Π. Χρηστίδης: Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να δώσει τη λύση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΕΦΑΝΟ  ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

 

Στ. Διαμαντόπουλος: Είναι μαζί μας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρηστίδης. Καλημέρα κ. Χρηστίδη.

Π. Χρηστίδης: Καλή σας ημέρα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Στ. Διαμαντόπουλος: Και εγώ για τη συζήτηση. Καταρχάς, θα ήθελα να δούμε το ενδεχόμενο της αλλαγής των πολιτικών σχημάτων στην επόμενη πολιτική φάση της χώρας. Αναφέρομαι στις συζητήσεις με το Ποτάμι και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πολιτικού σχήματος για την επόμενη φάση. Πού ακριβώς βρίσκεστε;

Π. Χρηστίδης: Κάναμε ένα πρώτο βήμα με τη συνάντηση της κας Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και θεωρώ ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η σύσταση της επιτροπής, η οποία συμφωνήθηκε. Ο στόχος μας είναι η διαμόρφωση του  πολιτικού πλαισίου, με το οποίο θέλουμε να συμπορευθούμε.

Στ. Διαμαντόπουλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια συνεργασία, ένα μεγάλο σχήμα στα αριστερά, εφόσον προκύψει κάποιο ατύχημα στη συνέχεια;

Π. Χρηστίδης: Δε θεωρώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι ένα σωσίβιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι ένα σοβαρό σχέδιο και μία προγραμματική συμφωνία, η οποία θα την βγάλει από την κρίση. Όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να συνεισφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι ανήκουν στο φιλοευρωπαϊκό τόξο και θα πρέπει να συνεισφέρουν στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι εκλογές μπορούν να δώσουν κάποια λύση, ούτε η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να δώσει λύση.

Στ. Διαμαντόπουλος: Αυτή η συνεννόηση απαιτεί και τη σύμπραξη του πρώτου κόμματος στη Βουλή, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Χρηστίδης: Από την πρώτη στιγμή εμείς έχουμε πει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το πρώτο κόμμα και προφανώς δε θα πρέπει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και το δεύτερο κόμμα.

Στ. Διαμαντόπουλος: Άρα δε συζητάμε για εκλογές και δεν πιστεύετε ότι οι εκλογές συνιστούν λύση. Αυτή η Βουλή πρέπει να δώσει λύση και εάν η χώρα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, που μπορεί να βρεθεί οποιαδήποτε στιγμή, λόγω της έκβασης της διαπραγμάτευσης, κάνετε λόγο για  ένα μεγάλο σχήμα, στο οποίο θα δεχθείτε να συμμετάσχετε και εσείς με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Χρηστίδης: Θα δεχθούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα σχέδιο αποφυγής πρόκλησης μεγαλύτερης κρίσης. Καταρχάς ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει, είτε εάν η αξιολόγηση μπορεί να περάσει από την παρούσα Βουλή και άρα η Κυβέρνηση δεν έχει απολύτως την ανάγκη των ευρύτερων συνεργασιών, είτε εάν δε μπορεί να περάσει και επομένως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίση. Ωστόσο, εάν συμβαίνει το δεύτερο σενάριο, οφείλει να το ομολογήσει στη Βουλή και να δούμε τις λύσεις, οι οποίες προβλέπονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία και θα ήθελα να δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Η Κυβέρνηση έλεγε ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα από 6,5 στο 13% και δε θα καταργηθεί και το ειδικό καθεστώς στα νησιά. Τον τελευταίο χρόνο έγινε το ακριβώς αντίθετο και στις δύο περιπτώσεις. Παράλληλα επιβάλει και νέα φορολογία με βάση το αστέρι, το οποίο έχει το κάθε ξενοδοχείο. Πέφτει συνεχώς έξω στις προβλέψεις της και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης όσο και να φωνάζουν στη Βουλή δεν αντιμετωπίζουν απολύτως κανένα πρόβλημα.

Στ. Διαμαντόπουλος: Λέτε για τα φορολογικά και την αποτυχία της Κυβέρνησης, αλλά όλα αυτά συμπεριληφθήκαν στο καλοκαιρινό μνημόνιο και ήταν αναμενόμενα.

Π. Χρηστίδης: Τον Αύγουστο του 2015 υπογράφηκε μία συμφωνία, η οποία απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη και της υπόλοιπης ομάδας του Μαξίμου. Εν συνεχεία, οδηγηθήκαμε σε εκλογές αλλά δεν είδαμε ποτέ το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό προεκλογικό του σύνθημα. Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει από τον Οκτώβρη αλλά δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν έμαθε από τα λάθη του προηγούμενου έτους. Εξακολουθεί να καθυστερεί την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι προφανές, ότι αυτό το οποίο ειπώθηκε από τον κ. Τόμσεν και την κα Βελκουλέσκου οφείλαμε να το έχουμε προλάβει. Δε θα έπρεπε να έχουμε φτάσει μέχρι την τελευταία στιγμή, εφόσον δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να πληρώσουμε για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου. Αυτά τα ζήσαμε και πέρυσι. Οφείλαμε, ως χώρα,  λοιπόν, να τα έχουμε προλάβει και να έχουμε προγραμματίσει ότι θα αποφύγουμε το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Το ΔΝΤ έχει μία πολύ σκληρή στάση απέναντι στη χώρα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα από το 2010. Ο κ. Βενιζέλος είχε «πετάξει» τον κ. Τόμσεν έξω από το γραφείο του. Όμως τότε κάποιοι μας θεωρούσαν γερμανοτσολιάδες. Σήμερα η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει δυστυχώς υπ’ όψιν της τα παθήματα πέντε ετών.

Στ. Διαμαντόπουλος: Πάντως τον κ. Τόμσεν δεν τον πετάς ούτε έξω από το γραφείο σου, ούτε τον καταγράφεις και φορτώνεσαι την καταγραφή, γιατί μετά θα αναγκαστείς να τον παρακαλάς.

Π. Χρηστίδης: Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτό το οποίο λέτε. Το ένα σκέλος αφορά το ζήτημα της τυχόν υποκλοπής, αλλά και από ποιον έγινε. Ελπίζω, ότι δεν υφίστανται τα δημοσιεύματα, που διαρρέονται στο γερμανικό τύπο, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ευτελιστικό για τη χώρα. Το ιερό δικαίωμα στην επικοινωνία δε μπορεί να παραβιάζεται και μάλιστα με κατάφωρο τρόπο στο βωμό των πολιτικών παιχνιδιών. Το δεύτερο σκέλος αφορά το γεγονός ότι έχουμε ένα Ταμείο, το οποίο διαθέτει μία συγκεκριμένη και γνωστή και πολιτική άποψη. Όσα ειπώθηκαν μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κας Βελκουλέσκου είναι γνωστά.

Στ. Διαμαντόπουλος: Η λεγόμενη «αξιοποίηση» γνωστών θεμάτων μετά από διαρροή, είναι σα να δέχεσαι ότι η διαρροή, τα έγγραφα και η παρακολούθηση συνιστούν μία αποδεκτή κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δε χρειαζόταν η διαρροή για να ξέρεις πως κινούνται. Η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε καταδικάσει αυτή την ενέργεια και να αφήσει τους υπεύθυνους να βρουν την άκρη.

Π. Χρηστίδης: Θεωρώ ότι η εν λόγω κρίση δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην ελληνική Κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως ξαναφέρνει εγγύτερα το ΔΝΤ με την κα Μέρκελ.

Στ. Διαμαντόπουλος: Δε θα μπορούσατε να «βάλετε πλάτη» στην εν λόγω Κυβέρνηση, εφόσον προκύψει κάποιο άλλο ατύχημα «τύπου Μουζάλα» και οδηγήσει τους ΑΝΕΛ εκτός Κυβέρνησης;

Π. Χρηστίδης: Δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα, το οποίο να μπορεί να θέσει τους ΑΝΕΛ εκτός κυβέρνησης, διότι αγαπάνε την «καρέκλα» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να μπει σε καμία Κυβέρνηση ως «τσόντα», όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει η κα Γεννηματά, και πρόκειται για μία πάγια θέση, η οποία αφορά τόσο το παρόν όσο και το μέλλον.

Στ. Διαμαντόπουλος: Σήμερα υπάρχουν ζητήματα Βενιζέλου στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Βενιζέλο. Πρόκειται για μία συνεργασία, η οποία είναι πολύ καλή και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος έχει αναδειχθεί σε έναν παράγοντα του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος αναδεικνύει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη θεσμική λειτουργία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, και αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως.

Στ. Διαμαντόπουλος: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Χρηστίδη.

Π. Χρηστίδης: Σας ευχαριστώ και εγώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή