσεις οι οποίοι με γενναιοδωρία και προθυμία υπήρξαν παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και αληθινής κοινωνικής ευθύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη θα ήθελα μέσω της επιστολής να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς όλους εσάς που ανταποκριθήκατε με αυταπάρνηση και αλληλεγγύη στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας.
Η συμβολή σας, είτε ως εθελοντές, είτε ως εκπρόσωποι από άλλους Δήμους και Φορείς, ήταν καθοριστική για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή της Σταμάτας. Η άμεση και αποτελεσματική δράση βοήθησε στην αποφυγή περαιτέρω ζημιών και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων μας αλλά και στη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους. Οι προσπάθειές που καταβάλατε υπήρξαν ανεκτίμητες τόσο στην καταπολέμηση της φωτιάς όσο και στην παροχή βοήθειας.
Οι εθελοντές που έδωσαν το «παρών», βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη ανιδιοτέλεια εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας μας.
Η αμεσότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς ανταποκρίθηκαν, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Εθελοντικές Ομάδες τόσο από το Δήμο Διονύσου όσο και από πολλούς Δήμους των περιοχών της Αττικής, η Ελληνική Αστυνομία, επιχειρήσεις αλλά και απλοί πολίτες αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν υποδειγματική και δείχνει πως, όταν ενώνονται οι δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερβούμε οποιοδήποτε εμπόδιο.
Η εμπειρία αυτής της δύσκολης περιόδου μας δίδαξε πολλά. Πρώτα απ’ όλα την αξία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της οργανωμένης δράσης. Μας δίδαξε, επίσης ότι, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και να οικοδομούμε μια κοινωνία πιο ανθεκτική και ενωμένη».
Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία και την αγωνία των συμπολιτών μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πρόληψη τυχόν νέας πυρκαγιάς. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη όλων μας είναι απαραίτητες για να ξεπεράσουμε κάθε δύσκολη δοκιμασία».

Εκ του Τομέα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Εξωστρέφειας Δήμου Διονύσου

Πηγές

φωτογραφια αρχειου
Πήγαινε στην κορυφή